JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dansk kamp om dagsordenen

Danmarks største fagforbund bruker millioner på annonsekampanje for å sette årets lønnsoppgjør i perspektiv.

«I 2010 får finansministeren 65 000 kroner i skattelettelse. (Bussjåføren må nøyes med 350 kroner om måneden)»

Det kan man lese i store avisannonser i dag. Kampanjen, som Faglig Fælles Forbund (3F) står bak, har pågått siden nyttår. Dag for dag har den påvist hvordan skattereformen som trådte i kraft 1. januar, gir folk med gode inntekter enda mer å rutte med. Folk flest får derimot en lang nese.

LAST NED: Se alle 3F-annonsene.

– Tidspunktet er absolutt ikke tilfeldig. Den må ses som et svar på arbeidsgivernes spin (manipulasjon av den offentlige mening. red. anm.) for å skape støtte omkring et nulloppgjør. Jeg har hørt det selv fra sentrale arbeidsgivere: Den økonomiske krisa gjør det i seg selv nødvendig med et nulloppgjør. Dessuten har jo alle fått skattelettelser, sier Flemming Ibsen, arbeidsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

Palle Smed, kommunikasjonssjef i 3F, er bare delvis enig:

– Tidspunktet er først og fremst valgt fordi det er nå skattelettelsene trer i kraft. Det er nå regjeringen for alvor skryter av reformen, og kampanjen er et forsøk på å vise hva som er opp og ned i reformen. Så er det en behagelig sidegevinst at vi samtidig kan imøtegå arbeidsgivernes påstander.

Ifølge Flemming Ibsen er det direkte usant når arbeidsgiverne gir den danske konkurranseevnen – underforstått de høye lønningene – skylda for at stadig flere mister jobben. I stedet skylder han på den økonomiske krisa og den borgerlige regjeringas økonomiske politikk.

Dermed er han på linje med en rekke av Danmarks førende økonomer. Det nasjonale nyhetsbyrået Ritzau sendte i nyttårshelga ut et telegram der en rekke ledende økonomer felte en knusende dom over regjeringens økonomiske politikk.

– Vi kan takke oss selv for at krisen i Danmark ble langt dypere enn i mange andre land. Økonomien nådde sin kapasitet allerede før den internasjonale krisa skylte inn over oss, sa Hans Jørgen Whitta-Jakobsen til Ritzau. Han er såkalt overvismann, det vil si formann i regjeringens uavhengige økonomiske råd.

Poul Erik Skov Christensen, forbundsleder i 3F, skrev i et avisinnlegg onsdag at regjeringens og arbeidsgivernes la det skure-politikk har sendt Danmark på en farlig kurs:

– Jo visst befinner vi oss akkurat nå i en tid med ledighet og røde tall. Men allerede i 2015 vil det mangle 70 000 faglærte arbeidere. Regjeringens handlingslammelse har gjort det vanskelig og dyrt for ufaglærte å ta en faglig utdannelse. Samtidig blir Danmarks framtid – de unge – nektet lære- og praksisplasser, og kastes i stedet ut i trøstesløs ledighet som kan påvirke dem for livet.

– I stedet for å støtte noen toppsjefers primitive fantasi om lønnedgang, burde finansministeren medvirke til å lede debatten på rett spor. Danmark kan ikke konkurrere med verken Øst-Europas eller Asias lønnivå. Men vi har noe de ikke har, nemlig teknologisk know-how og medarbeidere med et høyt vitennivå. La oss fokusere på å gjøre det enda bedre i stedet for å gå baklengs, skrev 3F-lederen.

Ifølge en redaksjonell kommentar i Berlingske Tidende, er det helt uforutsigbart hvilken dagsorden som kommer til å erobre årets lønnsoppgjør i Danmark. Under lønnsoppgjøret i offentlig sektor i 2008 var for eksempel slagordet «Mannelønn til kvinnefag» til å ta og føle på.

– Ingen av årets emner favner så bredt som barselsfondet i 2004 og etterutdannelsen i 2007. Derfor er det ikke bare vanskelig å forestille seg fagbevegelsens kamprop i tilfelle av en konflikt. Det er også vanskelig å forestille seg under hvilken overskrift tariffavtalen skal selges til medlemmene. Historien viser likevel at hovedtemaet saktens kan dukke opp underveis. Tenk bare på den siste storkonflikten på det private arbeidsmarkedet i 1998, der det plutselig var kravet om ekstra ferie som erobret hele dagsordenen, skriver avisen.

Flemming Ibsen får umiddelbart øye på to temaer som kan vokse seg store de kommende ukene. På den ene siden legger transport- og bygge og anlegg-området som ennå ikke har innledet forhandlingene, stor vekt på å bremse den sosiale dumpingen i Danmark.

– Ut over at det har kolossal betydning i begge bransjer, har det også stor apell i resten av fagbevegelsen. Det andre er likelønn, et tema som vokste seg stort i 2008. Det kan ende med å bli et helt sentralt krav å få likelønn skrevet inn i tariffavtalen, slik at det kan bli mulig å føre fagrettslige saker på området, sier Flemming Ibsen.

Det hører med til historien om 3Fs kampanje om skattereformen at den har vakt betydelig irritasjon i skattevesenet. Årsaken er at kampanjen bruker en logo med nøyaktig samme design som skattevesenets SKAT, når 3F bruker SKÆVT som avsender for budskapet.

Annonse
Annonse