JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvor syk er kriminalomsorgen?

Sykefraværet i kriminalomsorgen for 2009 varierer fra 9 prosent i region øst og nordøst til 6,2 prosent i sørvest. Sett under ett har kriminalomsorgen et sykefravær i fjor på 7,2 prosent, noe som er under landsgjennomsnittet for alle yrker og virksomheter. På Ila fengsel var sykefraværet 10, 7 prosent i andre halvår i fjor.21.01.2010
13:42
16.12.2013 12:24

jan.erik@lomedia.no

– Vår største utfordring er korttidsfraværet. Dette har gått opp, og vi er usikre på om det er arbeidsrelatert. Men noe av det skyldes kanskje svineinfluensaen, sier Mette Kampenhaug, fungerende assisterende fengselsleder på Ila.

Positiv strategi.

Kampenhaug velger likevel en positiv vinkling på problemet. Tall fra departementet viser at Ila har et sykefravær i andre halvår på 10,7 prosent.

– Dette betyr at nesten 90 prosent er på jobben. Hvorfor er de det? Hva gjør at folk trives? At de blir sett? At de føler seg betydningsfulle? Vi ønsker å snu fokuset og få de ansatte på Ila til å forstå at det gjør en forskjell at de er her, sier Kampenhaug.

Hun varsler at dette er en strategi fra ledelsen som den ønsker å få både de tillitsvalgte og Hovedverneombudet med på.

Trivselsundersøkelser.

Ila er en av de større anstaltene i kriminalomsorgen. Kanskje er det en av grunnene til at fengslet har en egen HMS-koordinator.

Kampenhaug mener at Ila har kommet langt i sitt HMS-arbeid. Egen HMS-håndbok har de også. Og et eget Arbeidsmiljøutvalg (AMU) i henhold til arbeidsmiljøloven.

AMU hadde i fjor fire møter. Alt virker godt forberedt, og de setter seg årlige HMS-mål. Også på avdelingsnivå.

Hvert år kjører de dessuten trivselsundersøkelser. 70 prosent svarte på undersøkelsen i 2009 som ga en god skår på trivsel.

Fit for fight.

Det er ikke uvanlig å se arbeidsoppgavene i sammenheng med sykefraværet. Om disse har betydning for sykefraværet på Ila, mener Kampenhaug de veit for lite om. Men de har satt en inspektør på saken.

Daglig arbeid og omgang med fanger som har tunge og sterke psykiske lidelser er åpenbart belastende. Og det fins ansatte som ikke ønsker å gå på jobb om ikke ryggen er 100 prosent.

De tenker på kollegaene og sikkerheten i anstalten.

– Vi må jo være fit for fight hele tida, sier Kampenhaug.

Er ikke kollegaene 100 prosent i orden, handler det ofte om å tilrettelegge arbeid. I et fengsel har dette sine naturlige rammer, men sjøl om Kampenhaug mener de kunne gjort dette bedre, forteller hun samtidig at de begynner å bli flinke til dette på Ila. Hun erkjenner imidlertid at det må være meningsfulle oppgaver og at det koster penger.

Ønsker mer ressurser.

At bemanningssituasjonen ikke er på høyde med oppgavene i dagens kriminalomsorg, det vil si at ambisjonsnivået kan synes for høyt, er en varm potet for Norsk Fengsels- og Friomsomsorgsforbund (NFF) for tida.

Kampenhaug later ikke som om problemstillingen er irrelevant.

– Vi dekker inn sykefraværet, men ønsker oss både mer ressurser og flere faglærte. I trivselsundersøkelsen vår i 2009 kom vi bedre ut enn tidligere år i spørsmålet om ressursene står i forhold til arbeidsoppgavene, sier hun.

Kampenhaug unnlater heller ikke å nevne at i mars 2006 ble Ila kåret som månedens IA-bedrift på grunn av lavt sykefravær. Det synlige beviset henger i anstaltens kantine.

Lokale løsninger.

Kampenhaug velger å være optimistisk og tror sykefraværet på Ila vil gå ned. Målsetningen vår er et sykefravær på åtte prosent i løpet av året – eller 92 prosent nærvær som hun heller liker å si.

– Du er ikke redd for å være for konkret?

– Nei, konkrete mål er viktige og motiverende. Men all nedgang vil sjølsagt være positivt.

– Hva er den viktigste faktoren for å redusere sykefraværet?

– Antagelig er spørsmålet feil stilt fordi det verken fins en enkelt faktor eller en enkel oppskrift. Men å skape trivsel på arbeidsplassen er viktig.

– Så du er sikker på at dette må løses lokalt på Ila?

– Det er som regel lokale løsninger, men om det fins noen felles problemområder for hele kriminalomsorgen – og det gjør det nok – så vil det være fint med litt hjelp, sier Mette Kampenhaug.

Provosert.

Jan Arve Blom, leder av NFF-foreningen på Ila forteller at de har et godt samarbeid med ledelsen.

Han mener Ila er en kjempefin arbeidsplass, men ikke alt er rosenrødt og det er saker han og foreningen ikke er helt enige med ledelsen om.

– Bemanningssituasjonen vår kan påvirke sykefraværet. Vi tillitsvalgte har reist denne problemstillingen, men føler at vi ikke blir hørt. Dessuten er turnoveren for stor. Dette er ikke direktøren enig i, så heller ikke her blir vi hørt, sier Blom som også lar seg provosere av Jens Stoltenberg når statsministeren snakker om sykefraværet uten å nevne at under svineinfuensaen fikk folk beskjed om å holde seg hjemme. Klart sykefraværet går opp da, mener Blom.

Blom mener også at turnusarbeid er en utfordring, men tross alt en del av kriminalomsorgen. Et fengsel må nødvendigvis ha turnusarbeid.

Skjønt, det fins ulike turnuser. Det er etter Bloms mening store forskjeller på en to-skifts turnus der det blir færre helger å jobbe for den enkelte til en type turnus hvor du jobber annen hver helg.

Noen foretrekker det ene, noen det andre.

– Gjør politikerne noe med sykelønnsordningen, blir det rabalder. Det er å gå til krig mot fagbevegelsen, sier Jan Arve Blom.

Pendlere.

– Vi har et ålreit arbeidsmiljø på Ila med mange interessante arbeidsoppgaver. Men det er dyrt å etablere seg i Asker og Bærum. Derfor er ett av våre problem at vi har mange pendlere. Det sier seg vel sjøl at terskelen for å bli hjemme en dag om det butter litt imot er lavere for en som har ti mil å kjøre hver vei enn for en som bor 50 meter unna, sier Morten Rusdal, hovedverneombud på Ila.

Rusdal mener at det er mange tunge arbeidsoppgaver på Ila og ser en klar sammenheng mellom arbeidsoppgaver og bemanning. En god balanse her mener han er å foretrekke – også i et sykefraværsperspektiv.

– Vi har våre problemer, ikke minst med en gammel bygningsmasse. Men både ansatte og ledelse på Ila jobber godt sammen, sier Morten Rusdal.

Han er positiv til en målsetning om en nedgang til åtte prosent sykefravær i 2010, men skulle gjerne sett at prosenten ble enda lavere.

Bak tall og statistikk.

Mette Salicath, Kriminalomsorgens sentrale hovedverneombud lar seg ikke imponere over at kriminalomsorgens sykefravær ligger under landsgjennomsnittet. For - holdes KITT og KRUS utenfor, helholdsvis null og 1,1 prosent sykefravær i 2009, ville tallene sett noe annerledes ut.

For de varierer en del fra anstalt til anstalt. Dessuten mener hun sykefraværet er langt høyere i noen yrkesgrupper i kriminalomsorgen enn hos andre.

For eksempel er fengselsbetjenter som jobber i avdeling og turnus en stor sykefraværsutfordring.

– Vi må spørre oss: Hvor er belastningene størst og hva består de i. Så må vi gjøre noe med dette og se om det hjelper. Dette gjør kriminalomsorgen i dag bare i liten grad og i hvert fall ikke systematisk, sier Salicath som for øvrig mener det er sjølsagt at det må være en balanse mellom arbeidsoppgaver og bemanning.

Hun påpeker at bemanningsfaktoren i norsk kriminalomsorg de seineste årene har gått ned, men ingen vil si det samme om oppgavefaktoren.

– Vi veit at høyt arbeidspress over langt tid har en tydelig tendens til å skape uhelse og til slutt sykefravær. Det er arbeidsgivers ansvar å skape et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, sier Mette Salicath og viser til tildelingsbrevet fra Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF).

Der står det blant annet dette:

”KSF har nylig gjennomført en kartlegging av mulige årsaker til at sykefraværet er særlig høyt noen steder. Noen av årsakene som nevnes er langtidsfravær grunnet kroniske og somatiske lidelser, muskel- og skjelettplager, belastninger ved å jobbe turnus og høyt arbeidspress. Regionene skal arbeide for å redusere sykefraværet."

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.01.2010
13:42
16.12.2013 12:24Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Privat, skjermdump fra YouTube

Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.

Jan-Erik Østlie

Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Kronikk

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

Tormod Ytrehus

«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Brian Cliff Olguin

Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Leif Martin Kirknes

Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)

Kommentar

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

Sissel M. Rasmussen

Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole

Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap

Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap

Jan-Erik Østlie

Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

NordForsk

FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017

Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.

Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.

Roy Ervin Solstad

Litauiske lastebilsjåfører krever lønn, overtid og feriepenger for til sammen 16 millioner kroner fra tidligere arbeidsgiver


Flere saker