– Et oppgjør om arbeidsplasser
Årets tariffoppgjør kan bli en kamp om hvor mange industriarbeidsplasser vi skal ha i Norge.
Det mener Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri.
Under presentasjonen av Norsk Industris konjunkturrapport på torsdag ga Lier-Hansen tydelige signaler om hva arbeidsgiversiden mener vil være den beste medisinen for en industri som mistet hele 20.000 industriarbeidsplasser i 2009 i kjølvannet av den internasjonale finanskrisen:
– et moderat tariffoppgjør
– at Stoltenberg-regjeringen "kommer tilbake til handlingsregelen senest innen 2013"
– at Norges Bank justerer sine prognoser og sitter rolig med tanke på videre renteøkninger. Norsk Industris bransjedirektør Knut E. Sunde mener at det allerede har vært en renteøkning for mye. En renteøkning som den eksportrettede industrien ha måttet "blø for".
– at petroleumsindustrien endelig realiserer sine planlagte prosjekter
– trygge og langsiktige rammebetingelser for industrien
Tredelt industri
Situasjonen i norsk industri i starten av 2010 er tredelt, sa Lier-Hansen. Noen er snart tilbake til normalnivå, særlig hjemmebaserte bedrifter og firmaer som eksporterer til Asia. Noen er langt nede, registrerer litt vekst, men sliter tungt, mens noen så langt har vært skjermet for finanskrisen på grunn av sin ordrebeholdning. Han teknte da særlig på verftene som har fulle ordrebøker ut 2010 eller til våren 2011, men som sliter voldsomt med å få inn nye bestillinger.
– Moderat lønnsoppgjør
– Regjeringen må legge tilrette for et moderat lønnsoppgjør. En høy rente vil generere høye lønnskrav. For alle arbeidere ønsker selvfølgelig en lønnsutvikling, påpekte Norsk Industris toppsjef som "regner med" at det blir et frontfagoppgjør i år, mellom nettopp Norsk Industri og Fellesforbundet.
– Lønna har vokst dramatisk i Norge i forhold til våre handelspartnere. Det er en forskjell i lønnskostnader på nesten 50 prosent. Lønnsandelen må ned. Eneste effektive virkemiddelet for å kompensere for den høye lønnsandelen, er at bedriftene har råd til å investere i ny teknologi og utvikling av nye produkter, altså forsterket forskning og utvikling, minnet Stein Lier-Hansen om.
Ikke råd til investeringer?
– Frontfaget i år er forhandlinger om hvor mange industriarbeidsplasser vil skal ha i Norge. Jeg frykter at lønna blir så høy at bedriftene ikke har råd til å investere i forskning og utvikling, sa Lier-Hansen under presentasjonen av konjunkturrapoorten.
– Eksportbedrifter er ikke boltet fast til et land. De kan fort flyttes på, minnet han om og antydet at flere industribedrifter kan finne på å flytte produksjonen ut av Norge, med den konsekvens at enda flere norske industriarbeidsplasser går tapt.
– Et nivåspørsmål
– Vi trenger rammebetingelser som sørger for at vi kan overleve, krevde Stein Lier-Hansen.
– Vi sier ikke at industrien går på dunken. Det hele er et nivåspørsmål. Vi ligger fortsatt under den kritiske grensen for normalnivå, understreket arbeidsgiver-direktøren.
Bruk av oljepenger
Handlingsregelen regulerer hvor mye av oljeinntektene som kan brukes over statsbudsjettet. Retningslinjene åpner for at den handlefriheten som oljeinntektene gir landet, kan utnyttes til å stimulere produksjon og sysselsetting i perioder med høy og økende ledighet (red. anm.). Regelen sier at fire prosent av avkastningen av det tidligere oljefondet (nå kalt pensjonsfondet utland) kan brukes i statsbudsjettet.
I 2006 brukte den rød-grønne regjeringen rundt 40 olje-milliarder i statsbudsjettet. I fjor var det tre ganger så mye - 125 milliarder kroner. I 2010 er det planlagt brukt godt over 140 milliarder kroner. Delvis ment som tiltak for å motvirke en konjunktur i nedgang.
Norsk Industri er kritisk til at ekstra krafttak til forskning og utvikling (FoU), vekstfremmende skattelettelser og ekstra grep for samferdsel ikke har vært sterke nok, mens bruken av oljemilliarder til andre formål har nærmest har eksplodert.
Tilbake til handlingsregelen
– Når har regjeringen tenkt å komme tilbake til handlingsregelen, spurte Lier-Hansen.
– Regjeringen må få ut finger`n. Det er viktig for oss at vi kommer tilbake til den, og det må tidsfestes. Regjeringen skal være tilbake senest i 2013 (slutten av stortingsperioden).
– Nå har man jo hentet tilbake en erfaren finanspolitiker fra Hedmark. Så da burde det jo være mulig å nå det målet, sa industridirektøren med tanke på ny-gamle finansminister Sigbjørn Johnsen.
–
Feil tall, Norges Bank!
Bransjedirektør Knut E. Sunde var særlig opptatt av Norges Bank prognoser over investeringer i industrien. Eller rettere sagt at anslagene over investeringene er for høye, og at rentenivået dermed fastsettes på sviktende grunnlag.
– Hvis vi og Oljebedriftenes Landsforening har rett, så styrer Norges Bank feil, og har allerede lagt inn en renteøkning for mye. Nå lieder eksportindustrien hver dag under en historisk sterk norsk valuta, advarte Sunde.
Norsk Industri mener at Norges Bank og sentralbanksjef Svein Gjedrem opererer "med noen titalls milliarder høyere investeringer" enn det som er tilfellet og krever derfor at Norges Bank fortest mulig kvalitetssikrer sine tall.
– Vi ber bare om at kartet tilpasses terrenget, og det fortest mulig, sa Knut E. Sunde.
I 2009 falt omsetningen til Norsk Industris medlemsbedrifter med 19,6 prosent på eksportmarkedet, og 4,2 prosent på hjemmemarkedet, sammenlignet med 2008.
Omsetningen i 2010 ventes å ta seg noe opp. Snaut 5 prosent vekst, mener Norsk Industri (6 prosent ute, 2 prosent hjemme).
Hvis ikke større prosjekter igangsettes i løpet av 2010, vil industriinvesteringene falle ned mot 20 milliarder kroner i 2010, det laveste nivået på mange år. Faller investeringer under 20 milliarder (målt i faste 2007-kroner), betyr det det laveste nivået siden 90-tallet.
Petroleumsinvesteringene har økt jevnt de siste årene til over 140 milliarder kroner i 2009. Det skyldes både aktivitets- og prisøkning. Oljedirektoratet forventet i sine prognoser tidlig i 2009 ti planer for utbygging og drift av oljefelt i fjor. Kun to ble levert til Stortinget, de øvrige åtte er blitt utsatt.
Lavere petroleumsinvesteringer skyldes både finansuro, usikker oljepris, betydelig kostnadsøkning innen rigg og materialer, mindre oljeproduksjon, færre planer om utbygging og drift av oljefelt og ikke minst mangel på nye, større oljefunn, forklarer Norsk Industri.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.
Stockthings/Colourbox
Dopapiret de sparte med ett enkelt triks tilsvarer reisen fra Hamar til Roma
Malin Brusveen og Mette Nordahl savner mer anerkjennelse for jobben de gjør.
Amanda Iversen Orlich