Månedsvis uten lønn
Ansatte hos underleverandører til Statoils renseanlegg på Mongstad har ikke fått lønn siden oktober i fjor.
Det tyske entreprenørfirmaet Babcock er løst fra sin kontrakt, men selskapets underleverandører krever at hovedleverandøren, norske NLI, skal betale.
– Så langt har vi oversikt over mellom 20 og 30 utenlandske arbeidere, som ikke har fått lønn siden oktober i fjor, forteller LOs koordinator på Mongstad, Truls Strand Nilsen.
– Da de aller fleste er organisert i tyske, nederlandske eller engelske fagforbund, forsøker vi å hjelpe uten å kunne love noe som helst. Jeg tror heller ikke disse kommer inn under lønnsgarantiloven ved konkurs.
Prosjekt til en halv milliard
– Inviterer ikke den situasjonen til å slå bedriftene konkurs? – Det har ennå ikke skjedd, svarer Truls Strand Nilsen.
Ifølge www.oilinfo.no skal både NLI med hovedkontor i Larvik og Statoil ha vært informert om Babcocks betalingsproblemer allerede i mars 2009. Til nå er det snakk om at selskapet skylder sine underleverandører opptil 40 millioner kroner. Hele prosjektet skal koste mellom 500 og 600 millioner kroner. Etter kontraktsbruddet med Babcock krever nå underleverandørene å få betalt av NLI.
– Sosial dumping har vært antydet? – Her er det snakk om manglende lønnsutbetalinger og muligheter for konkurs. Vi konsentrerer oss om dette. Sosial dumping er ikke et tema i denne saken så langt jeg kan se. Jeg er ansatt for å påse at regler og forskriftene følges, og vi har fokus på forskriften om allmenngjøring, men når lønn ikke utbetales, er det andre forhold som settes i fokus.
Bygger SMIL uten smil
Utlendingene har arbeidet for utenlandske selskap med det såkalte SMIL-prosjektet, for rensing av svovel fra oljeraffineriet. På nyåret har det vært langt mellom smilene. Her står partene, det vil si entreprenører og leverandører, mot hverandre.
Det som en gang sysselsatte rundt 400 ansatte, gir nå arbeid til mellom 180 og 220, de fleste i rotasjon. Situasjonen vanskeliggjøres fordi det her er snakk om flere selskaper, altså underleverandører til hovedentreprenøren, norske NLI og den store tyske leverandøren Babcock, som ikke lenger har engasjement på Mongstad. I tillegg kommer bruk av innleid arbeidskraft, nærmest i flere ledd.
– Vil denne uenigheten utsette selve prosjektet? – Ut fra det jeg har hørt, vil det i så fall være snakk om små forsinkelser. Disse kan tas inn ved å sette inn ekstra mannskaper.
Ro over Mongstad
– Betalingsproblemer og uenighet mellom hovedleverandører og underleverandører slo vel ikke ned som en bombe? – Da mine uttalelser kan hefte ved LO, skal jeg være ytterst forsiktig med å uttale meg om uenigheten selskapene imellom, sier Truls Strand Nilsen.
– Personlig hadde jeg håpet at NLI og NHO hadde ryddet opp i flokene før jul, men det skjedde ikke. Etter jul sa NLI opp kontrakten med Babcock, og siden da har LO-kontoret forholdt seg til NLI.
En betent sak
– Og mot denne bedriften har LO satt inn støtet? – Vi har ikke sett hensikten med å presse NLI. Dette er en seriøs bedrift med ordnede forhold. Jeg har vært i løpende kontakt med den tillitsvalgte ved verkstedet i Larvik. Vi har vært mer opptatt av å la NLI selv rydde opp og få på plass en ny organisasjon. NLI har overtatt arbeidsoppgavene til tyske Babcock på Mongstad, forteller Strand Nilsen.
– Men jeg kan si at dette er en betent sak, og det står ille til når kontrakter blir sagt opp, sier LOs koordinator på Mongstad, Truls Strand Nilsen.
Mest lest
Kathrine Samland ble oppsagt etter at hun ikke gjengjeldte sjefens tilnærmelser. Rett før jul ble hun tilkjent 800.000 kroner i erstatning av Vestfold tingrett. Hun fikk hjelp av HK og advokatene i LO til å kjøre saken.
Brian Cliff Olguin
Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
PÅ GLATTISEN: Álfhildur i fint driv på skøyter på Lomnessjøen. Sjukehjemmet ligger i et stort rødt hus til høyre for kirken i bakgrunnen.
Harald Vingelsgaard
Álfhildur (21) mistet lappen: Går på skøyter over sjøen for å komme seg på jobb
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
TVANGSSELGES: «Diavlos Force» kom til Norge i september da den var chartret av verftet til Vard i Brattvåg på Sunnmøre. Båten ble tatt i arrest av ITF, og skal nå tvangsselges siden mannskapet om bord fremdeles har over en million norske kroner utestående i lønn.
Syver Grepstad
Mannskapet hadde ikke fått lønn på seks måneder – likevel fikk båten oppdrag i Norge
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Landsmøtet 2021:
DIGITALT LANDSMØTE: HK-leder Christopher Beckham på storskjerm hos en gruppe representanter fra region Østlandet Sør samlet til landsmøte i Drammen.
Brian Cliff Olguin
Her er HKs nye ledelse
I tingretten: Kjell Næss (f.v.), Wenche Bye og Daniel Bakke – en av renholderne som har tapt på bytte av arbeidsgiver – er i Asker og Bærum tingrett for å få en avklaring i spørsmålet om renholderne har krav på å bli virksomhetsoverdratt.
Morten Hansen
Togrenholdere har fått mer jobb og mindre lønn etter bytte av arbeidsgiver
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Nå har feierne fått ny yrkestittel. Kan det lokke jenter inn i faget?
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.
Eirik Dahl Viggen
Streik i private omsorgsbedrifter
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes
Permitteringsordningen forlenges til 1. juli
2020 bød på en svært beskjeden reallønnsvekst for gjenomsnittet av oss.
colourbox.com