JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Et samlet LO for likelønn

LO vil ha likelønn, men ingen i representantskapet krevde likelønnspott.

stig.christensen@lomedia.no

Representant etter representant gikk tirsdag på talerstolen i Folkets Hus og roste LO-ledelsens forslag til tariffpolitisk uttalelse. Gjennomgangstonen var at man hadde fått til en god balanse mellom privat og offentlig sektor og ivaretatt likelønnsperspektivet. Det var lite snakk om å forskreve seg i en spagatt denne gangen.

Tariffoppgjøret kan ikke løse alt

Flere talere var inne på at alt som har med likelønn å gjøre ikke kan løses gjennom et tariffoppgjør. Deltid sto sentralt, og Kjellfrid Blakstad fortalte at Fagforbundet hadde undersøkt saken og funnet at 72 prosent av hjelpepleierne jobber deltid. Peggy Hessen Følsvik fra HK nevnte at 62 000 ifølge AKU-tall jobber ufrivillig deltid.

– Retten til heltid må lovfestes, også innenfor privat sektor, var hennes krav. Blakstad påpekte at brøkstillinger pluss uforutsigbare vakter fører til at arbeidstakerne verken har kontroll på arbeidstid eller fritid.

Roste LO

Både Randi Reese fra FO og Turid Lilleheie fra NTL roste det LO denne gangen kom fram til.

– Med denne uttalelsen har vi muligheter for å ta synlige grep på likelønnsområdet, sa Reese. Hun trakk fram Fellesforbundets Arne Bakke, som vil ta «kirurgiske grep» for å øke lønna til kvinnedominerte grupper. Fellesforbundet har ansatte i hotell- og restaurantbransjen i sine rekker.

– Det er et godt klima for likelønnsløft, konkluderte Reese, som mente økte rammer til formålet lå i kortene og at man da ikke lenger trenger å diskutere en pott. Turid Lilleheie, NTL var like positiv.

– Denne uttalelsen gir rom for å jobbe for likelønn, mente hun. NTL-lederen viste til at regjeringen var villig til å yte ekstra her bare organisasjonene kommer fram til enighet om prioriteringene.

Rom for romslighet

Også Jan-Egil Pedersen fra NNN mente LOs politikk gir rom for romslighet og fleksibilitet. Han har grupper i forbund som går på rundt 250 000 kroner året i minstelønn. NNN har varslet et byks på 10 prosent for disse, noe Pedersen mente var fullt mulig innefor LO-representantskapets vedtak. NNN har avdekket betydelig sosial dumping innen sitt område, men Pedersen var skuffet over NHOs holdninger når det kommer til konkrete forslag her. Jan Olav Andersen fra EL & IT sa det slik:

– Taper vi kampen mot sosial dumping, taper vi kampen om selve velferdsstaten.

Angrep NHO

Elder Myhre fra Fellesforbundet gikk hardt ut mot NHO som anker et tap i retten om allmenngjøring. Arbeidsgiverne vil prøve denne rettsavgjørelsen inn for ESA, noe som har provosert LO.

– Det NHO egentlig ønsker er en rettslig kjennelse for sosial dumping, sa LO-leder Roar Flåthen i sitt svar til Myhre. Flere talere var skjønt enige om at allmenngjøring av tariffavtaler var det viktigste redskapet mot sosial dumping.

Raste mot bruk av vikarbyråer

Bruken av vikarbyråer var et gjennomgangstema på grunn av lave lønninger. Vidar Stang fra LO i Telemark påpekte at «våre egne kommuner benytter useriøse firmaer», noe han mente LO kan gjøre noe med.

– De som ønsker heltid, må få det, la han til, et krav som forbundsleder Jan Davidsen i Fagforbundet sluttet helhjertet opp om. Karin M. Mathisen fra Hedmark hadde undersøkt bruken av vikarbyråer, og fortalte at man benyttet 13 – 14 slike byråer i deres fylke. Fagforbundet fikk sjokk over det de fant. Mathisen fortalte at en kommune skulle ha tre sykepleiere. De fikk to på 150 prosent hver uten overtid, noe kommunene godtok! Samtidig hadde de ansatte skrevet under på taushetsplikt om lønnsforholdene. Flere savnet sterkere kontroll med bemanningsbyråene.

Krevde garantier

Både Eva Jensen og Tor Sannæss fra Arbeidsmandsforbundet ville heve garantibestemmelsene for renholdere og vektere. En bedring fra 85 til 90 prosent av industrigjennomsnittet vil fort utgjøre 10 kroner timen. Eva Jensen tvilte sterkt på om de ville få gjennomslag uten streik

– Jeg håper vi får full støtte hvis vi må gå til streik for å få igjennom disse kravene, sa Tor Sannæss.

Annonse
Annonse