Utvalg anbefaler økt frihet og flere kroner
Universiteter og høyskoler trenger økte, frie midler i årene framover. Eksterne prosjekter og stipendiatstillinger må i større grad fullfinansieres. Dette framholder ei arbeidsgruppe nedsatt av Kunnskapsdepartementet.
anne.grete@lomedia.no
Arbeidsgruppa konkluderer også med at utgiftene til nye studieplasser må dekkes av staten fra første dag. I tillegg må myndighetenes omfattende rapporteringskrav reduseres og samordnes.
Antall midlertidige må reduseres
Gruppa peker også på den altfor omfattende bruken av midlertidig ansatte i sektoren, og fastslår at denne må reduseres. For å komme uvesenet til livs, mener arbeidsgruppa at det må nedsettes et hurtigarbeidende utvalg.
Dette er noen av de viktigste konklusjonene i rapporten som ble overlevert forskningsminister Tora Aasland i dag. LO støtter disse konklusjonene.
– LO støtter i all hovedsak analysen fra arbeidsgruppa. LO mener at redusert bruk av markedsmekanismer er et naturlig svar på de problemene arbeidsgruppa peker på, sier 1. nestleder i Norsk Tjenestemannslag (NTL), Anita S. Solhaug.
Peker på en rekke problemer
Gruppa påpeker også en rekke problemer knyttet til de sterke markedsinnslagene i høyere utdanning. Det gjelder for eksempel at ”upopulære” fag stadig står i fare for å bli lagt ned og at det avlegges altfor mange eksamener som ikke har full inntektsdekning.
– Etter LOs syn er det åpenbart at disse problemene på lengre sikt bare kan løses ved at de resultatbaserte innslagene i finansieringssystemet reduseres, slik blant annet Stjernø-utvalget foreslo. LO vil også peke på at regjeringen i Soria Moria 2 lover å styrke institusjonenes basisfinansiering, sier Solhaug.
Hun peker på at en løsning kan være å vri de offentlige forskningsbevilgningene i årene framover, slik at en mindre andel bevilges gjennom Forskningsrådet og en større andel direkte til universiteter og høyskoler.
Må sikres god økonomi
Universiteter og høyskoler spiller en svært viktig rolle i den moderne kunnskapsbaserte økonomien. Norges konkurranseevne er avhengig av en godt utdannet befolkning, og av omfattende forskning og innovasjon som blant annet kan skape nye arbeidsplasser.
– Det er derfor avgjørende viktig at universiteter og høyskoler sikres en økonomi som gjør dem i stand til å fylle denne oppgaven, framholder Solhaug.
Solhaug og LO mener arbeidsgruppa, også kalt handlingsromutvalget, i all hovedsak har gitt en god og dekkende beskrivelse av sektorens utfordringer i dag og i de nærmeste årene.
Øremerkede inntekter
De siste årenes budsjettvekst i sektoren har i stor grad kommet i form av eksterne og øremerkede inntekter. Det gjelder for eksempel den store satsingen på stipendiatstillinger samt prosjekter fra Norges Forskningsråd og EU.
Disse bevilgningene krever at universiteter og høyskoler sper på med egenandeler som må dekkes av institusjonenes grunnbevilgninger. Grunnbevilgningen er ment å dekke ordinær undervisning og forskning.
– Kravet om egenandeler fra eksterne prosjekter har derfor ført til et den ordinære forskningen og undervisningen har blitt skviset. De ansatte i sektoren har påtatt seg mye overtid. Samtidig er tida til forskning blitt redusert, særlig har mulighetene til sammenhengende forskningstid blitt dårligere, sier nestlederen i NTL.
Bekymret over utviklingen
Solhaug peker også på at institusjonene de siste årene har opplevd mer bruk av store forelesninger og mindre bruk av individuell studentveiledning.
– Studentorganisasjonene har – med rette – uttrykt bekymring for denne utviklingen, konstaterer hun.
Enkelte krefter har tatt til orde for at disse problemene kunne ”løses” ved å svekke de ansattes avtaleverk, medbestemmelsesrett og jobbsikkerhet, øke bruken av rene undervisningsstillinger og innføre skolepenger.
– LO er glad for at arbeidsgruppa enstemmig har avvist slike ”løsninger”. Gruppa presiserer i stedet at de ansattes avtalerverk ligger fast, og at sektoren er helt avhengig av kollegial medvirkning i styring og ledelse, forklarer Solhaug.
Gruppa framholder også at prinsippet om forskningsbasert undervisning må opprettholdes og at gratisprinsippet ikke må rokkes ved.
Arbeidsgruppa
Kunnskapsdepartementet oppnevnte arbeidsgruppa på 13 i fjor høst, bestående av folk som styrer institusjonene, pluss hovedsammenslutningene.
Marianne Harg, president i Tekna, har ledet gruppa. 1. nestleder i NTL, Anita K. Solhaug, var LOs representant.
Mandatet har vært å vurdere hvordan universitetene og høyskolenes selvstendighet fungerer og blir forvaltet. Målet er å øke kvaliteten innen høyere utdanning og forskning og legge et bedre grunnlag for å fremme handlefrihet.
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat