Det store klassekompromisset
Da LO og NAF undertegnet hovedavtalen 9. mars 1935, markerte det slutten på de store klassekrigene. Og hovedavtalen har vist seg robust.
torgny@lo-media.no
Halvannen uke etter at den første hovedavtalen ble undertegnet, dannet Johan Nygaardsvold sin Arbeiderparti-regjering. Det var neppe en tilfeldighet. Disse marsdagene for 75 år siden markerer et viktig skille i norsk historie.
9. mars 1935 møttes formann i Arbeidernes Faglige Landsorganisasjon (LO), Olav Hindahl og administrerende direktør i Norsk Arbeidsgiverforening (NAF), Finn Dahl.
Dahl hadde vært sjef i NAF i de turbulente årene fra 1922 og framover. For fagbevegelsen hadde han vært selve symbolet på steile arbeidsgiveres makt og kampvilje.
Hindal hadde bare vært leder i LO i et år. Men som leder av Typografforbundet hadde han opplevd de harde konfliktene, massearbeidsløsheten og arbeiderbevegelsens vekst på nært hold.
Det hadde lenge vært krefter som ønsket å temme klassekampens voldsomme krefter. Bondeparti-regjeringen hadde forsøkt med militær makt.
Men nå hadde de to motpolene samlet seg for å lage spilleregler, bygge grunnloven for arbeidslivet.
Historisk vendepunkt
Hindahl og Dahl skjønte at den nye hovedtariffavtalen mellom LO og NAF utgjorde et historisk vendepunkt, det store klassekompromisset.
Dahl oppsummerte hovedavtalen slik: «Vi i Arbeidsgiverforeningen er fullt oppmerksom på at hovedavtalen innfører ikke uvesentlige forbedringer for arbeiderne, særlig adgang til kollektive oppsigelser. Men vi anser allikevel en tariffbundet ordning i disse forhold for å være en større borgen for en fremtidig arbeidsfred enn man tidligere hadde.»
Hindahl uttalte: «Opprettelsen av en hovedavtale mellom Landsorganisasjonen og Arbeidsgiverforeningen er uten tvil en av de største begivenheter i fagbevegelsens nyere historie.»
Harde slag
De harde slagene som kuliminerte med storlockouten i 1931, hadde satt dype spor både i arbeidsgivernes fortjenester, samfunnets inntekter, fagbevegelsens økonomi og ikke minst hadde den enkelte arbeider tapt store verdier. I 1931 hadde Arbeidsgiverforeningen krevd 15 prosent lønnsnedslag, mens LO krevde reallønnsvekst. Resultatet ble storlockouten hvor 60 000 arbeidere var utestengt fra jobbene sine i nesten et halvt år. I løpet av året gikk det tapt over 7,5 millioner arbeidsdager. Konfliktutgiftene for LO beløp seg til 16,5 millioner kroner, en halv milliard kroner etter dagens kroneverdi.
Strid om avstemningsregler
Helt siden tidlig på 20-tallet hadde de borgerlige partiene kjempet for at avstemningsregler over tariffavtalen skulle lovfestes. I mange runder var spørsmålet blitt behandlet. De borgerlige partiene ønsket å kneble fagbevegelsen. I 1933 nedsatte regjeringen foreningslovskommisjonen som blant annet behandlet avstemningsreglene ved tariffoppgjør. LO-leder Hallvard Olsen satt i kommisjonen og han gikk med på lovfestete avstemningsregler. Han fikk sekretariatet med seg på dette.
I november 1934 var det LO-kongress. Arbeiderbladet med Martin Tranmæl som redaktør gikk til kraftig konfrontasjon mot LO-lederen. I avisa kunne man lese at LO-lederen hadde «gått i samarbeid med fascistene i Stortinget». Sammen med personlige forhold førte det til at LO-leder Hallvard Olsen måtte gå av. Typograf Olaf Hindahl tok over.
Kongressen støttet prinsippet om en «hovedtariffavtale» med NAF, og i løpet av januar var forhandlingene for det meste ferdig. I begynnelsen av mars kunne Dahl og Hindahl møtes for undertegning.
Det har vært innvendt at hovedavtalen ikke fikk så stor betydning, fordi innholdet i hovedavtalen allerede var innarbeidet i de landsomfattende tariffavtalene.
Hovedavtalen ga arbeidsgiverne arbeidsfred. Fagbevegelsen fikk rett til tillitsvalgte, snakke på medlemmenes vegne og slippe innblanding utenfra.
Sammen med Arbeiderpartiets regjeringsmakt førte dette til økning i oppslutning om LO. I løpet av årene 1935, 36 og 37 fikk LO 143 000 nye medlemmer. En medlemsøkning på over 80 prosent.
Robust avtale
Den første hovedavtalen omfattet 17 paragrafer. Den omhandler hvem som er tillitsmenn, hvordan bedriften og tillitsmennene skal forholde seg til hverandre, hvordan forhandlingene skal ordnes, rett til kollektive oppsigelser, avstemningsregler og rett til sympatiaksjoner. Et eget punkt omhandler arbeidsbevis eller sluttattest som det heter i dag.
– Det som særpreger hovedavtalen er at den har stått seg godt i 75 år. Den er grunnlegende lik. Arbeidsgivere og arbeidstakere har de samme grunnleggende plikter og rettigheter i dag som i 1935. Det viser at hovedavtalen er robust, sier leder i LOs forhandlingsavdeling, Knut Bodding til LO-Aktuelt.
– Det som skjedde i 1935 var at arbeidsgiverne kjøpte seg fredsplikt mot å gi tillitsvalgte rettigheter, forklarer han.
Ved hver revisjon siden 1935 har det kommet små endringer, men det har ikke fra noen av sidene kommet krav om grunnleggende endringer. Ved den siste revisjonen i november i fjor kom det inn bestemmelser om et bærekraftig arbeidsliv og at det er viktig å fremme forståelse for og innsikt i virksomhetens påvirkning på det ytre miljø.
Tariffhopping uløst problem
En problemstilling som LO har tatt opp ved de fire siste revisjonene av hovedavtalen er spørsmålet om tariffopphopping. Enkelte arbeidsgivere har ved å bytte arbeidsgiverforening kunnet sno seg unna tariffkrav.
Blant annet har LO ønsket at det skal innføres konfliktrett ved bytte av tariffavtale, tilsvarende den konfliktretten som eksisterer ved opprettelse av nye tariffavtale.
– Dette har det ikke vært mulig å få arbeidsgiverne med på, sier Bodding.
Ved siste revisjon ble det også satt ned et utvalg som skal gå gjennom for å forenkle avtalen slik at den framstår «som relevant, forståelig og fange opp de temaene som er relevante for dagens arbeidsliv.»
Det ble også nedsatt et utvalg som skal ta for seg «utfordringer og muligheter som nye organisasjonsformer og bedriftsstrukturer medfører herunder situasjonen i konserner samt kjeder, franchiseforetak og liknende konstellasjoner.»
Staten sist ut
LO har 15 ulike hovedavtaler. I privat sektor er det svært få forskjeller mellom de ulike, og det er LO-NHO-avtalen som ligger til grunn og er mal for de andre. Hovedavtalen i kommunene og Staten er bygget opp helt annerledes. Hovedavtalen for Staten er bare 30 år gammel.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Trond Giske
Leif Martin Kirknes
Giske foreslått som lokallagsleder i Trondheim, men takket selv nei til å stille
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB