Penger og seniordager
Nest etter lønn, er det ordningen med seniordager Postkoms medlemmer er mest opptatt av foran tariffoppgjøret. Etter en prøveperiode på fire år, kommer Postkom til å kreve at seniordagene blir en varig ordning.
may.berg@lomedia.no
13. april går etter planen startskuddet for årets tariffoppgjør med A-delsforhandlingene i Spekter, så sant Fellesforbundet og frontfagene er i havn med sitt oppgjør. Ifølge den samme tidsplanen, bør B-delsforhandlingene mellom Posten og Postkom være i gang i løpet av uke 16.
Medlemmene har talt. Også i år går Postkoms forhandlingsleder Ingeborg Sætre tariffoppgjøret i møte med solid dokumentasjon på medlemmenes prioriteringer. 57,8 prosent av forbundets medlemmer har svart på spørreundersøkelsen som gjennomføres i forkant av hvert tariffoppgjør.
– Det er nok en gang imponerende. En av kretsene er oppe i en svarprosent på 83, sier Sætre, som påpeker at det gir Postkoms forhandlingsdelegasjon solid ryggdekning i forhandlingene.
Seniordager viktig for mange
– Varig lønn er første prioritet i svarbunken. Av de resterende, er seniordagene overlegent viktigste sak for medlemmene, sier Sætre, som annonserer at Postkom vil kreve at seniordagene tas inn i tariffavtalen eller i en særavtale.
– Det skjer nok ikke automatisk. Derfor er det viktig for oss som forhandlere at vi har et så utvetydig krav medlemmene. Seniordagene er et tiltak som har vist seg å fungere etter hensikten. Det har ført til at folk står lengre i jobb. Å fjerne et tiltak som faktisk fungerer, ville være politisk rart, sier Sætre.
Andre saker som medlemmene løfter fram, er velferdstilbud og arbeidstid. Mange er opptatt av seks-timersdagen.
Sætre har registrert at forventningene er forholdsvis moderate foran årets oppgjør, også i LO, og hun konstaterer at det er tøffe tider for Posten Norge.
– Men jeg ser ingen grunn til at postfolk skal få mindre enn resten av samfunnet, sier Sætre.
Forrige oppgjør havnet hos meklingsmannen, og det ble dyrt for Posten. Sætre håper at dette oppgjøret skal tas på egen kjøl.
– Den beste måten å få til et oppgjør som er godt for begge parter, er å forhandle i eget hus, sier hun.
Verdifulle innspill. Kretsene har gjort en solid jobb i å oppsummere medlemmenes prioriteringer. Forbundet har fått innspill som handler om blant annet HMS-tiltak, både fysiske og psykiske, arbeidsutstyr, velferdsordninger og trivselstiltak.
– Mye av dette har ingenting i et tariffoppgjør å gjøre, men er verdifulle innspill og en god temperaturmåler på hva medlemmene er opptatt av. Dette materialet skal systematiseres og viderebringes til konsernet, lover Ingeborg Sætre.
Mest lest
OPP I LØNN: De ansatte i Vinmonopolet får et lønnshopp som i alle fall forhandlernes deres er fornøyd med. Nå skal de ansatte stemme over resultatet.
Martin Guttormsen Slørdal
Polansatte har fått ny lønn. Får mer enn frontfaget
SYK: Da Jan Inge Oen jobbet nattskift offshore, gruet han seg alltid til å komme hjem igjen: – For du var så dårlig at det eneste du tenkte på var hvordan du skulle få snudd døgnet tilbake på en grei måte.
Petter Pettersen
Jan Inge ble syk av å jobbe natt: – Du føler deg helt elendig
Pensjonssystemet belønner de friske som kan jobbe til de er langt oppe i 60-åra. Men ikke alle kan det, sier Anne Skevik Grødem, sosiolog og forsker ved Institutt for samfunnsforskning.
Colourbox/privat
Folk som holder seg friske belønnes: – En svakhet, mener pensjonsforsker
KRITISK: Natalia Zubillaga (NTL UiO) og Sturla Søpstad (NTL NTNU) forstår ikke hvordan staten og stortingsflertallet har kommet fram til den løsningen for de uorganiserte i staten som de har landet på.
Anders Hauge-Eltvik
Løsningen for lønna til de uorganiserte provoserer: – Dypt uansvarlig av staten
OPPRØRTE: Irene Lystad (t.v.) og Tone Aasen føler seg lite verdsatt av arbeidsplassen de har hatt i mer enn 20 år om de mister jobben sin i forbindelse med Norturas omstilling.
Alf Ragnar Olsen
Irene og Tone frykter de mister arbeidsplassen de har hatt i mer enn 20 år: – Føler oss lite verdsatt
Debatt
Hvor mange som kommer til å gå inn i pensjonisttilværelsen med ødelagt helse er det vanskelig å si, men det er grunn til å tro at det vil bli flere enn før, skriver Jorunn Folkvord.
Brian Cliff Olguin
«Det er arbeidslivet som må endres – ikke pensjonsalderen»
KALDT: I vinter var det kaldt for postbudene Bård Sundberg og Joakim Melland i Dora.
Nina Hanssen
Postbudene Bård og Joakim jobber i støy og søppelstank: – Innimellom er det jævlig
Kommentar
Dersom Norges Bank «tar en dobbel» i neste uke, vil arbeidstakere med lånegjeld få en dobbel smell, skriver Kjell Werner.
Brian Cliff Olguin
«Lønnstilleggene som skulle gi oss mer å rutte med, er borte»
Meklingsresultatet i OneCo Networks endte på 4,6 prosent lønnsøkning for telemontørene.
Illustrasjonsfoto: bigwa11/Shutterstock/NTB
Slik blir den nye lønna til telemontørene
Kommentar
Norwegian er blant flyselskapene som har måttet innstille avganger som følge av streiken blant flyteknikerne.
Atle Straume
«Flyteknikerne har mistet bakkekontakten»
FAST JOBB: Linas Alekna jobbet for et bemanningsbyrå i fem år. Den 1. mai i år fikk han fast jobb hos HENT, entreprenøren han var utleid til.
Tormod Ytrehus
Etter åtte år som innleid, fikk Linas Alekna en overraskende telefon
– De som ikke kan stå lenge i jobb, vil dermed få altfor lave pensjoner om ikke noe endres, heter det i en uttalelse fra sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad.
Jan-Erik Østlie
Ingenting til sliterne i nye pensjonsforslag. LO er svært bekymret
Alle ansatte ved sykehusene får et lønnstillegg på 12.000 kroner.
Frøydis Falch Urbye
Ny lønn til sykehusansatte. Se hvor mye de fikk
Regjeringen har lyttet til fagbevegelsen. Spesielt bygningsarbeidere i Oslofjordområdet har vært oppgitt over hvor mange innleide arbeidstakere som arbeidsgiverne har brukt. Nå kommer forbudet mot innleid arbeidskraft i denne delen av bransjen.
Håvard Sæbø
Regjeringen foreslår kraftige innstramminger av innleiereglene
Stortinget har fått varsel om at det skylder arbeidsgiveravgift, mens enkeltrepresentanter får varsel om skattesmell.
Ole Palmstrøm
28 stortingspolitikere får skattesmell – partiene vil ikke si noe om hvem de er
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Kommer det en strømstøtte til bedriftene? Slik svarer regjeringen
Kommentar
Varselklokkene bør ringe hos Sp-strategene, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
«Mange velgere ser nå en annen Vedum enn de så i fjor»
TRIVES I KRIMINALOMSORGEN: Verksbetjent Trond Vegard Bergsland (39) klamrer seg fast i arbeidsdriften, men lønnsnivået er på smerteterskelen.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsansatte Trond Vegard tjener 22 prosent under industriarbeiderlønn
MÅ STÅ LENGER: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller vil med dagens pensjonsregler få så lav pensjon ved 62 år, at pensjonsutvalget ikke vil gi henne lov til å gå av så tidlig.
Ole Martin Wold
Nye forslag vil ramme unge: Vil nekte Josefine (22) å gå av som 62-åring
NHO-sjef Ole Erik Almlid
Jan-Erik Østlie