JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trangere i svenske fengsler

En av to fengselsbetjenter i Sverige synes belegget på egen arbeidsplass er for høyt - og hver tredje mener det har økt det siste året. Det er resultatene av en undersøkelse Seko har gjort blant sine medlemmer i kriminalomsorgen, presentert i dag tidlig.

nina.hanssen@lomedia.no

Innsatte som sover på gulvet i anstaltene og overfylte fengsler. Det var noen av signalene som Seko fikk rapport om fra sine medlemmer.

På bakgrunn av dette, gjennomførte Seko ved hjelp av Novus Opinion i slutten av mars/april intervjuer med totalt 350 medlemmer. I dag klokken 0900 presenterte Seko funnene.

På bristepunktet

– Resultatene fra undersøkelsen bekrefter bildet av en kriminalomsorg nær bristepunktet. De innsatte får det trangere samtidig som trusler og vold mot ansatte er et økende problem, sier Janne Rudén, leder av Seko.

Hele fire av ti oppgir at de har blitt utsatt for vold eller trusler på jobben det siste året. Mange svarer at dette har skjedd flere ganger, men få rapporterer dette inn.

86 av Seko-medlemmene som er intervjuet sier at de har opplevd økt stress på sin arbeidsplass det siste året.

To av tre opplever at de er underbemannet og at dette innebærer en trussel mot sikkerheten i fengselet.

I undersøkelsen svarer over halvparten at de har vurdert å søke seg jobb utenfor kriminalomsorgen.

Dublering

Ifølge kriminalomsorgens eget mål, skal ikke beleggsprosenten være høyere enn 90 prosent i fengslene og 95 prosent i varetekstfengslene.

Dessuten er målet at de som kommer inn ikke skal dele celler (dublering).

46 prosent av de som deltar i undersøkelsen har likevel opplevd dublering, og sju av ti tror belegget vil øke hvis det ikke kommer friske penger til fengslene.

Mer ressurser

Antall domfelte øker i vårt naboland, men myndighetene ønsker ikke å bygge flere fengsel eller ansette flere i kriminalomsorgen.

Seko forventer at det blir lagt mer penger på kriminalomsorgen i regjeringens budsjettforslag som skal presenteres i dag.

– Vi håper budsjettet som presenteres i dag har friske penger for å rette opp den ubalansen som i dag er i justispolitikken. Nå må fengslene sikres mer ressurser slik at planlagt nybygging kan fullføres, sier Janne Rudén.

Det kan med andre ord se ut som om situasjonen i svensk kriminalomsorg ligner svært mye på den norske.

Utålmodige fengselsbetjenter

En av de som har deltatt i undersøkelsen er hovedverneombud Markku Murtosaari på Kronoberg varetektfengsel i Stockholm. Han er svært bekymret for utviklingen både i forhold til beleggsprosenten og økt vold mot kollegaer.

– Her har vi hatt over 100 prosent belegg til tider og vold blant innsatte er daglig kost på Kronoberg, forteller Murtosaari som i ti år har vært hovedverneombud ved fengselet.

Han er også nestleder i den lokale Seko-klubben som organiserer hele 166 av de 220 ansatte her.

Aktuell møter Murtosaari sammen med fengselsbetjent Mattias Reinholdsson like før undersøkelsen ble presentert.

De to kollegaene, som begge sitter i styret i den lokale SEKO-klubben, kjenner ikke konklusjonene, men har gjort seg en del tanker om situasjonen i svensk kriminalomsorg.

De bekrefter at det er stort overbelegg på anstalter og i varetektsfengselet som gjør det vanskelig å gjennomføre programmer og øker også risikoen for vold og trusler mot ansatte.

Det har vært minst to grove saker det siste året med slag og spark, men det er de mindre voldepisodene som øker mest.

Ved Kronoberg tar de inn rundt 100 personer daglig selv om de bare har 300 plasser.

Vold er hverdagskost

– For oss i varetekstfengselet er det hverdagskost med vold og dermed er terskelen for å varsle høyere her. Når politiet overlater innsatte til oss er de gjerne i ruset tilstand og er aggressive, så vi som jobber her opplever ofte vold. Dette er en uholdbar situasjon for de ansatte og ingen andre yrkesgrupper hadde funnet seg i dette. Vi må ta dette mer på alvor, sier hovedverneombudet.

Murtosaari mener også det burde blitt brukt ressurser på debrifing av fengselsbetjente etter mindre hverdagsepisoder med vold og trusler.

– De ansatte faller mellom to stoler her og får ikke psykologbistand etter små episoder. Dette burde vært prioritert, sier han. Ute på anstalten er det mer grovere vold mellom innsatte som er hovedproblemet. Ofte kan problemet være at man har plassert kriminelle fra ulike gjenger i samme fengsel.

– Det er uforsvarlig å la bemanningsprosenten, men jeg har lite tro på at den borgerlige Reinfeldt-regjeringen vil gi mer ressurser til kriminalomsorgen selv om det er valgår, sier Murtosaari.

Reinholdsson, som har et spesialansvar for de unge innsatte, nikker. Han tror heller ikke økte ressurser til kriminalomsorgen vil sanke mange velgere. Heller tvert imot.

– De kommer nok til å prioritere politiet denne gangen også, sier Reinholdsson og sukker tungt. Og synes det er trist og opprivende å høre historier om innsatte ved fengselet i Haparanda som ble tvunget til å sove på gulvet på grunn av plassmangel nylig.

Annonse
Annonse