JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ringsaker-elever askefast i tre verdenshjørner

Elever fra Arbeiderbevegelsens folkehøgskole på Ringsaker befinner seg i tre verdenshjørner. De skulle vært hjemme for flere dager siden, men sitter fast i henholdsvis Jerusalem, Hanoi og San Francisco.

stig.christensen@lomedia.no

Det er askeskyene fra vulkanen på Island som har forsinket tilbakereisen, men de fleste har nå fått tidspunkt for returen. Rektor Ola Bergum har fått noen stemningsrapporter:

– Noen synes det er helt ok å bli lenger, andre har hjemlengsel, forteller han. Skolen legger foreløpig ut for alle utgifter til hotell og mat, så blir det et oppgjør med forsikrings- eller flyselskaper når de kommer hjem.

Fire reiser

Elevene på høgskolen på Ringsaker har vært spredt på fire studieturer i april. Alle reiste ut 6. eller 7. april, mens bare elevene som har vært i Dubrovnik og Balkan har returnert. Dit reiste 17 journalistelever som kom tilbake i går.

Resten sitter fast, men 44 elever på grafisk/foto har fått returbilletter 28. april fra San Francisco. Elevene som går på det såkalte FN-akademiet, journalist- og fotoutdanning, som nå er i Jerusalem, har fått returbilletter kommende lørdag, 24. april.

Den siste gruppa, ti elever og to lærere er i Hanoi i Vietnam, som stadig har fått beskjed om at returen vil starte «om et par dager», står fortsatt uten konkret avreisetidspunkt.

– Vi får ikke beskjed om noe som helst, så alt er helt uvisst, sier lærer Thomas Haugersveen på telefonen fra Hanoi. Han forteller at hotellet ringer og prøver å få svar, men at det foreløpig har kommet lite konkret ut av det.

– Denne uvissheten er litt kjedelig, sier han. Det er ti fotojournalister som har vært med på turen. De har reist en del i landet og vært på reportasje.

– Sånn sett har turen vært vellykket, forteller Haugersveen. Det har nå bredt seg en viss bekymring for at flyselskapet skal sette penger foran sikkerhet, at selskapet vil føle et visst press for å komme seg av gårde.

– Men vi har ingen indikasjoner på dette, sier læreren fra Ringsaker.

Jerusalem

Elevene i Jerusalem har fått avreisetidspunkt 24. april, en uke etter planlagt retur.

– Jeg synes de takler dette bemerkelsesmessig bra, sier lærer Torgrim Kristoffersen, som befinner seg på et hotell i Øst-Jerusalem. Han legger til at det er god stemning, men at noen lengter hjem. Enkelte skulle vært i barnedåp eller konfirmasjon som de ikke rekker.

– Det har vært skrevet mye om israelsk overtakelse av palestinske hjem i Øst-Jerusalem i det siste. Har dere merket noe til det?

– Ja, vi ser det i nabolaget her. Israelske bosettere har tatt over husene til palestinske familier. Det gjør et sterkt inntrykk på elevene å se dette på nært hold, sier Kristoffersen. Også i Gamlebyen i Jerusalem er det mer preg av israelsk nærvær, men der skjer det trolig gjennom oppkjøp, ikke med makt som i de østlige bydeler.

Annonse
Annonse