JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ingen reform uten flere helsefagarbeidere

Skal samhandlingsreformen fungere, trengs det flere helsefagarbeidere i kommunene. Noe må gjøres med rekrutteringen, mener stortingsrepresentant Are Helseth (Ap), som er ordfører for reformen.

At Helseth løfter fram helsefagarbeidernes betydning for å få til en vellykket reform, tas godt imot i Fagforbundet.

– Det er løfterikt med tanke på at regjeringen kommer til å gjøre noe for å sikre rekrutteringen av helsefagarbeidere, sier nestleder Mette Nord.

Det var i sitt hovedinnlegg under debatten i Stortinget tirsdag at Helseth understreket at det blir vanskelig å få til en god arbeidsdeling mellom helsetjenestene i kommunene og sykehusene hvis det ikke satses på økt fagkompetanse.

– Behovsanalysene viser at det er særlig viktig å følge opp rekrutteringen av helsefagarbeiderne, sa Helseth.

Eldrebølgen

Årsaken er ikke minst eldrebølgen og økt behov for pleiere som er i direkte kontakt med dem som trenger behandling og pleie.

– Samhandlingsreformen står og faller på at man greier å rekruttere nok basispersonell i kommunehelsetjenestene, sier Mette Nord, som også trekker fram at mange ansatte er ufaglærte.

– En tredjedel av de ansatte er uten formell kompetanse. Men mange av dem har mye realkompetanse, og de må få mulighet til etterutdanning slik at kan få formell kompetanse, mener Nord.

Lønn og kompetanse

Hun tror det er nødvendig med både bedre markedsføring av utdanningen, flere heltidsstilinger, høyere lønn og muligheter for videreutdanning.

– Den gjennomgående tanken må være bred kompetanseutvikling, sier Nord.

Helse- og omsorgskomiteen la tirsdag fram sin innstilling til Stortingsmelding 47 Samhandlingsreformen. Innstillingen peker ut retningen for hva som må til for å skape en bedre arbeidsdeling mellom kommuner og sykehus slik at framtidas helsetjenester blir bærekraftige. Tanken er blant annet at helsetilbudene i kommunene skal bygges ut, ikke minst når det gjelder forebygging, mens sykehusene skal ta seg av de mer spesialiserte oppgavene.

Ikke bærekraftig

I sitt innlegg under stortingsdebatten pekte Helseth på at situasjonen i helsevesenet muligens vil bli verre før den blir bedre:

– Vi har mye ugjort i helsetjenestene og ser betydelige utfordringer fremover. Hovedbildet er at de mangler vi ser i dag, vil forsterkes i årene som kommer. Gitt kjente demografiske endringer og fagenes akselererende utvikling, vil helsetjenesten slik vi driver den i dag ikke være bærekraftig ti og tjue år fram i tid. Den viktigste enkeltårsak til dette vil være begrensinger i tilgangen på fagfolk fordi årskullene av nye medarbeidere blir for små i forhold til behovene, sa Are Helseth.

Om få måneder skal meldingen følges opp av regjeringens nasjonale helseplan. Da vil innholdet i Samhandlingsreformen være mer konkretisert.

Annonse
Annonse