Misforståelse og systemfeil
Etter at 16 godsvogner kom i bevegelse på Alnabru, var ingen barrierer sterke nok til å stanse det løpske toget. Havarikommisjonen peker på svakheter i sikkerheten ved godsterminalen.
oystein@lomedia.no
– Det var ikke én årsak, men et samspill mellom flere årsaker. Det er det vi skal prøve å sette sammen til et bilde.
Det sa direktør Grete Myhre i Statens havarikommisjon for transport da den foreløpige rapporten om ulykken ble presentert.
– Det var ingen teknisk feil. Jeg mener at det er mer en systemfeil enn en menneskelig svikt. Da tenker jeg på opplæring, kunnskapsoppbygging og felles forståelse for regelverk og prosedyrer, sier avdelingsdirektør Kurt A. Olsen.
Utilstrekkelig
I den foreløpige undersøkelsen er konklusjonen at en utløsende faktor var en uklarhet mellom togekspeditøren på Alnabru skiftestasjon og skifteleder. Den peker på at kommunikasjonsopplegget har svakheter. Det er ikke krav i regelverket om å lagre samtalene.
– Det finnes ikke opptak, så hva som ble sagt vil vi aldri få 100 prosent klarhet i, sier Olsen.
Kommisjonen mener målet om å få mer gods over på bane kan ha bidratt. Manglende tilpassing og tilrettelegging av anleggene kan ha ført til at sikkerhetsmarginene er redusert for å avvikle trafikken raskere. Blant annet er det plassmangel på landets travleste terminal.
Vanskelig tid
– I denne tragiske situasjonen er vi tross alt lettet over at det er systemfeil, og ikke enkeltpersoner som kan lastes, sier forbundsleder Kjell Atle Brunborg i Norsk Jernbaneforbund.
Både han og leder for landsrådet som organiserer de ansatte i CargoNet, Kåre Wikdahl, var til stede da rapporten ble offentliggjort.
– Godstrafikken har økt mye, uten at det er bygget opp barrierer nok. Her kan det også være snakke om at opplæringen ikke er god nok, sier Brunborg.
– Jernbaneverket og alle godsselskapene jobber for å bedre sikkerheten hele tida. Det er vårt ansvar som arbeidstakere å bidra til det. Det er ingen tvil om at vi må få både bedre prosedyrer og flere barrierer. At en sånn ulykke kan skje på grunn av en uklarhet er tungt for alle ansatte på Alnabru, sier Kåre Wikdahl.
Mangler
– Vi må ta innover oss at det ikke har vært tilstrekkelige tekniske barrierer til å fange opp en misforståelse eller dårlig kommunikasjon. Jernbaneverket har blitt mye dyktigere til å foreta risikovurderinger på en mer systematisk måte enn det som var situasjonen på 1990-tallet, og er i gang med en stor gjennomgang av Alnabru, sier jernbanedirektør Elisabeth Enger.
– For Jernbaneverket er det viktig å understreke at det ikke skal være slik at en misforståelse skal kunne føre til så fatale konsekvenser som dette. Dette tyder på at vi etter hvert som bruken av Alnabru har endret seg, ikke har klart å fange om de endringer i risikobildet dette har medført, og derfor ikke har fått etablert tilstrekkelig med barrierer, sier Enger.
Voldsom kraft
Tre omkom og fire ble alvorlig skadet da 16 godsvogner rullet fra Alnabru mot Sjursøya, en strekning på åtte kilometer med en høydeforskjell på 100 meter. Toget var nesten 460 meter langt, og veide 435 tonn. Farten kom opp i 130 km/t.
Ved Loenga sporet ni vogner av. De resterende syv, med en vekt på over 200 tonn, raste inn på Sjursøya, fortsatte videre der jernbanesporet slutter, over et parkeringsområde og gjennom en terminalbygning som kollapset. To vogner havnet i sjøen.
Foto i henvisningen: Vidar Ruud, ANB
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Trond Giske
Leif Martin Kirknes
Giske foreslått som lokallagsleder i Trondheim, men takket selv nei til å stille
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB