JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unnvikende lokalpolitikere

Lokalpolitikerne på Ringerike nøler med å sette tommeskruen på gravemaskinbedriften Åsmund Pettersen & Sønn AS for å presse bedriften til å undertegne tariffavtale.

einar.fjellvik@lomedia.no

Siden 12. april har fagorganiserte i bedriften streiket for å presse arbeidsgiveren til å undertegne tariffavtale. Konflikten har tilsynelatende gått fullstendig i vranglås.

Kommunene på Ringerrike er blant de viktigste oppdragsgiverne for Åsmund Pettersen & Sønn AS. I perioden 2004-2008 sto Jevnaker kommune for nesten en fjerdedel av oppdragene. Også Hole, Ringerike, Ullensaker, Lunner, Gran og Oslo kommune står på bedriftens referanseliste.

Møtte lokalpolitikere

I dag har Arbeidsmandsforbundet vært i møter med ordføreren i Jevnaker og andre lokalpolitikere for å få dem til å bruke sin økonomiske makt til å legge press på bedriften.

– Vi har ikke fått den drahjelpen vi mener vi kunne forventet fra lokalt politisk hold, sier distriktssekretær Svein Johansen.

Han har blant annet appellert til lokalpolitikerne om å følge ILO-konvensjon nr 94 som stiller krav om «ordnede arbeidsforhold» i bedrifter offentlige myndigheter inngår kontrakter med.

– En kan ikke kalle det ordnede arbeidsforhold når folka har måttet streike i snart 9 uker for å oppnå en tariffavtale med bedriften, mener Johansen.

Unnvikende svar

Han er imidlertid ikke overvettes fornøyd med responsen fra lokalpolitikerne.

– De skjuler seg bak at kravet om «ordnede arbeidsforhold» ikke er lovfestet, og de sier det ikke er nok at vi, som er part i konflikten, hevder der foregår streikebryteri. Men dette dreier seg om etikk og holdninger. Kommunene burde sende klare signaler til kommunale virksomheter som benytter dette firmaet, mener Johansen.

LES MER: Alt om Jevnaker-streiken

Informerer mekleren

Etter å ha informert de streikende om dagens møte med lokalpolitikerne, vil Johansen nok en gang kontakte meklingsmyndighetene for å orientere om situasjonen i konflikten.

– Så får vi se om mekleren mener de signalene gir grunnlag for å kalle inn partene til fornyet mekling, sier Johansen til FriFagbevegelse.no.

Annonse
Annonse