Barneombudet takker av
Norske barn blir undervurdert og sviktet, mener Reidar Hjermann etter fire år som barneombud.
Fredag forlater han stillingen som barnas talsmann. Det kontroversielle barneombudet er inne i sin siste uke i jobben. Kanskje. Etter mye rabalder rundt utnevnelsen av etterfølger, står han på søkerlisten igjen. Torsdag går søknadsfristen ut, og nå snakker Hjermann i Dagsavisen om sine fire år som barnas talsmann.
– Banalt nivå
Men først flytter han ut. Det vil si, aller først har han og medarbeiderne midlertidig flyttet fra tolvte til ellevte etasje fordi det ble oppdaget asbest i veggene der oppe. Barn ville aldri ha blitt flyttet på den måten, mener Hjermann. De må sitte i asbestklasserom helt til Arbeidstilsynet griper inn fordi lærerne blir utsatt for helsefare, fastslår han.
– Disse fire årene har jeg sett et samfunn der sviket mot barna foregår på et banalt nivå. Det er helt grunnleggende ting som svikter i systemet som skal ivareta barna der ute, sier Hjermann.
Vi har et barnevern barna selv ikke vet hva er, ifølge barneombudet. Selv ganske store barn vet ikke hvor de skal henvende seg om de blir utsatt for vold, advarer han.
– Vi er utrolig dårlige på å informere barn. Barn har mulighet til å ta inn ganske kompleks info. Vi undervurderer dem.
Slakter holdninger
Vi er heller ikke så nøye med å overholde lover som angår barn, som når de angår voksne, ifølge Hjermann. En elleve år gammel forskrift om inneklima i skolene er det fortsatt bare 60 prosent av skolene som følger.
– Det gjelder helt andre standarder for barn enn for voksne. Vi blir bøtelagt i baksetet hvis vi sitter uten sikkerhetsbelte, mens barn må stå på bussen i tre kvarter til skolen. I tillegg har de de mest skranglete bussene i Norge.
– Det har med holdninger å gjøre. Barn anses ikke som fullverdige samfunnsborgere på linje med oss voksne.
– Må være uavhengig
Den saken som skapte mest mediestorm om barneombudet i hele hans periode, handlet ikke om barn i det hele tatt. Det er betegnende, mener han.
– Barn kommer skikkelig på dagsorden først når voksnes interesser står på spill.
Hjermann tilhører dem som mener Barneombudet ikke bør utnevnes og finaniseres av Barne- og likestillingsdepartementet, det samme deprtementet ombudet skal overvåke, mener han.
– Det er veldig viktig at barneombudet blir betraktet som så uavhengig som mulig.
– Forsøkt bundet
Hjermann vil at ombudet skal utnevnes for én periode på seks eller sju år.
– I dag kan man kan se for seg at barneombudet vil unngå å la seg kritisere for å oppnå å bli oppnevnt på ny. Blir det slik at alle barneombud er i sin siste periode hele tiden, har de ikke noe å tape.
Hjermann antar at stormen rundt stillingen tidligere i år ikke har skadet omdømmet hans.
– Jeg har en bestemt oppfatning om at jeg ikke har kommet dårlig ut av den prosessen. Jeg ligger ikke dårligere an enn før.
Fredag ettermiddag forsvinner han uansett ut av kontoret for resten av april og kanskje mai, fram til departementet har bestemt seg. (ANB)