JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Seniorpolitikk

De fleste på 63-åringens alder tenker på pensjon

Men Bjørn Inge Halseth valgte å satse på en sein fagutdanning. – Eksamen var verst, det var noen år siden sist.
Bjørn Inge Halseth tok fagbrevet i en alder av 63 år. Det anbefaler han flere å gjøre.

Bjørn Inge Halseth tok fagbrevet i en alder av 63 år. Det anbefaler han flere å gjøre.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Klamme hender. Bankende hjerte. Desperat mental leting; jeg kunne da vitterlig dette så sent som i går kveld?!

De aller fleste har kjent på eksamensnerver. Det gjør 15-åringer på ungdomsskolen. Og det gjør jaggu også 63-åringer på fagprøver, viser det seg.

For Bjørn Inge Halseth innrømmer at all verdens livserfaring, inkludert bred arbeidserfaring fra blant annet fiskeindustri, butikk og møbeltapetsering, ikke var nok til å holde nervene unna.

De slo nemlig kraftig ut da han satte seg ned ved pulten for å ta sin teorieksamen i faget industriell matproduksjon.

– Jeg sov lite den natta, må jeg innrømme. Det var fryktelig uvant, det må være 30–40 år siden sist, smiler 63-åringen når NNN-arbeideren gjester Tine-anlegget på Frya – som er mest kjent for å produsere mengder av «kjendisosten» cottage cheese.

Bestefar fagbrev

Da Halseth skuet utover klasserommet, denne sankthansmorgenen i juni, så kunne 63-åringen enkelt konkludere med at han kunne vært faren til de aller fleste – om ikke bestefaren.

Men Halseth lot seg ikke psyke ut. I alle fall ikke helt. Teorieksamen endte med en 3-er – mer enn bra nok til å bestå.

– Jeg tenkte nok litt for komplisert oppi «huggu». Det er jo noen fordeler med å være litt oppi åra, du ser jo de store linjene. Men det går jo ikke nødvendigvis like kjapt lenger. Og det er lenge siden jeg har hatt noe skrivetrening og jobba på den måten der, sier Halseth.

Litt lettere trodde han den praktiske eksamen skulle være. Men da sensorene møtte opp på Tine-anlegget 8. november, da ble nervene enda verre.

«Påssåmaskina» trenger av og til en hjelpende hånd.

«Påssåmaskina» trenger av og til en hjelpende hånd.

Erlend Angelo

Posene flyr raskt forbi når maskinen kjører for fullt.

Posene flyr raskt forbi når maskinen kjører for fullt.

Erlend Angelo

Heldigvis har Halseth flere års erfaring på «påssåmaskina», altså posemaskinen som produserer yoghurt av ymse slag på pose.

Snille sensorer hjalp også på de verste nervene.

– De snudde på spørsmålene og fikk ut kunnskapen om jeg satt fast. De var her for å hjelpe meg, ikke henge meg ut. Så jeg fikk bestått som karakter, konstaterer en stolt 63-åring.

Arbeidsgiveren betalte

«Fagbrev på jobben»-løpet endte altså der det skulle: Med et fagbrev. Opplegget er en nyere versjon av det fortsatt eksisterende praksiskandidat-løpet for å ta fagbrev. I fagbrev på jobben er kravene til praksis kortere (ett år) enn før, og bedriften har et større ansvar for å følge opp opplæringa.

Dette er «Fagbrev på jobben»

Dersom du har ett års praksis i lærefaget, kan du inngå en kontrakt med fylkeskommunen og arbeidsgiveren din.

Du kan bli realkompetansevurdert og få tilpasset veiledning og opplæring på arbeidsplassen før du går opp til fagprøven.

Du har fritak fra fellesfagene, men opplæringen legger vekt på grunnleggende ferdigheter fra Kunnskapsløftet i de arbeidsoppgavene som skal utføres. 

Kravene til kompetanse i lærefaget og til gjennomføring av eksamener og fag- og svenneprøven gjelder på lik linje som for lærlinger og praksiskandidater.

www.vilbli.no

Halseth fikk alle utgifter dekket av arbeidsgiveren Tine, inkludert full lønn det året det tok å ta fagbrevet. Han kan ikke få fullrost opplegget nok.

– Det var lederen min som foreslo det. Jeg var litt skeptisk i starten, for jeg tenkte jo egentlig på AFP og litt sånn. Men jeg angrer ikke i det hele tatt. Det var veldig interessant og lærerikt, og jeg er glad for at jeg fikk muligheten til å lære mer såpass seint uti arbeidslivet, sier Halseth.

Les også: Slik tar du fagbrev på jobben

Selv har han måtte forplikte seg til å jobbe minst to år til i Tine.

– Det passer meg egentlig bare bra. Jeg har ikke all verdens til pensjonsopptjening, og trenger noen ekstra år i arbeidslivet, sier Halseth.

Klubbleder Tomas Høye Haug er stolt over kollegaen Bjørn Inge Halseth – og sier at han vurderer å gjøre som Halseth og ta løpet «fagbrev på jobben» selv.

Klubbleder Tomas Høye Haug er stolt over kollegaen Bjørn Inge Halseth – og sier at han vurderer å gjøre som Halseth og ta løpet «fagbrev på jobben» selv.

Erlend Angelo

Og det hjelper jo så klart også på med lønnsøkningen på 15,50 kroner i timen. For en fulltidsansatt utgjør det omtrent 30.000 kroner netto i året.

En økning Halseth mener forsvares av kompetansen som ligger i det å ha et fagbrev.

– Jeg lærte mye og har en mye bredere forståelse av produksjonen. Du blir gjerne litt fokusert på egen arbeidsstasjon i det daglige, og frustrert om det blir stillstand på maskinen din. Men vi er jo ikke alene i et så stort anlegg, og du blir en mer tålmodig medarbeider når du vet mer av det store bildet, sier Halseth.

– Anbefales!

Senioren anbefaler flere å gjøre det samme som ham selv – uavhengig av alder.

– Ta gjerne med deg en kollega, det tror jeg er en fordel. Men får du muligheten; grip den!

Tomas Høye Haug, klubbleder for NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) på anlegget, håper å kunne følge anbefalingen.

– Fagbrev på jobben er et veldig bra tiltak, som absolutt flere burde benytte seg av. Det verste som kan skje er jo at du får mer kunnskap … Og vi er veldig stolte tå'n Bjørn Inge! Det er artig å se at alderen ikke er noe hindring – om man bare vil!

Les også: Så lenge må du jobbe før du kan gå av med pensjon

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse