Orkana
En omvendt klassereise
Elisabeth Vislie:
Den røde rederdatteren Rachel Grepp
Orkana 2021
jan.erik@lomedia.no
Hun var født i 1879, samme året som Kyrre Grepp, Martin Tranmæl og Johan Nygaardsvold. Førstnevnte ble til og med hennes ektemann, men døde ung – bare 43 år gammel. Det er sjølsagt snakk om Rachel Grepp, en av de store kvinnene i Arbeiderpartiets historie, en av to på adelskalenderen.
Født av borgerskapet i Bergen, men tidlig politisk radikal. Hun gjorde en snuoperasjon, en omvendt klassereise. Og etter hvert gjorde hun også som så mange andre store bergensere, hun flyttet østover til hovedstaden, nærmere det politiske establishment. Bosatte seg først på beste vestkant, men havnet til slutt på østkanten – i krysset mellom Sagene, Bjølsen og Torshov.
Det er denne kvinnen Elisabeth Vislie har skrevet en flott biografi om, den aller første – merkelig nok. Vislie oppdaget under sitt arbeid med en annen bok, boka om Gerda Grepp, at en biografi om Rachel manglet. Rachel er nemlig Gerdas mor, journalist hun også – om enn ikke som Gerda reporter i den spanske borgerkrigen. Den manglende biografien om Rachel syns Vislie vi som nasjon og arbeiderbevegelse ikke kunne være bekjent av. Dermed tok hun PC-en i sin egen hånd og startet arbeidet.
Boka er kronologisk bygd opp og fortalt. Barne- og ungdomsårene i Bergen åpner det hele, deretter forelskelsen i Kyrre som etter hvert tok etternavnet Grepp, årene på Bergen katedralskole og den gryende bevisstheten om et klassedelt samfunn.
Klasseskillet viste seg ikke minst når det kom til datidens store folkesykdom tuberkulosen. Den skulle hjemsøke familien Grepp i uhyggelig stor grad. Kyrre fikk den tidlig, og i 1922 tok den livet av ham. Da hadde han vært leder av Arbeiderpartiet i fire år. Flere av barna deres ble rammet også, og til slutt Gerda.
Men Rachel kjempet videre. For et mer rettferdig samfunn, for arbeiderklassen som hun sjøl aldri var en del av, for et sosialistisk samfunn. Hun var fascinert av den russiske revolusjonen og Sovjetunionen, en kjærlighet hun bevarte helt til sin død i 1961. En kjærlighet som blant annet også skyldtes hennes nære vennskap med Aleksandra Kollontaj, den beste sovjetiske ambassadør i Oslo og Stockholm. Men da Arbeiderpartiet opplevde sin andre splittelse i 1923, fulgte hun ikke kommunistene, men ble værende i sitt kjære parti. Skjønt, resten av livet tydelig plassert på partiets venstreside der særlig kvinnekampen ble hennes store stridsemne og fanesak.
Og som kvinnesaksforkjemper var det nok å gjøre. Det handlet ikke bare om å være et alternativ til den borgerlige kvinnebevegelsen, men også om å røske opp i et forstokket og temmelig reaksjonært kvinnesyn blant mange mannlige sosialdemokrater.
Rachel Grepp hvilte aldri, hun var på utallige reiser når hun ikke befant seg i Arbeiderbladets redaksjonelle lokaler og redigerte partiavisas egen kvinneside.
Det var på høy tid at denne kvinnepioneren fikk sin egen bok, ei bok som er velskrevet, som gløtter innom en del andre merkesaker i arbeiderbevegelsens historie og som ikke minst viser at det heller ikke den gangen var bare menn som ploget vei for den kommende generasjon. Hun gjorde som mange andre kvinnesakskvinner i vår historie, hun kastet sine borgerlige vaner fra seg og kjempet de mindre bemidlede kvinnenes kamp. Skjønt, det er ikke bare dagens kvinner som har mye å takke Rachel Grepp for, det har en samlet arbeiderbevegelse – ja, det har det moderne samfunn også. Rachel Grepp sto for noe progressivt – og utviklingen ga henne heldigvis rett.
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lina Scholz kjører brøytebil for å gjøre veiene tryggere. Derfor er hun opptatt av å formidle hvordan bilister skal unngå å skape farlige situasjoner i møte med dem.
Guro Gulstuen Nordhagen
Brøytebilsjåfør Lina er møkk lei av hensynsløse bilister
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh