Res Publica
Gjenoppbyggingen av Utøya
Jørgen Watne Frydnes:
Ingen mann er en øy
Res Publica 2021
jan.erik@lomedia.no
For en tittel på ei bok om gjenoppbyggingen av Utøya! Ernest Hemingway skjønte det, og en del andre har skjønt det – den britiske poeten John Donnes (1572-1631) berømte «No Man is an Island», det verdenskjente diktet som altså går sånn i sin helhet (og på moderne engelsk):
No man is an island entire of itself; every man
is a piece of the continent, a part of the main;
if a clod be washed away by the sea, Europe
is the less, as well as if a promontory were, as
well as any manner of thy friends or of thine
own were; any man's death diminishes me,
because I am involved in mankind.
And therefore never send to know for whom
the bell tolls; it tolls for thee.
Det er vakkert, ordene her er vanskelig å overtrumfe – det treffer Jørgen Watne Frydnes sin lavmælte, nydelige bok om de ti årene som har gått på Utøya etter den verste terroraksjonen på norsk jord siden andre verdenskrig.
August 2011, bare noen måneder etter at det nesten ufattelig skjedde i regjeringskvartalet i Oslo og på Utøya i Hole kommune, engasjerte AUF, den organisasjonen som dette attentatet var rettet mot – verken mer eller mindre – en 26 år gammel statsviter med bakgrunn fra Leger uten grenser til å lede arbeidet med å få øya de var så glade i på beina igjen. Og som vi vet: Frydnes sa ja til oppgaven, og løste den til punkt og prikke. Men veien fram til i dag har ikke vært noen dans på roser, det har vært slit, tvil, frustrasjon og mye, mye annet. Og det har vært tålmodighet. Frydnes har bygget stein på stein. Langsomt som om det var pyramidene i Giza han bygget. Ikke aleine, tvert imot, han har hatt flere med seg – men det er han som har stått i spissen, det er han som hele tida har trodd det var mulig. Og det var mulig.
Det var det også å skrive bok om hele denne prosessen. Og hvilken herlig bok det har blitt! Ikke bare skriver han godt, han er noe så sjeldent som en lavmælt, ydmyk bergenser som tar kritikk i beste mening, prøver å gjøre kritikk og innvendinger til noe konstruktivt uten å miste verken troen på seg sjøl eller fatningen – han skjønner intuitivt at – ja, nettopp: At ingen mennesker er aleine, ei øy, at vi trenger hverandre – at alle har noe å bidra med. Bare vi blir lyttet til, stor og liten, kvinne og mann – Kong Salomo og Jørgen Hattemaker, Petter Stordalen og uteliggerne i Brugata i Oslo.
Dette er ei bok der Frydnes både skriver om alt det praktiske arbeide med å ta Utøya tilbake på en verdig og respektfull måte, men er også ei bok full av refleksjoner over hvor stort og lite livet er – hvor tilfeldig det kan være hvem som lykkes og overlever, og hvem som mislykkes. Frydnes strør om seg med fine, jordnære refleksjoner uten et sekund å bli pompøs, bedrevitende eller arrogant.
Dette er ei sakprosabok, verken skjønnlitteratur eller noen roman. Et ideal i sakprosaen er at forfatteren skal være relativt nøytral, det er faktaene som skal fram – aldri forfatteren. Forfatteren skal nærmest ikke synes i teksten, han eller henne skal være en stemme du som leser forholder deg kjølig og avbalansert til. I denne boka er dette vanskelig. Som leser blir du nesten satt ut av forfatterstemmen. Frydnes forteller denne historien på en måte som påkaller tårer i øyekroken på en leser som ikke har noen pårørende fra hendelsene på Utøya. Og det er ikke bare i respekt for de som mistet sine liv og deres pårørende – nei, det er like mye i møte med en som forteller denne historien med den dypeste respekt og varme som tenkes kan.
Vel, tenker du kanskje – det er lett å bli fascinert av en ung mann som fikk denne takknemlige oppgaven: å hedre Utøyas minne.
Lett?! Den var alt annet enn det. På en forbilledlig og sober måte forteller Frydnes om denne prosessen som langt fra var noen søndagsskole. For mange av de pårørende ønsket ham ditt peppern gror, de ønsket ikke at verken han, AUF eller andre skulle så mye som pirke borti denne historien før sårene var grodd igjen for godt. Hvor lang tid det tok, visste ingen. Og de minnet ham på akkurat dette. Ofte daglig.
Frydnes har fått hundrevis av meldinger om hva han burde og hva han ikke burde, fra fjern og nær – men aller verst var kanskje denne sms-en: «Det du gjør mot oss nå, Jørgen, er det samme som Breivik gjorde mot våre barn. Du er reinkarnasjonen av Breivik – du tar livet av oss».
Frydnes innrømmer i boka at denne var ekstra hard å svelge, men han sto også denne av – som det heter nordpå, og klarte å gå videre. Fordi han forsto at også sånne reaksjoner var forståelige og menneskelige fra en mor og en far som hadde mistet det mest dyrebare de eide i livet.
Det kommer bøker om Utøya og de grusomme hendelsene der for snart ti år siden på løpende bånd i år. Den forfatteren skal skrive godt som klarer å skrive ei bedre bok om dette temaet enn denne.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble tilkjent millioner for sin yrkesskade. Etter 13 år får han omsider pengene
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
Jarle og Vendela tar Equinor til retten for å få fast jobb
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).
Tormod Ytrehus
Kokken Vidar kaster en brannfakkel inn i pensjonsdebatten
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB