Fra filmen
Skyggene etter den spanske borgerkrigen
Parallelle mødre
Regi: Pedro Almodóvar
Penélope Cruz, Milena Smit, Rossy de Palma, Israel Elejalde
jan.erik@lomedia.no
Han kalles gjerne kongen av spansk film, han har favnen full av filmpriser, han er 72 år gammel og en ganske mediesky figur med et hvitt hår han ikke grer hver eneste dag – han er rett og slett filmregissøren Pedro Almodóvar. Og nå er han på norske kinoer med ny film: Madres paralelas – eller Parallelle mødre som den heter på norsk. Kom deg på kino!
I sentrum står to kvinner. Den snart 40 år gamle Janis, fotograf i Madrid, spilt av Penélope Cruz som ikke bare er smellvakker, men her er hun også en svært dyktig skuespiller. Foran kamera denne dagen da storyen starter har hun Arturo (Israel Elejalde
), en antropolog som heller ikke ser så verst ut. Men det er ikke poenget sjøl om de tar en drink sammen etter jobben, havner i køya og alt kan se ganske vakkert og romantisk ut. Men det pleier ikke å vare så lenge hos Almodóvar.
Det har seg nemlig sånn at Janis, som for øvrig er oppkalt etter … ja, nettopp Janis Joplin, det store blues- og rockikonet fra 1960- og 1970-tallet, men det er heller ikke poenget, Janis har en historie som hun gjerne skulle ha gravd fram. Bokstavelig talt. Hennes bestefar omkom under den spanske borgerkrigen (1936-39), og er antagelig gravlagt i en massegrav sånn mange av general Francos motstandere ble. Kan Arturo hjelpe henne, og ikke minst familien, å finne graven og få opp skjelettet? Det må Arturo tenke litt på, og mens han tenker, finner Janis ut at hun er gravid, siden hennes biologiske klokke er i ferd med i nærme seg 12, vil hun ha barnet, men oppdra det som alenemor – Arturo er tross alt gift med en annen. Sånn er det ofte i våre dager, ikke bare på film, men også i virkeligheten.
På fødestua treffer Janis tenåringsjenta Ana (Milena Smit), de blir perlevenner, deler rom og føder nesten samtidig. Dessverre skjer det en liten glipp da de forlater klinikken med sine barn – barna blir forvekslet uten at de to mødrene veit det. På et noe seinere tidspunkt oppdager Janis den brutale sannheten, da har allerede Anas barn – som altså egentlig er Janis sitt – forlatt denne jorden på grunn av krybbedød, det er så trist som bare faan. Det andre barnet, derimot, lever og sprudler i beste velgående. Skal Janis fortelle sannheten? Det har nemlig også oppstått mer enn et nært vennskap mellom de to mødrene. Dessuten lusker Arturo fortsatt rundt hushjørnene i Madrid, ganske utilfreds med livet.
Men hvor ble det av det historiske dramaet rundt den spanske borgerkrigen? Jo, etter hvert finner Arturo ut at han vil hjelpe, han rekrutterer et solid lag med arkeologer, de finner ut hvor bestefaren ligger begravet og tar spadene fatt. Disse massegravene er en vond verkebyll for dagens spanjoler, det er en arv etter Franco – diktatoren – som moderne spanske politikere har fortrengt så langt det har latt seg gjøre. Nå graver Almodóvar den altså bokstavelig talt fram. Og vi får en politisk utgang på denne filmen som nærmest startet som en sober love story.
Det er vakkert det hele, det er mye godt skuespillerarbeid her, fin filming, langt fra Los Angeles og Hollywood – ja, kinofilm på sitt bedre. Det ville være galt å si at scenen om utgravingen, den mer eksplisitte politiske delen, er klistra på for at regissøren skal være mest mulig tro mot sine venstreradikale politiske sympatier. Nevnte scene er lagt til slutten og skaper i hvert fall en slags sirkelkomposisjon, samtidig som den understreker alvoret som gjennomsyrer hele denne filmfortellingen. For det fins ikke noe liv uten døden, de er to sider av samme sak, og ingen slipper unna, verken liten eller stor, søster eller bror.
Pedro Almodóvar har stjernestatus. Kjenner du din besøkelsestid, (filmer tas raskt av plakaten i disse dager) så ta deg en tur på kino og se denne filmen. Da vil du forhåpentligvis skjønne hvorfor.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
Roar må alltid være på vakt når han prepper løyper i Oslo-marka.
Sissel M. Rasmussen
Roar er en trygghet å ha i skogen, selv om livredning ikke står i stillingsbeskrivelsen
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyest sykefravær
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Victoria synes det var sårt da hun ble innkalt til en samtale om hvordan hun kler seg.
Werner Juvik
Victoria sluttet nesten i jobben etter reaksjoner på klesstilen
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Martin Guttormsen Slørdal
Ny strømpolitikk for Ap: Ba om innspill på Giskes rekordmøte
Trikkesjåfør Sebastian Haugland i Sporveien Trikken måtte gripe inn da en passasjer gikk berserk. Etter hendelsen i 2022 ble han selv hovedverneombud for å hjelpe andre.
Mats Johannesen. Innfelt: Nina Hanssen
Voldsepisoden endret livet for trikkesjåfør: – I ettertid var jeg redd jeg hadde gjort noe feil
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Anita Arntzen