JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brudd mellom Høyre og Frp

Frp trekker seg fra byrådssamarbeidet med Høyre i Oslo.

Det bekrefter byrådsleder Stian Berger Røsland (H) mandag kveld. Munch-museets skjebne er dermed fortsatt uviss.

De to partiene trakk denne konklusjonen etter å ha konferert med sine forhandlingsutvalg. Røsland sier at de skiltes som venner og forsikret hverandre om at det borgerlige flertallet i Oslo må resultere i et borgerlig byråd, basert på samarbeid i bystyret.

– Høyre stilte en del betingelser for å fortsette forhandlinger, blant annet at det nye Munch–museet skulle oppføres som planlagt. Vi må bare konstatere at disse betingelsene ikke er innfridd og at Frp dermed trår ut av byrådet, sier Røsland til NTB.

Frps gruppeleder Carl I. Hagen sier at det er uaktuelt å bruke så mye penger på et nytt museum. Han frykter at summen kan komme opp i tre-fire milliarder kroner og vil heller bruke pengene på å styrke eldreomsorgen og samferdsel.

Venstre på vei

Venstre er med dette et stort skritt nærmere byrådsmakt. Leder av Oslo Venstre, Ola Elvestuen, sier at utviklingen er en konsekvens av valgresultatet.

– Vi mener at den sterkeste konstellasjonen blir Høyre med Venstre og sentrum. Venstre har helt siden valget sagt at byrådspartiene måtte avklare situasjonen seg imellom. Det har de nå gjort, sier Elvestuen.

Han understreker at Venstre vil jobbe iherdig for at Lambda-prosjektet skal bli realisert, og vil ikke spekulere om hvorvidt Frp vil stemme med den sosialistiske fløyen og dermed senke planene for godt i bystyret.

– Det har vært enighet om bygge et nytt Munch–museum i flere budsjetter. Og vi skal også denne høsten vedta et budsjett. Først skal bystyret konstitueres, og vi kommer definitivt ikke til å sette inn noe rødt byråd, sier Elvestuen til NTB.

Innflytelse

Han presiserer at Venstre har hatt politisk innflytelse i åtte år ved å være en del av det politiske grunnlaget for byrådet, sammen med KrF.

– Men nå er posisjonen slik at vi kan komme tilbake i byrådet, sier Elvestuen, dog uten å ta noe for gitt. Venstre har ikke hatt plass i byrådet siden 2002. Elvestuen hadde mandag kveld ikke hatt kontakt med Høyre om neste skritt i prosessen.

Røsland sier at bruddet skjer med et visst vemod, etter åtte års samarbeid i byrådet i hovedstaden.

– Men slik er det i politikken. Vi har fått til mye bra, og vi skilles som venner, sier byrådslederen.

Ny runde i H

Nå skal forhandlingsutvalget i Høyre gå en ny runde for å vurdere veien videre. Ifølge Røsland står det igjen to alternativer: Høyre alene eller Høyre i byråd sammen med Venstre og KrF.

Han ville mandag kveld ikke si hvilket av de to som er mest sannsynlig.

– Men alle de fire borgerlige partiene må samarbeide i bystyret for å få dette til, og det har alle fire bekreftet at de vil, sier byrådslederen.

Frp har i dag tre av de åtte plassene i byrådet, som står for den daglige styringen av Oslo på basis av maktforholdet i bystyret. Dette er et parlamentarisk system parallelt til forholdet mellom regjeringen og Stortinget på riksplan. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse