En gutt kjøler seg ned med en bøtte vann under hetebølgen i Oslo.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Ekstreme temperaturer kan endre hvordan vi jobber
Hva ville sjefen din si om du ba om siesta? Le og si «you wish»? Vel, i fremtiden kan det bli store endringer i arbeidslivet, styrt av stigende temperaturer.
Dagsavisen
Måten vi lever på er i endring. I takt med at forskerne spår at de pågående klimaendringene vil fortsette å øke temperaturene og normalisere hetebølgene, vil også måten vi jobber på komme til å måtte forandres.
Klimaforskere oppmuntrer arbeidsgivere til å undersøke hva som kan og må kunne endres fordi arbeidstakere må vite hva som kan komme til å skje – og bedriftene må også være i stand til å beskytte dem.
Inne og ute
Tidligere i sommer kunne Dagsavisen og Meteorologisk institutt melde at Oslo får fire ganger så mange hetebølger i dag som for 30 år siden. Hetebølger er når temperaturen bikker 28 grader eller over, fem dager i strekk.
Ifølge eksperter som BBC har snakket med kan endringene på arbeidsplassen generelt deles inn i to kategorier:
De som jobber utendørs, innen landbruk eller produksjon – der høye temperaturer ikke kontrolleres, og de som jobber inne.
I 2022 døde en gatefeier i Madrid av heteslag etter å ha jobbet i ekstreme temperaturer. Forskere mener derfor at noen av de største endringene sannsynligvis vil skje i denne typen arbeidsmiljøer for å beskytte arbeidstakerne.
Bønder og fiskere er den yrkesgruppa i Norge som er mest tilfredse på jobb. Men når gradene stiger over 28 trenger de ta seg flere pauser.
Terje Bendiksby / NTB
– Arbeid utendørs i varmen vil kreve kortere skift med flere pauser og mer nattarbeid, sier Abraham.
Men selv om det er sannsynlig at arbeidstiden for denne gruppen arbeidstakere vil bli forskjøvet til senere på kvelden, er ikke dette noen universalløsning, og det innebærer fortsatt en risiko.
– For det første blir det varmere om natten enn om dagen. Hvis arbeiderne har det varmt på jobb på dagtid, men nattemperaturen er så høy at kroppen ikke klarer å kjøle seg ned, vil de få det mye vanskeligere neste dag, forklarer han.
Når det gjelder arbeidstakere i miljøer som ikke er temperaturkontrollerte, tror Abraham at det vil bli vanligere med klimatiserte kjølesentre, og at arbeidsgiverne må legge inn pauser der arbeidstakerne kan senke kroppstemperaturen så mye at de kan jobbe igjen.
Også endring i arbeidstider kan være en løsning.
Les også: Det ble målt temperaturer opp mot 46 grader i butikken, men sjefen nektet de ansatte å stenge
Hjemmekontor
Her kan erfaringene fra pandemien, med helt eller delvis hjemmekontor og fravær av for eksempel pendling være bra, både for folk og for klimaet.
– Moderne arbeidsordninger som fjernarbeid, hybridarbeid, firedagersuker og kortere arbeidsdager har vist seg å være nyttige i hetebølgesituasjoner, sier Mansoor Soomro, universitetslektor i bærekraft og internasjonalt næringsliv, ledelse og menneskelige ressurser ved Teesside University International Business School i Storbritannia.
– Dette reduserer behovet for pendling, noe som kan tappe de ansatte for energi. De ansatte kan også føle seg mer komfortable i varmen hjemme når de kler seg uformelt.
For ledere er det også forretningsmessig fornuftig å endre arbeidsdagen som følge av klimaendringene. Varmerelatert ubehag påvirker jobbprestasjoner og produktivitet negativt. Og det vil kunne øke sykefraværet.
Nye lover
Selv om det er bedriftenes ansvar å beskytte arbeidstakerne, er Abraham og Soomro enige om at lovgivningen må spille en rolle og raskt legge til rette for endringer.
– Når er det for varmt til å jobbe, og hvorfor har vi ikke flere regler om dette? spør journalistene i Euronews, og minner om i fjor sommer, da Storbritannia for første gang ble varslet om ekstrem hete.
Da ba den britiske fagforeningen GMB om at det så snart som mulig ble vedtatt en lov om «for varmt til å jobbe» for å beskytte arbeidere mot å bli tvunget til å jobbe under brennende, helsefarlige temperaturer.
Til tross for GMBs oppfordring finnes det fortsatt ingen regler i Storbritannia som definerer hvor varmt det må være på en arbeidsplass før en arbeidstaker med rette kan be om å bli sendt hjem, selv om det finnes et anbefalt minimum.
Overraskende nok er land som er mye mer vant til høye temperaturer, ikke særlig bedre forberedt, til tross for den risikoen ekstremvarmen utgjør for trivselen vår.
På EU-nivå finnes det ingen felles regel som definerer den maksimalt tillatte temperaturen på arbeidsplassen. Men noen land har innført egne regler: I Frankrike, Italia, Portugal, Tyskland og Spania har allerede fått på plass nye lover for klimastyrte arbeidsutfordringer, skriver Euronews.
Helse-Norge på ballen
Da varmen slo til i Oslo tidligere i sommer var Helse-Norge tidlig ute og advarte folk mot å bli for varme og dehydrerte. Særlig eldre er utsatte ved hetebølger.
– De er mer utsatt for skader og i verste fall død, skriver Helse-Norge på sine nettsider.
Mye lest: Her skal inntil seks menn sone dommene sine. Kanskje livet ut
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.
NTB/AP
Israel bruker jagerfly med norske deler i Gaza-krigen
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com
Lang kø for boliglånsrente på 4-tallet
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Olaug klarte ikke å ta seg av sin egen sønn: – Jeg måtte undertrykke følelser i mange år
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø