LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener NHO svartmaler regjeringens og LOs arbeid for et tryggere og mer seriøst arbeidsliv i Norge.
Sissel M. Rasmussen
Politikk
LO er lei av NHO-klaging: − De svartmaler
NHO har satt seg på bakbeina hver eneste gang regjeringen og LO har tatt grep for å forbedre arbeidslivet, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
stian.fyen@dagsavisen.no
aslak.borgersrud@dagsavisen.no
− Jeg er ikke forbausa over at vi møter aktiv motstand. Men jeg er overrasket over at det skal være så følelsesladet, sier LO-leder Peggy Hessel Følsvik til Dagsavisen.
Etter at Støre-regjeringen tiltrådte i 2021 har de lansert en lang rekke reformer i arbeidslivet. De har reversert den generelle adgangen til midlertidige ansettelser, innført pensjon fra første krone, innført betydelige innstramminger i innleieregelverket, og snart skal Fougner-utvalgets rapport behandles i Stortinget.
Det innebærer en presisering av arbeidstakerbegrepet og arbeidsgiveransvaret i konsern, og kan blant annet bety vesentlig bedre rettigheter for mange arbeidstakere som i dag blir klassifisert som selvstendig næringsdrivende eller de som er ansatte i en konsernbedrift, for eksempel i flybransjen.
− Ingenting av dette har arbeidsgiversida villet være med på, sukker LO-lederen.
Telenor-ansatte er opprørt over kuttene: 200 mister jobben
Interessekamp
Som et eksempel på klaging fra arbeidsgiversida viser hun til et oppslag i VG i fjor, der NHO, Virke, KS og Spekter sammen gikk ut og anklaget statsminister Jonas Gahr Støre og regjeringen for å sverte det norske arbeidslivet, fordi Støre på LO-kongressen varslet en «storrengjøring» i norsk arbeidsliv.
− De klarte å stille seg opp med armene i kors og klage over hvor fælt det var at regjeringa sa at det fantes uryddigheter i norsk arbeidsliv. Det syntes de var så sårt, de blei så fornærma, at de måtte stille seg opp sammen i avisa med armene i kors og syntes at dette var forferdelig, sier Følsvik.
Arbeidsgiversiden angrep statsminister Jonas Gahr Støre i en VG-kronikk i fjor. (Skjermdump fra VG)
Jathushiga Bridget Rajah
− For oss handler dette rett og slett om interessekamp. Vi representerer arbeidstakerne, og forsvarer deres rettigheter. Arbeidsgiverne, med NHO i spissen, representerer det motsatte, legger hun til.
− Er det ikke da helt fair at også NHO kjemper for sine medlemmers interesser?
− Det er helt fint. Men de må ikke framstille det som noe annet. De må ikke framstille det som om det er så synd på dem og at regjeringa er så fæle med dem og slemme med dem, og at de ikke har respekt for dem. De sier at de er så overraska, men det bør de ikke være. Dette har vi snakket om i åtte år, og forsøkt å jobbe for våre medlemmers interesser, og de har strittet imot. Nå er det vanlige arbeidsfolks tur.
Butikkansatte forstår ikke hvorfor matprisene øker så mye: – Lurer på hvor pengene blir av
− Svartmaling
LO-lederen peker også på NHOs massive motstand mot innstrammingene i innleieregelverket. «God jul! Du har sparken! Hilsen regjeringen» var tittelen på et debattinnlegg fra NHO. «Et kunnskapsløst arbeidslivseksperiment», ble innstrammingene kalt i et annet debattinnlegg fra samme avsender.
− Når vi har sett overskriftene i det siste syntes jeg de svartmaler, sier LO-lederen.
Hun har ikke noe tro på at vi vil få massearbeidsledighet blant bygningsarbeidere fordi bemanningsbyråene må si opp fast ansette, og er trygg på at disse vil få jobb direkte hos entreprenørene, slik intensjonen bak innstrammingene er.
− Eksperimentet er det vi har vært gjennom de siste 10 årene der arbeidslivet har fått utvikle seg til å bli blant annet det vi har sett innen bygg- og anlegg her i Oslo. Det må vi rydde opp i, sier hun.
Noe av det LO og regjeringen har fått mest kjeft for av NHO nå i vinter er måten de snakker om private bedrifter på. Blant annet er det flere ganger blitt ristet på hodet over LO-lederens formulering om at de skal «ta de rike» på LO-kongressen i fjor.
60 ansatte må begynne å jobbe turnus: – Veldig mange søker seg bort
− Det står jeg godt i. Dette handler om interessekamp. Min jobb er å ivareta mine medlemmers interesser. Hvis arbeidsgiverne syntes det er fælt må de nesten bare få lov til å syntes det. Denne debatten handler om at det er de med de bredeste skuldrene må ta den tyngste børen.
– Godt samarbeid
Direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom, sier til Dagsavisen at det som kjennetegner norsk arbeidsliv er godt samarbeid, lavt konfliktnivå, høy grad av tillit og i hovedsak faste stillinger.
Terje Bendiksby/Ntb
– Det bekrefter også Fougner-utvalgets utredning fra i fjor sommer. Vi er verdensmestere i arbeidsmiljø. Det er det ingen uenighet om at vi skal stå sammen om. Et velregulert og godt arbeidsliv tjener hver enkelt, bedriftene og storsamfunnet, sier Melsom, og legger til:
– Derfor er vi enige både med LO og Regjeringen om at fast ansettelse er og skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv. Bedrifter vil imidlertid ha midlertidige behov for arbeidskraft, for eksempel i forbindelse med en sommer- eller vintersesong. Midlertidige behov kan ikke dekkes med faste ansettelser. Innleie er derfor et velregulert og nødvendig supplement til den faste bemanningen. Det er betenkelig at LO og regjeringen heller vil ha folk midlertidig ansatt eller permittert, enn fast ansatt i et bemanningsforetak.
Kommentar: «Det begynner å bli ganske tydelig. Ap kommer ikke til å gjøre noe med strømprisene»
Melsom peker på at det fortsatt er 660.000 nordmenn som står utenfor arbeidslivet, og at innleie kan være en vei inn i arbeidslivet for disse.
– Vi må si fra når det kommer innstramninger som ikke bare går for langt, men som også gjør det vanskeligere å komme seg i jobb og få tak i nok ansatte. Konsekvensene er mangelfullt utredet, sier Melsom.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyeste sykefravær
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Spørsmål og svar
Det kan absolutt tenkes at du er blitt utsatt for gjengjeldelse etter varsling, skriver LO-advokaten.
Frøydis Falch Urbye