JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eldreomsorg

SV vil ha bemanningsnorm på sykehjem: – Feil spor, svarer Ap

SV vil innføre bemanningsnorm på sykehjem for å forhindre frafall, men møter motstand fra Arbeiderpartiet og Fagforbundet.
Helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Cecilie Myrseth (t.v), og helsepolitisk talsperson i SV, Marian Hussein er uenige om bemanningsnorm på sykehjem.

Helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Cecilie Myrseth (t.v), og helsepolitisk talsperson i SV, Marian Hussein er uenige om bemanningsnorm på sykehjem.

Foto: Vidar Ruud / NTB / Tobias Schildmann Mandt

Dagsavisen

– Veldig mye av det vi også foreslår er ting som regjering selv har skrevet at de ønsker i Hurdalsplattformen. Det å ha en bemanningsnorm er et virkemiddel for å nå det målet, sier helsepolitisk talsperson i SV, Marian Hussein i Politisk Kvarter på NRK.

Møter motstand

Debatten om eldreomsorgen i Norge har rast etter flere mediesaker og dokumentarserier har avdekket uverdige forhold på sykehjem og for eldre som får hjelp fra hjemmehjelpen.

I Oslo har avsløringene ført til at helsebyråd Robert Steen (Ap) mandag skal svare på spørsmål om helsehusene i Oslo i en seks timer lang høring.

SV vil nå legge fram forslaget for Stortinget tirsdag denne uka, men møter motstand fra Arbeiderpartiet og Fagforbundet. Fagforbundet sier til NRK at intensjonen er god, men at en bemanningsnorm fort vil bli til en minimumsnorm.

– Dette er et feilspor, og det handler om den tiden vi står i nå. Vi vet at antall eldre blir flere, men antallet i yrkesaktiv alder blir færre. Jeg tenker at vi er nødt til å finne bedre måter å jobbe på, en bedre oppgavedeling mellom de ulike fagprofesjonene som er i tjenesten i dag, svarer helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet Cecilie Myrseth.

– Så må vi sørge for at de som er på jobb hver dag 24 timer i døgnet får tillit og tid til å gjøre oppgavene sine bedre, fortsetter Myrseth.

Debatt: «Vi er utslitt. Dette er ikke en «utfordring». Dette er KRISE», skriver sykepleier Rebekka

– Feil oppskrift

Myrseth sier at hun mener intensjonen til SV er god, samtidig som hun understreker at det ikke er noe nytt at Ap er mot statlig bemanningsnorm.

– Det vet også SV, og det er fordi vi mener det er feil oppskrift. Vi får ikke flere helsepersonell av å innføre et normtall som skal passe for by og distrikt som har store og ulike utfordringer. Den største utfordringen for kommuner i dag er at de ikke får tak i helsepersonell, sier Myrseth.

Stortingsrepresentant for SV Marian Hussein sier partiet fortsatt vil jobbe for å få innført en statlig bemanningsnorm i eldreomsorgen – ikke bare for dem som utfører pleieoppgavene, men også for andre støttefunksjoner på sykehjem.

Håper på endring

– Det har hendt at regjeringspartiene har stemt ned forslagene våre, og senere støttet dem, så tiden vil vise, sier Hussein.

– Vi kan ikke sitte å se på at flere helsepersonell slutter i yrket, eller blir uføretrygdet på grunn av belastningene i arbeidet. Her må regjeringen være utålmodige med oss, sier hun.

Mye lest: Jarand elsket å være sykepleier. Så ble han syk av å være på jobb

Warning
Annonse
Annonse