JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt:

«Arbeidsmiljøloven må tilpasses det moderne arbeidslivet», skriver Høyre-politiker

Illustrasjonsfoto: Leif Martin Kirknes

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Arbeidslivet er i endring og måten vi jobber på har forandret seg mye siden arbeidsmiljøloven kom på 70- tallet.

Arbeidsmiljøloven er en vernelov, med en viktig funksjon, men det er viktig at loven også er oppdatert og i takt med dagens arbeidsliv. Mange arbeidstakere har en jobb hvor de i stor grad selv kan bestemme når og hvordan jobben kan gjøres. Det kan for eksempel være konsulenter som jobber på prosjekter, selgere og rådgivere.

I dag ser vi at for mange benytter seg av unntakene som finnes i arbeidsmiljøloven, uten å gi arbeidstakerne tilstrekkelig vern. Dette foregår konkret ved at arbeidstakere unntas regler i arbeidsmiljøloven, gjennom at de defineres som ledende, eller særlig uavhengige stillinger.

• Les også: Høyre vil innføre «delvis uavhengig stilling»: – En fryktelig dårlig idé, mener LO

Høyre foreslår nå at det ryddes opp og forenkles i arbeidstidsreglene. De som misbruker særlige uavhengige stillinger, må stanses, og arbeidstakere med en relativt fri arbeidshverdag må inn i ordnede og kontrollerte former. Helt konkret går forslaget ut på en ny stillingskategori hvor man bare delvis er unntatt reglene i arbeidsmiljøloven om arbeidstid, i motsetning til ledende, eller særlig uavhengige stillinger som i stor grad er unntatt arbeidstidsbestemmelsene. Det åpner for at arbeidslivet er mer enn et vanlig ansettelsesforhold, med arbeidstid på en arbeidsplass mellom klokken ni og fire.

• Lest denne? Saras turnus bryter med arbeidsmiljøloven, men hun mener det er best slik

Dagens regelverk er for utdatert og for lett å utnytte. En stor gruppe arbeidstakere har i dag større innflytelse på når, hvordan og hvor lenge de jobber. Slik var det ikke tidligere. Dagens regler om arbeidstid er en enten-eller-løsning. Det er derfor behov for mer fleksibilitet, uten at det går på bekostning av arbeidstakerne. En ny kategori, delvis uavhengig, stilling vil løse dette.

Det er for mange, og da spesielt unge og nyutdannede, som blir satt i en særlig uavhengig stilling, når man ikke er noe særlig uavhengig i det hele tatt. Arbeidsgiver sparer penger og overtidskostnader, mens arbeidstakerne taper penger og fritid. Dette må vi ordne opp i.

Det foreslås en tydelig bruk av en delvis uavhengig stilling, ved at en definerer en ramme for maks gjennomsnittlig arbeidstid over en periode og regler for hviletid. En delvis uavhengig stilling kan ha overtidsbetaling, men det kan også avtales en høyere fastlønn. Dette er forhold som må komme klart fram i de individuelle avtalene, hvor det også skal foreligge en veileder, slik at alle vet hva som er innenfor og hva som ikke er det. En delvis uavhengig stilling vil ikke være helt unntatt reglene i arbeidsmiljøloven, og således ha et sterkere vern enn de to andre unntakene.

Korona-krisen har lært oss mye, blant annet at mange jobber som i dag krever at man stempler inn klokken 08 og ut klokken 16, egentlig kan være mye mer fleksible. Tydelige regler kommer både arbeidstaker og arbeidsgiver til gode.

Dagens ordning er for rigid og blir ofte misbrukt. Det er på tide å rydde opp og tydeliggjøreregelverket. Da trenger vi en delvis uavhengig stilling.

• Les også: Arbeidstilsynet: Alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven i XXL

Warning
Annonse
Annonse