JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt:

«Avgiftene må ned slik at grensehandelen går ned»

Illustrasjonsfoto: Martin Guttormsen Slørdal

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Norske politikere har mye å lære av Danmark. De har redusert avgiftsnivået og halvert grensehandelen i Tyskland, skriver forbundslederen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

Denne sommeren tilbringer mange av oss ferien i Norge. I skrivende stund er det fortsatt mange land vi ikke kan reise til uten å måtte sitte i karantene når vi kommer hjem. Dette gjelder delvis også vårt nærmeste naboland, selv om det nylig ble åpnet for karantenefrie reiser til deler av Sverige.

Men stengte grenser har også hatt en annen effekt. Grensehandelen er borte. Resultatet er en voldsom salgsøkning i Norge, særlig av de typiske grensehandelsproduktene. Dagligvarebutikkene i grensenære strøk melder om rekordomsetning, ja selv butikker milevis unna grensa rapporterer om økt salg. Også næringsmiddelindustrien her hjemme har merket en betydelig økt etterspørsel.

En viktig årsak til grensehandelen er selvsagt pris. De særnorske avgiftene bidrar til at mange varekategorier blir vesentlig billigere i blant annet Sverige. Men konsekvensene er tap av mange tusen arbeidsplasser og verdiskaping vi gjerne skulle hatt i Norge.

• Les også: Sukkeravgift-kuttet: Ikke nok til å trygge arbeidsplassene, mener Ringnes-tillitsvalgt

Vi har lenge vært alvorlig bekymret for den kraftige veksten i grensehandelen. I fjor ble det gjennomført en undersøkelse som viste at nordmenn handlet for 2 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i løpet av en måned. Drøyt halvparten ble brukt på varer som brus og mineralvann, alkohol, snus, tobakk og søtsaker. Noen av disse varene, som brus og sjokolade, har ikke særavgifter i det hele tatt i Sverige. På de øvrige produktene er avgiftsnivået betydelig lavere. Også matmomsen er lavere i Sverige enn i Norge. Og den samme undersøkelsen viste at det ble handlet andre dagligvarer for nesten 700 millioner kroner i samme måned.

Stengte grenser er det ingen som ønsker seg. Men det er på høy tid at norske politikere tar grensehandelen på alvor. Avgiftsbelagte varer er driverne i grensehandelen. I revidert nasjonalbudsjett for i år ble det vedtatt å redusere avgiften på alkoholfrie drikkevarer tilbake til 2017-nivå. Det er et lite skritt i riktig retning. Men vi trenger en bred tiltakspakke mot grensehandel. Avgiftsnivået i Norge må harmoniseres med våre nærmeste naboland, og det må etableres et grensehandelsbarometer som jevnlig måler hva og hvor mye vi handler.

• Les også: Her har polet mer enn doblet omsetninga etter at grensehandelen til Sverige stoppet opp

Norske politikere har mye å lære av Danmark. De har redusert avgiftsnivået sitt, og med det halvert grensehandelen i Tyskland de siste årene. Det har betydd økt omsetning i danske butikker, noe som er med på å skape flere danske arbeidsplasser.

Warning
Annonse
Annonse