Det sier seg selv at når den eneste konkurransekraften skal være personalkost på laveste nivå, så blir det ikke grunnlag for medbestemmelse og samarbeid, skriver Knut-Johannes Berg.
Jan-Erik Østlie
Vekterstreiken går inn i sin syvende uke
«En offentlig skittentøysvask vil være skadelig for hele vekterbransjen, men om det må til så blir det sånn», skriver tillitsvalgt
Vekternes krav handler om et anstendig arbeidsliv, en anstendig lønn og ordnede forhold.
At dette er reelle krav understrekes av arbeidsgivernes holdning til tariffoppgjøret og til konflikten i seg selv. Det er et sykdomstegn at vi ser oss nødt til å bruke et hovedoppgjør til å synliggjøre disse problemene i bransjen.
Vi har en hverdag hvor bedriftene våre bruker alle muligheter til å undergrave og sabotere partssamarbeid. Vi opplever at avtaler om tillitsvalgtes tid og generelt partssamarbeid blir sagt opp eller forsøkt reforhandlet for å kutte ned på tilrettelegging. Alt for å gjøre det vanskeligere og mer ubekvemt å virke som tillitsvalgt. Det legges føringer for at tillitsvalgte må logge all aktivitet for å synliggjøre lønnsplikten til selskapene. Det legges også føringer på hvilke aktiviteter tillitsvalgte kan gjøre. Oppfølging av medlemmer er for eksempel ikke noe som bedriftene vil betale for.
Debatt: For min del, som permittert vekter siden midten av mars, blir jeg forbannet av dette
Fra forrige århundre
For et par år siden ble personalreglementet i et av selskapene tatt opp til drøfting. De sentrale tillitsvalgte hadde 39 uenigheter til daværende reglement. Uenighetene ble ignorert og siden har reglementet blitt fortløpende oppdatert uten drøftelser. Medbestemmelse gjelder kun når bedriftene har noe å tjene på det. Det er en ren profittbasert holdning til alt som har med ansatte og partssamarbeid å gjøre. Fra selskapene blir det uten unntak vist til ordrer fra NHO Servise og Handel, på at slik skal det være. Det er hevet over enhver tvil at det foregår en koordinert og systematisk undergraving av et organisert og sivilisert arbeidsliv. Våre arbeidsgivere underbygger et løsarbeidersamfunn som vi trodde vi var kvitt tidlig i forrige århundre.
Begge selskapene driver med en kreativ selskapsstruktur for å undergrave tariffavtaler og ansattrettigheter. Det er et konstant krav fra eierne våre om å tjene mer penger og skape høyere marginer. Dette gjøres ved å kutte i ansattes stillinger eller flytte ansatte mellom tariffområder. Det sier seg selv at når den eneste konkurransekraften skal være personalkost på laveste nivå, så blir det ikke grunnlag for medbestemmelse og samarbeid. Når direktørlønninger i tillegg løper løpsk så forsvinner siste rest av tillit.
Debatt: Vekterstreiken er like mye en kamp om en kursendring som det er en lønnskamp, skriver tillitsvalgt
Et potensielt omdømmeproblem
De siste årene har bransjen fått strengere krav til utdanning og kontroll av vektere. Arbeidsgiversiden har brukt mye krefter på å få til samhandlingsavtaler med blant annet politi og andre. Man ønsker å fremstille seg selv og vekterne som en betydelig samfunnsressurs, noe vi også er, men det gjøres med et bakteppe som ikke trives i dagslys. Vektere sendes ut med lavere bemanning og flere arbeidsoppgaver. Likevel ser ikke selskapene seg tjent med å lage fulle og hele stillinger. Det ville jo åpenbart påvirke avhengighetsforholdet mellom bedrift og ansatt, og det ville være vanskeligere å manipulere ansatte.
Arbeidsgiverne velger i denne lovlige konflikten å bruke u-tarifferte datterselskap for å opprettholde arbeidet til streikende vektere i morselskapet. Når de samtidig permitterer hovedtillitsvalgte i begge selskaper, så fremstår de som de egosentriske drittungene som man husker fra fellesaktiviteter i barnehagen.
Hvis ikke dette løser seg med et resultat som bedrer forholdene for våre medlemmer så kommer vi til å være i konstant konflikt. Enhver drøftelse vil bli en kamp og enhver drøftelse som uteblir vil bli slått ned på. Det kommer potensielt til å bli et omdømmeproblem.
Arbeidsgiverne viser i denne konflikten at de ikke er opptatt av omdømme og da trenger ikke vi heller. En offentlig skittentøysvask vil være skadelig for hele bransjen, men om det er det som må til så blir det sånn. Nok er nok, og det er på tide å fikse problemene eller gi plass til noen andre som er villig til å drive seriøst.
Tall: På 18 år har vekternes tillegg for natt og helg kun økt med seks kroner
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Lønnsoppgjøret skulle gi en reallønnsforbedring. De nye pristallene viser at det kan bli vanskelig å nå.
Brian Cliff Olguin
Lønna spises opp av prisveksten
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
NTL gikk med underskudd i 2022 og forventer det samme i 2023. Hovedkasserer Elisabeth Steen sier de må passe på utgiftssiden, og øke inntektene.
Ole Palmstrøm