Kommentar:
«Enda større forskjeller»
Synet på ormuesskatt vil stå som sentralt stridstema mellom Ap-leder Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg i den lange valgkampen.
Stortinget
Det er større økonomiske forskjeller her til lands enn det vi har trodd.
kjell.werner@anb.no
Statistisk sentralbyrå har brukt nye modeller for å få fram mer reelle tall. Etter at det ble innført skatt på utbytte i 2006, har eierne latt mer av overskuddet bli igjen i selskapene.
Denne blindsonen av tilbakeholdte inntekter har SSB nå lagt inn i ny statistikk, og da blir altså forskjellene større enn det tallene tidligere har vist. På den annen side kan det være positivt når utbytteskatten bidrar til at overskudd pløyes tilbake i bedriften. Men også her finnes smutthull som noen av de rike utnytter.
Mens vi før trodde at den rikeste én-prosenten i Norge har ni prosent av de samlede inntektene, viser de nye modellene at de rikeste får 19 prosent av denne kaka. Og enda skjevere blir det når vi tar med i bildet at den rikeste prosenten bare betaler 22 prosent av inntekten i skatt. Mens offisiell statistikk viser en økning i ulikhet de siste 20 årene på ni prosent, viser den ferske SSB-studien at denne økningen har vært på 35 prosent. Økningen er altså tre ganger så høy som vi tidligere har trodd.
Stort intervju: Ulikhet er farlig, sier Harald Eia. Og forskjellene er større enn vi har trodd
Norge har et skattesystem som er progressivt for vanlige folk. Det kommer til uttrykk ved at skatten øker jo mer inntekten øker. Men for de aller rikeste blir det plutselig motsatt. Da synker skattetrykket jo mer de rikeste tjener. For å motvirke dette har vi i dag en formuesskatt. Dette er en skatt som Høyre ønsker å fjerne, mens Arbeiderpartiet vil gjør den enda mer omfordelende slik at de rikeste må bære en enda større del av børa.
Formuesskatten er særnorsk og rammer dermed ikke utenlandske eiere. I så måte virker denne skatten uheldig for norsk eierskap. På den annen side er formuesskatten omfordelende, og det vil bli 25.000 flere nullskattytere her til lands dersom denne skatten blir fjernet. Høyre-leder Erna Solberg lovet allerede i 2011 at partiet under hennes ledelse «ikke vil bli med i en regjering som aksepterer at det blir flere nullskattytere».
Tom (62) kan ikke lenger leve av å være drosjesjåfør: – Jeg har kommet i den alderen der man ikke er til noen nytte mer. Alternativet å bli sosialklient eller minstepensjonist
Derfor har den Høyre-styrte regjeringen konsentrert seg om å senke den delen av formuesskatten som går under betegnelsen arbeidende kapital. Selv med Finansdepartementets ekspertise i ryggen i syv år, har regjeringen ennå ikke funnet noen modell som kombinerer en fjerning av formuesskatten med ønsket om å unngå at flere blir nullskattytere. Når Høyre så velger det første, så må Erna Solberg & co innrømme baksiden av medaljen.
SSB-studien gir den politiske venstresiden enda bedre kort på hånda. På toppen av dette kommer nyheten om at det har blitt rekordmange milliardærer. Skattesystemet må bli mer omfordelende, både når det gjelder inntekt og formue.
Pandemiforsker: – Det er alltid de som har minst fra før, som rammes hardest under kriser