JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erlend Angelo

Debatt:

Epler og pærer om bemanning

Kritikerne av bemanningskontraktene bommer, skriver bransjedirektør Even Hagelien i NHO Service og Handel
05.09.2019
11:39
05.09.2019 11:39

Bransjedirektør i NHO Service og Handel

I FriFagbevegelse den 3. september hevder Petter Vellesen fra Oslo bygningsarbeiderforening og Joachim Espe i Rørleggernes fagforening at NHO Service og Handel søker «muligheter for å omgå den innstrammingen i muligheten til å leie inn fra bemanningsbyråer» som skjedde fra nyttår 2019.

Dette er feil.

p

Det har aldri vært vår intensjon å omgå regelverket. I saken vises det også til en nyhetssak på våre egne nettsider, hvor vi informerer om hovedregelen om innleie fra bemanningsbedrifter på generell basis og i alle bransjer. Hovedregelen er som den har vært siden 2000: Innleie er lov for å dekke midlertidige behov. Dette gjelder på alle områder og er et bærende prinsipp: Dersom en kan ansette noen midlertidig er det også tillatt med innleie. Det være seg ved sykefravær i barnehagen eller ved sesongsvingninger i handelsnæringen.

Byggebransjen er spesiell

En tredjedel av bransjen leverer i dag bemanningsansatte til byggebransjen, og det er i denne sektoren at det tidvis har oppstått problemer som både NHO Service og Handel og Fellesforbundet har jobbet med å løse. I NHO Service og Handel er vi tydelige på at et byggeprosjekt ikke kan anses som midlertidig behov. Adgangen til innleie innen bygg skal normalt følge unntaksregelen i loven hvor det åpnes for innleie til permanent behov dersom det eksisterer tariffavtale med fagforbund med innstillingsrett og lokal avtale med tillitsvalgte. I lys av de nye reglene for innleie er det dette som ligger til grunn for den avtalen NHO Service og Handel inngikk med Fellesforbundet om nye arbeidskontrakter innenfor bygg.

Vil ha økt forutsigbarhet

Vi arbeider nå aktivt for å få på plass de nye kontraktene som er fremforhandlet med Fellesforbundet og for å løfte stillingsprosentene. I NHO Service og Handel stilles det krav om at de nye kontraktene skal tas i bruk innen bygg. Målet er økt forutsigbarhet for ansatte i bemanningsbransjen. 9. september setter vi i gang en kartlegging for å få innsikt i hvordan arbeidet går. Resultatene herfra skal vi dele med Fellesforbundet og sammen håper jeg vi også kan gjennomgå det som eventuelt avdekkes av utfordringer.

p

Hovedregel og unntak

Alt da de nye kontraktene ble kjent, fryktet Vellesen at arbeidet ikke ville følges opp. Der tar han feil, og blant våre medlemmer er det stort engasjement for å få dette på plass. At han kort tid kan uttale seg så skråsikkert, helt uten å ta innover seg at vi nettopp har avsluttet en av sesongene hvor det oppstår midlertidige behov hos kundene – sommer, vitner om at han nok ikke hadde noe reelt ønske om at utfordringene Fellesforbundet og NHO Service og Handel har jobbet med faktisk skal la seg løse. Det får så være, men å blande det arbeidet som nå gjøres innen byggebransjen med generell informasjon om hovedregelen for innleie generelt i arbeidslivet, er å blande epler og pærer.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
05.09.2019
11:39
05.09.2019 11:39