JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Fastlegekrisen har gått fra vondt til verre»

Det trengs kirurgisk presisjon for å løse fastlegekrisen, skriver Kjell Werner.

Det trengs kirurgisk presisjon for å løse fastlegekrisen, skriver Kjell Werner.

Colourbox

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
124.000 nordmenn står uten sin faste lege.

kjell.werner@anb.no

Bare 16 prosent av landets kommuner klarer å rekruttere nok fastleger. Problemet er størst i Nordland. Der meldes det om sprengt kapasitet i nesten halvparten av fylkets kommuner. Nå krever Legeforeningen og kommunenes organisasjon, KS, at den nye regjeringen styrker fastlegeordningen.

I mai 2020 la regjeringen fram en handlingsplan for å styrke fastlegeordningen. Siden den gang har det likevel blitt 40.000 flere nordmenn som mangler fastlege. Planen har tydeligvis ikke hatt særlig effekt så langt. Mange kommuner ser seg nødt til å lokke lokalt med høyere lønn for på den måten å trekke til seg leger. Men mangelen på fastleger blir ikke borte av den grunn. Problemet flytter bare på seg og forsterkes dermed i andre kommuner.

Mye lest: Tord (22) er på vei inn i bransjen som «alle» vil bli kvitt

Det er 20 år siden vi alle fikk våre egne fastleger. Ordningen er et stort gode for Ola og Kari, og den var lenge en suksess. Men i 2011 vedtok Stortinget å overføre mange sykehusoppgaver til kommunene. Dermed fikk fastlegene mer å gjøre. En gjennomsnittlig fastlege jobber nå 56 timer i uka. I fjor streiket fastlegene for å få bedre arbeidsvilkår, men denne konflikten ga ingen uttelling. Situasjonen for fastlegene synes fortsatt fastlåst.

Debatt: «Busselskapene stjeler lønna vår»

I regjeringens handlingsplan ble det varslet 17 ulike tiltak for å styrke fastlegeordningen. Her lå det også en opptrappingsplan som innebærer at ordningen styrkes med 1,6 milliarder kroner. Men dette er ikke nok, hevder Legeforeningen og får følge av KS og opposisjonspartier på Stortinget. Nå er det store forhåpninger til hva Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kommer til å love i regjering.

Mye delt: Ingunn er blant landets sprekeste kvinner, men strøk på ny røykdykkertest

– Krisen i fastlegeordningen har dessverre forverret seg år for år på Høyre-regjeringens vakt. Den nye regjeringen må snu den negative spiralen. For å korte ned listelengden til fastlegene må vi øke basistilskuddet per innbygger, sier Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol. Også Senterpartiets Kjersti Toppe mener det trengs større satsing på fastlegeordningen.

I flere år har det vært rapportert om krise for fastlegene. Høsten 2019 ble det lagt fram en evaluering som fortalte at hver tiende fastlege ønsket å slutte i jobben. Hovedårsaken var den store arbeidsmengden. Krisen kan altså ikke bare løses med mer penger. Det viktigste grepet er nemlig å avlaste fastlegene for arbeidsoppgaver som de stengt tatt ikke behøver å utføre. På den måten kan fastlegene bruke mer tid på pasientene og samtidig unngå at arbeidsdagen blir for lang.

Diagnosen er stilt. Det trengs kirurgisk presisjon for å løse fastlegekrisen. Rødgrønn resept er skrevet ut. Betalingen gjenstår.

Annonse
Annonse