Det er åpenbart at mange av de som i dag er på uføretrygd og andre ytelser er så syke at arbeid ikke er et reelt alternativ, skriver Andreas Christiansen Halse.
Hanna Skotheim
Kommentar
«Hva er egentlig arbeidslinja og hva er alternativet?»
Flere stemmer på den politiske venstresiden har den siste tiden tatt til orde for at arbeidslinja bør skrotes. Men hva er egentlig arbeidslinja og hvilke alternativer er det mulig å se for seg?
Dagens arbeidslinje består hovedsakelig av to kjerneelementer.
1. Vi bruker store deler av samfunnets ressurser på å få folk i arbeid.
Det betyr at vi bruker mye av fellesskapets midler på gratis skole og utdanning, gode muligheter for etter- og videreutdanning, ulike former arbeidsmarkedstiltak og mye mer. Tanken bak er at arbeid er vår viktigste ressurs, og at vi blir kollektivt rikere jo mer vi klarer å øke arbeidstilbudet.
Dette er særlig sant i en universell velferdsstat der alternativet til at folk jobber og betaler skatt er at man mottar en form for offentlig ytelse.
2. Det skal som hovedregel være bedre betalt å stå i arbeid enn å leve på offentlige ytelser.
Bakgrunnen for dette handler dels om tilliten til velferdsordningene, og dels om å øke arbeidstilbudet. Det er krevende å be folk om å betale skatt for å finansiere en velferdsstat dersom de ser at folk som ikke jobber får utbetalt det samme eller mer enn de selv.
Det er også slik at arbeidstilbudet ikke er helt uavhengig av forholdet mellom trygd og arbeid. Erfaringsmessig slår det godt ut på arbeidstilbudet å gi økonomiske fordeler, for eksempel i form av skattelettelser, for å jobbe. Dette gjelder ikke minst for de med lavest inntekter.
Å skrote arbeidslinja må derfor innebære å skrinlegge et av disse premissene. Det er en dårlig ide.
I 2021 besto den norske arbeidsstyrken av 2,8 millioner mennesker. Av disse var det nesten 2 millioner som kun jobbet, mens resten kombinerte arbeid med velferdsytelser eller utdanning. Kun 47 000 var registrert som arbeidsledige.
Samtidig sto nesten 1,7 millioner utenfor arbeidsstyrken. Av disse er drøye 700 000 alderspensjonister og nesten 300 000 i ordinære utdanningsløp. Resten fordeler seg på mottakere av uføretrygd, arbeidsavklaringspenger, AFP, arbeidsmarkedstiltak og andre ytelser.
I et land med både dype lommebøker og store forskjeller, er det hjerteskjærende å lese om stadig lengre køer utenfor steder hvor det deles ut gratis mat. Det er et dypt moralsk og politisk ansvar å sørge for at ingen går sultne i et land som Norge, og det må selvsagt gjelde uavhengig av den enkeltes tilknytning til arbeidslivet.
Høy arbeidsdeltakelse er det som gir oss mulighet til å sørge for at forskjellige mennesker har muligheten til å leve gode liv. Det er nettopp derfor arbeidslinja er viktig. Sammen med en solidarisk samfunnsmodell muliggjør det at de som er i jobb kan løfte de som står utenfor. Det er ikke minst en forsikring for den enkelte, som vil kunne nyte godt av de samme ordningene på et senere tidspunkt i livet.
Om vi skroter det første premisset kan det føre til en offentlig sektor som er mindre rustet til å få folk ut i arbeidslivet. Det vil til syvende og sist gå utover alle som er avhengige av en form for trygdeytelse.
Om vi skroter det andre premisset, tyder erfaring på at det vil kunne gå utover tilbudet av arbeidskraft. Selv om de aller fleste ønsker å jobbe og være en del av samfunnet, er det ikke til å komme bort fra at økonomi og arbeidsdeltakelse har en viss sammenheng.
Det betyr ikke at det er umulig å heve enkelte trygdeytelser. Det er åpenbart at mange av de som i dag er på uføretrygd og andre ytelser er så syke at arbeid ikke er et reelt alternativ.
En viktig forutsetning for den norske modellen er tross alt at alle skal kunne leve verdige liv, og fattigdommens skam burde ikke høre hjemme i Norge.
Men det bør ses i sammenheng med lønn. Særlig bør det tas grep med å heve reallønnen til de som tjener dårligst fra før slik at ikke trygdene utkonkurrer deres lønninger.
Den mest effektive måten å gjøre dette på er trolig ved hjelp av målrettede skattekutt til de som tjener dårligst. På lengre sikt handler det om å øke organisasjonsgraden og lønningene for arbeidstagerne i yrker med lav lønn.
Uansett er det avgjørende at dette ses i sammenheng. Uansett om vi investerer mindre i arbeidsrettede tiltak eller å gjøre arbeid relativt sett mindre gunstig, vil det kunne påvirke arbeidsdeltakelsen negativt.
Det går igjen hardest utover de som er for syke til å jobbe og er mest avhengig av velferdsstaten.
Kommentar: «Hva er alternativet til arbeidslinja, har flere spurt. Det svaret er enkelt»
Debatt: «Vi bør gjenreise Tranmæls arbeidslinje og kvitte oss med Gro-varianten»
Kommentar: «Tre grunner til å skrote arbeidslinja»
Debatt: «Eg blir forbanna når eg høyrer korleis ein del velger å prate om folk som trenger hjelp fra Nav»
Denne kommentaren ble først publisert hos Agenda Magasin
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyeste sykefravær
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Spørsmål og svar
Det kan absolutt tenkes at du er blitt utsatt for gjengjeldelse etter varsling, skriver LO-advokaten.
Frøydis Falch Urbye