Debatt
«Hva får egentlig Maja (23) i pensjon etter et helt arbeidsliv?»
Vil politikerne svikte dagens unge og trekke stigen opp etter seg?, spør Åsne Skjelbred Refsdal.
Leif Martin Kirknes
Saken oppsummert
27. august skriver FriFagbevegelse om Maja og Georg som forventer at de vil få en pensjon de kan leve av.
Maja sier det vil føles som et svik dersom de ikke får en rettferdig pensjon etter et helt arbeidsliv, på grunn av et system som har sluttet å fungere.
Bakgrunn: 23-åringene Maja og Georg forventer at de får en pensjon de kan leve av. Se hva partiene svarer
Men hva får egentlig Maja i pensjon etter et helt arbeidsliv? Dersom Maja står i arbeid til hun er 67 år, med en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn (ca. 510.000 kroner i året), vil hun få 256.000 kroner utbetalt i året. Dersom hun står til hun er 62 år vil hun få 185.000 kroner. Maja jobber i en bransje der det slett ikke er sikkert at hun vil klare å stå til hun er 62 år da en av tre er uføre før de er 62 år. Selv med å spare tusen kroner i måneden vil hun ikke få mer enn 209.000 kroner om hun går av ved fylte 62.
Kronikk: «Det er ikke rart at folk bekymrer seg for pensjonen», skriver Ebba Wergeland
Pensjon for alle mener at dette overhodet ikke er noe rettferdig pensjonssystem. Det er ikke rettferdig at dagens unge i fysisk og psykisk tunge yrker, og som må gi seg tidlig i arbeidslivet, skal få en pensjons som man ikke kan leve av. Det er heller ikke rettferdig at det legges opp til at man må spare selv til sin egen pensjon, da det er langt fra alle som har mulighet til det.
Men hvorfor er det slik, og ikke minst må det virkelig være slik? Pensjonsreformen presenterte en falsk virkelighet som sa at siden vi lever lengere og blir flere eldre per yrkesaktive, må vi alle jobbe lengre. Denne falske virkeligheten er blitt gjentatt og gjentatt, men det betyr ikke at den er eller var sann av den grunn. Levealderen har økt i over 100 år i Norge, og pensjonsalderen har blitt senket flere tiår før vi fant oljen. Det fikk vi til fordi vi hadde politikere som mente det var rettferdig å omfordele rikdommen i samfunnet til hardtarbeidende arbeidsfolk. Man så også at arbeidsbelastningen gjorde at svært mange ikke hadde helse til å stå særlig mye lengere i arbeid.
Mye delt: Skal flere få ekstrapensjonen AFP? Les hva partiene på Stortinget mener
Klart vi har råd til en god og rettferdig pensjon. Men da har vi kanskje ikke råd til å ha så mange milliardærer. Dette er kun et spørsmål om politiske prioriteringer.
Vil politikerne svikte dagens unge og trekke stigen opp etter seg, eller vil de reversere den usosiale pensjonsreformen som raner framtidens pensjonister og privatiserer pensjonsansvaret.


Nå: 0 stillingsannonser