JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt:

Hvor lenge skal det være lov å skjenke alkohol på utesteder? Ikke lenger enn til kl. 02.00, mener LO i Trondheim

ANSATTES HELSE ER NR 1: Kravet om å begrense skjenketida er viktig for å sikre helsa til de ansatte i bransjen, skriver John-Peder Denstad.

ANSATTES HELSE ER NR 1: Kravet om å begrense skjenketida er viktig for å sikre helsa til de ansatte i bransjen, skriver John-Peder Denstad.

colourbox.com

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Hensynet til de ansattes arbeids- og helsemessige forhold må være hovedfaktorer når rammer for utelivets organisering diskuteres og vedtas av myndighetene, skriver leder av LO i Trondheim, John-Peder Denstad.

Pernille Huseby, generalsekretær i Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan, stiller fem spørsmål i sitt innlegg «Slik kan du rusteste politikere i valgkampen» i Adresseavisen 16.07.19. Ett av spørsmålene er «Hvor lenge bør det være lov å skjenke alkohol på utesteder?»

Hun viser til at 70-80 prosent av de som er innblandet i voldsepisoder er alkoholpåvirket, og at små endringer i skjenketiden gir tydelig nedgang i utelivsvolden.

ph

Hun skriver at lengre skjenketider heller ikke er et folkekrav, jamfør undersøkelsen gjort av Sentio på vegne av Actis tidligere i år. Seks av ti mener maksimaltida for alkoholservering på skjenkesteder bør være klokka 02.00 eller tidligere.

LO i Trondheim, LO Kommune Trondheim, Utdanningsforbundet i Trondheim og Norsk Sykepleierforbund i Trondheim kommune har i vårt Trondheimsmanifest 2019 foran årets kommunevalg, stilt de politiske partiene 52 krav innen 23 tematiske områder. Ett av kravene er å beholde skjenketida til klokka 02.00.

Kravet er stilt etter forslag fra Fellesforbundet avdeling 250 Hotell, restaurant og reiseliv, som organiserer ansatte på utelivssteder. Bakgrunnen er at utvidelse av nattåpningstider øker risikoen for helseskader.

Følg oss på Facebook

Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) dokumenterer flere negative helseeffekter av nattarbeid. Eksperter i arbeidsmedisin er derfor klare på at nattarbeid bør unngås eller reduseres der det er mulig. Kroppens biologiske rammebetingelser må respekteres, slik at arbeidsfolk skal kunne ha en arbeidstid å leve med.

ph

Tidligere klubbleder ved Britannia Hotell, Kirsten Renå Bolognesi har uttalt: «Den timen de ansatte får ved å stenge en time tidligere, betyr veldig mye.» Vi mener derfor at hensynet til de ansattes arbeids- og helsemessige forhold skal være hovedfaktorer når rammer for utelivets organisering diskuteres og vedtas av myndighetene.

Trondheim bystyre behandlet 26.05.16 Fornyelse av salgs- og skjenkebevillinger 2016–2020, endring av forskrift og retningslinjer. Flertallet vedtok mot 19 stemmer (14 H, 4 Frp, 1 MDG) å innfri kravet om skjenketid til klokka 02.00.

Foran årets kommunevalg er det gledelig at samtlige partier, bortsett fra Frp, har svart ja på kravet om å beholde skjenketida til klokka 02.00. Det er viktig både for å redusere vold/utrygghet og for å sikre helsa til de ansatte i bransjen.

Annonse
Annonse