JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Historien kjenner vi, både på Island og her hjemme går det uhyggelig langsomt, og måloppnåelse 50 år frem i tid fra nå er rimelig demotiverende, skriver Vivan Skaten Nesse.

Historien kjenner vi, både på Island og her hjemme går det uhyggelig langsomt, og måloppnåelse 50 år frem i tid fra nå er rimelig demotiverende, skriver Vivan Skaten Nesse.

Eirik Dahl Viggen

Kronikk

«Kan alvoret i den pågående koronapandemien være en hjelp i kampen for likelønn?»

Norge kom i fjor på andre plass, på listen over verdens mest likestilte samfunn, kun slått av Island.
16.11.2020
07:00
16.11.2020 10:34
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Og nettopp Island er et foregangsland i kampen for likelønn. I 2016 oppfordret islandske fagforeninger kvinnelige ansatte til gå hjem fra arbeid 24.oktober kl 14.38. Aksjonen skulle illustrere lønnsgapet mellom menn og kvinner; at fra klokken 14.38 og resten av en 8 timers arbeidsdag, arbeider kvinner gratis. Eller sagt på en annen måte, at kvinner i snitt tjener 86 % sammenlignet med snittet av menns lønninger.

I Norsk målestokk tjener kvinner i snitt 87,6 kr for hver hundrelapp menn tjener. Dersom en regner dette om til dager i året, arbeider vi kvinner gratis fra og ned i dag 16.november. Dagen blir derfor markert som Likelønnsdagen.

Vil ta minst 50 år med dagens tempo

Ifølge CORE – Senter for likestillingsforskning, vil det ta minst 50 år før vi oppnår reell likelønn mellom kjønnene. Det er rimelig nedslående prognoser i likestillingslandet Norge. Første gang de islandske kvinnene aksjonerte for likelønn var i 1975. Historien kjenner vi, både på Island og her hjemme går det uhyggelig langsomt, og måloppnåelse 50 år frem i tid fra nå er rimelig demotiverende.

En annen gruppe kvinner som har vært sentral i kampen for likelønn, er syerskene på Fordfabrikken i Dagenham, som i 1968 gikk ut i streik. De 187 syerskene fant seg ikke i lønnsdiskrimineringen på fabrikken. For samme antall timer arbeid, fikk kvinnene 87% av mennenes lønn. Syerskene oppnår med streiken en avtale om å få 92% av mennenes lønn. To år seinere, i 1970 kom «The Equal Pay Act», den første Likelønnsloven i England. Hvorfor tar jeg med dette historiske tilbakeblikket? Jo for de tøffe syerskene i Essex, oppnådde i 1968 en høyere grad av likelønn, enn det vi har i Norge anno 2020.

Hva kan vi gjøre for å fremme likelønn og hva kan være katalysator?

Aktivitets- og redegjørelsesplikten i likestillings- og diskrimineringsloven, ble fra 2020 forsterket. Plikten pålegger arbeidsgivere å redegjøre for arbeid med likestilling og mot diskriminering. Målsettingen er å avdekke likestillingsutfordringer i virksomheten. Dette høres fint ut, men for å avdekke må en være villig til å se og faktisk erkjenne likestillingsutfordringer. Når ulikheter er knyttet til strukturelle årsaker, vet vi at de nettopp kan være vanskelig å se, da de blir «blindspots».

Hvordan forklare problemstillingen enkelt? Finansforbundet hadde for et par år siden en fantastisk kampanje, det de filmet jenter og gutter i et eksperiment, der de ble belønnet ulikt. Barnas respons på ulikheten i belønning var unisont «Det er urettferdig!», og begge kjønn reagerte. Filmene gikk viralt i sosiale medier. Det ble knyttet til likelønn - har barna skjønt noe sjefen din ikke skjønner?

SV vil ha likelønnsstandarden fra Island: – Fortsetter vi som nå, er vi i mål i 2070

Applaus betaler ikke regninger

Jeg innledet med spørsmålet om den pågående pandemien kan være til hjelp, kan konsekvenser av Covid-19 fungere som katalysator i kampen for likelønn? Hva mener jeg med dette spørsmålet? I mars stod mange både i vårt land, og verden over og klappet på sine balkonger for helsefagarbeidere. Stundens alvor fikk frem hvor viktig arbeid ulike yrkesgrupper innen helsevesenet er nettopp for å sikre liv og helse. Folk hadde behovet for å uttrykke takknemlighet. Det var rørende. Men, som flere har vært inne på under pandemien: applaus betaler ikke regninger.

I løpet av denne rare, etterhvert langtrukne unntakstilstanden har det kommet mange nye ord inn i dagligtalen, som kohorter. Et annet begrep, som ikke er nytt, men gjerne fikk en ny aktualitet er «samfunnskritiske yrker», og det gjaldt ikke kun helsevesenet. Plutselig ble vi takknemlig for den viktige og helt avgjørende jobben de som har ansvar for renhold, de som bringer mat til butikkene og de som til tross for stor smitterisiko sitter i kassen, så du og jeg kan få handlet mat. Tenker du nå at dette var #mars 2020? Poenget mitt er å trekke en parallell til synet på typisk kvinneyrker, for nettopp i samfunnskritiske yrker er det mange kvinner. CORE peker på at en viktig faktor for mangel på likelønn, er at verdien som tilskrives kvinnedominerte yrker, ofte er lavere enn de mannsdominerte yrkene. NOU2008:6 peker på samme problemstilling, at kvinnedominerte yrker har en tendens til å bli undervurdert. I lønn og status signaliseres det hvilke yrkesgrupper som er viktige.

Statssekretær: Overrasket over at de som kjemper for likestilling og likelønn går mot endringen av etterlattepensjon

Håper inderlig ikke dette er et blaff

Mitt håp er at alvoret i denne pandemien kan få oss som samfunn til å revurdere hva vi verdsetter. I en årrekke har fokus vært på verdiskapning og vekst. I store norske leksikon defineres verdiskapning som omforming av ressurser til produkter, som direkte eller indirekte kan dekke et behov. Dette usynlige og smittsomme viruset, har på en ny måte gjort oss oppmerksom på at det viktigste behovet vårt er å sikre liv og en god helse. Kan dette gjøre noe med hvordan vi verdisetter ulike yrker?

Hva er rettferdigheten i at en mannlig ingeniør med 3 års skolegang skal ha så mye høyere lønn kvinnedominerte yrker som har tilsvarende utdanningslengde? Hva skulle vi gjort nå under koronapandmien uten sykepleiere som står for den viktige jobben med Covid-19-testing, og som sammen med øvrig helsepersonell tar seg av de som blir syk og hardt rammet?

Økonomiprofessor Kalle Moene: – Flau smak i munnen å se at de viktigste jobbene er dårligst betalt

Når en ikke får besøkt sine nærmeste på aldershjem eller andre andre institusjoner, setter en gjerne ekstra pris på at de ansatte tar seg av de vi er glad i. Ansatte i barnehage og skoler, som med åpne armer tar imot barna våre, er en forutsetning for at vi skal kunne arbeide og holde samfunnets hjul i gang. Hva skulle vi gjort uten sosionomene på Nav, når et rekordhøyt antall arbeidere blir permittert eller mister arbeidet sitt og er i behov av ytelser fra felleskassen? Jeg kunne laget en lang liste over helter i koronaens tid.

Jeg håper inderlig at takknemligheten ikke bare er et blaff, og en applaus som stilner, men at vi som samfunn kan reagerer som barna instinktivt på urettferdighet. Tenk om et virus kan få oss til å tenke annerledes om hva vi verdsetter og vektlegger verdi? Måtte en ny erkjennelse gjenspeile seg i økt status og økt lønn for yrkesgrupper som dekker våre viktigste behov, og tette lønnsgapet mellom kjønn. Helt til slutt vil jeg gi deg et filmtips, se spillefilmen om de streikende syerskene i «Jentene fra Dagenham». Filmen er en empowerment-bombe med mye humor og den gir håp – noe vi trenger i den seige kampen videre!

Mye lest: Dette er snittlønna i over 350 yrker

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
16.11.2020
07:00
16.11.2020 10:34Mest lest

Ragnar Moy blir anklaget for ikke å ha levert meldekort i to uker før han ble sykmeldt. Derfor får han ikke sykepenger.

Ragnar Moy blir anklaget for ikke å ha levert meldekort i to uker før han ble sykmeldt. Derfor får han ikke sykepenger.

Privat

Ragnar har vært sykmeldt i snart ett år – venter fremdeles på sykepenger fra Nav

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

Brian Cliff Olguin

Monica påpekte feil og stilte spørsmål til sjefen. Så ble hun truet til å si opp

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Emmie Olivia Kristiansen

Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige: – Jeg har følt meg verdiløs

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Jan-Erik Østlie

Opprykk for SV. Nå er partiet større enn Frp. Det gir solid rødgrønt flertall

Nav legger opp til fleksibilitet i kravet om tilbakebetaling av forskudd på dagpenger..

Nav legger opp til fleksibilitet i kravet om tilbakebetaling av forskudd på dagpenger..

Hanna Skotheim

Ledige og permitterte skylder Nav 2,8 milliarder kroner

– Gi LO-pengene tilbake, er oppfordringen fra Rasmus Hansson til SV.

– Gi LO-pengene tilbake, er oppfordringen fra Rasmus Hansson til SV.

Ole Palmstrøm

MDG ber SV betale tilbake pengene fra LO. – Faller meg ikke inn, svarer SV-lederen

Kommentar

Tormod Ytrehus

«Vi kan få en ungdomsgenerasjon som blir rammet for livet», skriver Svein-Yngve Madssen

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

Merete Jansen

Statsansatte henter fram streikevestene. Her er første streikeuttak

Natalia Levytska

Natalia Levytska

Confederation of Free Trade Unions of Ukraine (KVPU)

Kvinner rammes hardere av koronaen enn menn. Fem kvinner fra hele verden forteller sine historier

Det høres ut som Erna Solberg er mest opptatt av å bli sittende som statsminister enn å bekjempe økende forskjeller, mener Aps Bjørnar Skjæran.

Det høres ut som Erna Solberg er mest opptatt av å bli sittende som statsminister enn å bekjempe økende forskjeller, mener Aps Bjørnar Skjæran.

Aslak Bodahl

Aps nestleder om Erna Solberg: – Hun virker sliten og trenger avløsning

Arbeidsledigheten er fortsatt høy i Norge, særlig blant unge.

Arbeidsledigheten er fortsatt høy i Norge, særlig blant unge.

Erlend Angelo

Arbeidsledig? Her er karriererådgiverens 10 tips

Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Sissel M. Rasmussen

Sjøfolk er lei av å bo på karantenehotell. Nå raser de mot nye regler fra regjeringen

Etter at landsmøtet i Høyre nå er over, er statsminister og gjenvalgt Høyre-leder, Erna Solberg, klar for å vinne stortingsvalget til høsten.

Etter at landsmøtet i Høyre nå er over, er statsminister og gjenvalgt Høyre-leder, Erna Solberg, klar for å vinne stortingsvalget til høsten.

Hans Kristian Thorbjørnsen

Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Høyres landsmøte

Debatt

Frontfagsmodellen er ingen tvangstrøye, skriver Anne Finborud.

Frontfagsmodellen er ingen tvangstrøye, skriver Anne Finborud.

Håvard Sæbø

«Lønn forhandler vi best sammen», skriver lederen i Skolenes landsforbund

Colourbox.com

Mann omkom i arbeidsulykke i Tysvær i Rogaland

Sjef for Tankesmien Agenda, Trygve Svensson, tror ulikhet vil prege valgkampen i høst. 9 av 10 LO-tillitsvalgte frykter for økt ulikhet.

Sjef for Tankesmien Agenda, Trygve Svensson, tror ulikhet vil prege valgkampen i høst. 9 av 10 LO-tillitsvalgte frykter for økt ulikhet.

Jan-Erik Østlie

LO-tillitsvalgte tror forskjellene vil øke. Ulikhet blir den store valgkampsaken, mener Agenda

– Det å redusere grensehandelen betyr mye for norske arbeidsplasser, sier Frps Hans Andreas Limi.

– Det å redusere grensehandelen betyr mye for norske arbeidsplasser, sier Frps Hans Andreas Limi.

Bjørn Inge Bergestuen/Frp

Frp erklærer budsjettkrig mot svenskehandelen: – Betyr mye for norske arbeidsplasser, sier Limi

VASKERI: Ansatte i vaskerier og renserier har fått ny lønn, men LO-forbundet Industri Energi mener de hadde fortjent bedre. Bildet er tatt ved Nor Tekstil i Lier.

VASKERI: Ansatte i vaskerier og renserier har fått ny lønn, men LO-forbundet Industri Energi mener de hadde fortjent bedre. Bildet er tatt ved Nor Tekstil i Lier.

Arkivfoto: Ole Palmstrøm

Nå er startlønna på vaskeriene 192 kroner i timen: – Arbeiderne hadde fortjent bedre

Per Olaf Lundteigen, Senterpartiet.

Per Olaf Lundteigen, Senterpartiet.

Jan-Erik Østlie

Stortinget har gjort feil vedtak om sykepenger, mener Senterpartiet

Linda Hofstad Helleland ser ut til å få viljen sin på landsmøtet. Det er ikke kommet noen endringsforslag mot taxfreeforslaget.

Linda Hofstad Helleland ser ut til å få viljen sin på landsmøtet. Det er ikke kommet noen endringsforslag mot taxfreeforslaget.

Leif Martin Kirknes

Høyre ønsker å frede taxfreeordningen: – Handler om å bevare arbeidsplasser, sier Helleland