Vi trikser overhodet ikke med tallene, men beskriver lærermangelen i dagens situasjon, skriver Steffen Handal.
Pressefoto
Debatt
«Lærerne trikser ikke med tall. Kjell Werner har ikke monopol på solidaritet»
Kjell Werner skriver i en kommentar at lærerne trikser med tall i en kampanje som forteller at det mangler 16.400 årsverk utdanna lærere i grunnskolen og videregående skole.
Tallene er hentet fra SSB, og Werner erkjenner at tallene er riktige. Men han mener at det er grunn til å tro at denne situasjonen har endret seg i 2040, og derfor er det juks å bruke dagens tall.
Dette henger ikke på greip. Vi trikser overhodet ikke med tallene, men beskriver lærermangelen i dagens situasjon – for dagens elever. Mener Werner at samfunnet bør vente til 2040 med å ordne opp i dette problemet og at dagens elever ikke fortjener kompetente lærere?
Framskrivningene fra SSB som Werner referer til kalles «Lærermod», og er en modell som viser hvordan tilgangen på lærere vil være dersom en rekke andre faktorer holdes konstant. I denne modellen tas det ikke høyde for at dagens mangel på kvalifiserte lærere skal dekkes opp av lærere med lærerutdanning. Tvert imot, modellen forutsetter at de ansatte uten lærerutdanning fortsetter å undervise til de går av med pensjon. SSB sier selv at modellen må tolkes med forsiktighet.
Det er et faktum at lærere i dag tjener mellom 150 000 og 250 000 mindre enn ansatte med tilsvarende utdanning i det private. De siste 17 årene har de som jobber i undervisningssektoren, med få unntak, hatt en lavere lønnsvekst enn gruppene som utgjør frontfaget. Dette er tall som er hentet fra offentlig tilgjengelig lønnsstatistikk (TBU), og som Werner også kan gå god for. Likevel mener han åpenbart at det er ufint av oss å bruke disse tallene. Dette er heller ikke triksing med tall. Vi sammenligner epler og epler, og ikke epler og pærer slik Werner gjør.
Kjell Werner siterer oss på at vi ønsker å bruke frontfagsmodellen annerledes enn i dag, og dette har han helt rett i. Vi mener at vi må legge Holden 3 - utvalget til grunn, og bruke frontfagsmodellen til å rette opp svært uheldige skjevheter i lønnsutviklingen. Werner kan imidlertid slå fast: …her vil Unio-familien ventelig møte veggen både i LO-familien og hos arbeidsgiverne. Dette er ingen dristig påstand, for Werner bidrar selv flittig til å bygge denne veggen.
Werner har i vinterens diskusjoner konsekvent gått i firspann med LO, og arbeidsgiversiden i kraft av NHO og KS. De tre kommentarene han har skrevet har alle vært godt synkronisert med utspill fra nevnte parter, og argumentasjonen hans er en resirkulering av argumenter fra denne mektige alliansen.
Derfor vet vi godt at det ikke er en selvfølge å få gehør for en snuoperasjon, som kan starte å tette lønnsgapet mellom høyt utdanna i offentlig og privat sektor. Jeg vil minne om at disse lønnsforskjellene har fått lov til å utvikle seg under dagens praktisering av frontfagsmodellen. Og det er denne praktiseringen som både LO og NHO framholder som den solidariske innstillingen.
Likevel har både LO og NHO har velsignet at funksjonærene i frontfaget har klatret lenger og lenger vekk fra de med tilsvarende utdanning i offentlig sektor. Jeg ser heller ikke at noen av partene har svar på hvordan det skal skaffes lærerutdannede i de 16.400 årsverkene der det i dag mangler lærere.
Werner siterer i sin kommentar Mark Twain om løgn, forbannet løgn og statistikk. Det kan være grunn til å minne Werner om at han, og hans firspann, ikke har monopol på verken sannhet eller solidaritet.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.
Alf Ragnar Olsen
Rebecca (22) er Norges yngste yrkessjåfør. Her er hennes melding til jenter som vurderer yrket
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Brian Cliff Olguin