JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Lærerne trikser ikke med tall. Kjell Werner har ikke monopol på solidaritet»

Vi trikser overhodet ikke med tallene, men beskriver lærermangelen i dagens situasjon, skriver Steffen Handal.

Vi trikser overhodet ikke med tallene, men beskriver lærermangelen i dagens situasjon, skriver Steffen Handal.

Pressefoto

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Kjell Werner skriver i en kommentar at lærerne trikser med tall i en kampanje som forteller at det mangler 16.400 årsverk utdanna lærere i grunnskolen og videregående skole.

Tallene er hentet fra SSB, og Werner erkjenner at tallene er riktige. Men han mener at det er grunn til å tro at denne situasjonen har endret seg i 2040, og derfor er det juks å bruke dagens tall.

Dette henger ikke på greip. Vi trikser overhodet ikke med tallene, men beskriver lærermangelen i dagens situasjon – for dagens elever. Mener Werner at samfunnet bør vente til 2040 med å ordne opp i dette problemet og at dagens elever ikke fortjener kompetente lærere?

Framskrivningene fra SSB som Werner referer til kalles «Lærermod», og er en modell som viser hvordan tilgangen på lærere vil være dersom en rekke andre faktorer holdes konstant. I denne modellen tas det ikke høyde for at dagens mangel på kvalifiserte lærere skal dekkes opp av lærere med lærerutdanning. Tvert imot, modellen forutsetter at de ansatte uten lærerutdanning fortsetter å undervise til de går av med pensjon. SSB sier selv at modellen må tolkes med forsiktighet.

Det er et faktum at lærere i dag tjener mellom 150 000 og 250 000 mindre enn ansatte med tilsvarende utdanning i det private. De siste 17 årene har de som jobber i undervisningssektoren, med få unntak, hatt en lavere lønnsvekst enn gruppene som utgjør frontfaget. Dette er tall som er hentet fra offentlig tilgjengelig lønnsstatistikk (TBU), og som Werner også kan gå god for.  Likevel mener han åpenbart at det er ufint av oss å bruke disse tallene.  Dette er heller ikke triksing med tall. Vi sammenligner epler og epler, og ikke epler og pærer slik Werner gjør.

Kjell Werner siterer oss på at vi ønsker å bruke frontfagsmodellen annerledes enn i dag, og dette har han helt rett i. Vi mener at vi må legge Holden 3 - utvalget til grunn, og bruke frontfagsmodellen til å rette opp svært uheldige skjevheter i lønnsutviklingen. Werner kan imidlertid slå fast:   …her vil Unio-familien ventelig møte veggen både i LO-familien og hos arbeidsgiverne. Dette er ingen dristig påstand, for Werner bidrar selv flittig til å bygge denne veggen.

Werner har i vinterens diskusjoner konsekvent gått i firspann med LO, og arbeidsgiversiden i kraft av NHO og KS. De tre kommentarene han har skrevet har alle vært godt synkronisert med utspill fra nevnte parter, og argumentasjonen hans er en resirkulering av argumenter fra denne mektige alliansen.

Derfor vet vi godt at det ikke er en selvfølge å få gehør for en snuoperasjon, som kan starte å tette lønnsgapet mellom høyt utdanna i offentlig og privat sektor. Jeg vil minne om at disse lønnsforskjellene har fått lov til å utvikle seg under dagens praktisering av frontfagsmodellen. Og det er denne praktiseringen som både LO og NHO framholder som den solidariske innstillingen.

Likevel har både LO og NHO har velsignet at funksjonærene i frontfaget har klatret lenger og lenger vekk fra de med tilsvarende utdanning i offentlig sektor. Jeg ser heller ikke at noen av partene har svar på hvordan det skal skaffes lærerutdannede i de 16.400 årsverkene der det i dag mangler lærere.

Werner siterer i sin kommentar Mark Twain om løgn, forbannet løgn og statistikk. Det kan være grunn til å minne Werner om at han, og hans firspann, ikke har monopol på verken sannhet eller solidaritet.

Annonse

Flere saker

Annonse