JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt:

Lettvint og feil fra Støre om EØS på Fellesforbundets landsmøte, skriver tillitsvalgt

GJEST: Ap-leder Jonas gahr Støre besøkte Fellesforbundet dagen før forbundet stemmer over EØS-avtalen.

GJEST: Ap-leder Jonas gahr Støre besøkte Fellesforbundet dagen før forbundet stemmer over EØS-avtalen.

Håvard Sæbø

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Arbeiderpartilederen svarer både feil og lettvint på spørsmål om å reversere avgjørelsen om reise, kost og losji i Tariffnemda, skriver Atle F. Rostad.

atle_fr@yahoo.no

Dagen før mitt eget Fellesforbund skal ta stilling til utredning av og et eventuelt nei til EØS-avtalen, var Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre – som den eneste inviterte blant vår bevegelses politiske allierte – invitert til å innlede for oss om den politiske situasjonen.

Til tross for at Støre tidligere har omtalt fagbevegelsen som en av sine viktigste lytteposter, var det denne gang duket for utstrakt lytting også den andre veien: Støre fikk nemlig til sammen 50 minutter på talerstolen overfor den største forsamlingen av tillitsvalgte dette landet har å by på – over 500 tillitsvalgte fra hele landet.

Var dette tilfeldig?

Her er Støres tale til landsmøtet

Frisk taler

Vi driver ikke med konspirasjonstenkning, så hver og én får tenke som hun selv vil.

I åpningsinnledningen sin hevdet Støre – i tillegg til å si at «EØS-avtalen er bra», og servere et skremmebilde av handel om investeringer – at de utstrakt negative endringene i norsk arbeidsliv først og fremst dreier seg om feilslått politikk fra den blåblå regjeringen, og at handlingsrommet er stort nok til å vinne terrenget tilbake.

Han varslet ikke mindre enn en storopprydning i norsk arbeidsliv i regi av en eventuell rødgrønn regjering fra og med 2021, samt vilje til å bruke hele bredden av det påståtte handlingsrommet innen EØS-retten. Friskere har vi nesten aldri hørt ham. Tilfeldig det og?

Spørsmål til Støre

Derfor stilte jeg ham følgende spørsmål:

• Kan du, Jonas, garantere at du vil instruere Tariffnemnda til å endre vedtaket om reise, kost og losji fra november i fjor tilbake til slik det var før tilpasningen til utsendingsdirektivet?

• Kan du, Jonas, garantere at du vil endre kabotasjereglene og gjeninnføre vilkårene for havnetariffavtalen slik det var før EØS-reglene skjøt inn?

• Kan du, Jonas, garantere at du vil ta tilbake jernbanen i offentlig regi fra og med 2021 selv om et stortingsflertall denne høsten går inn for jernbanepakke IV?

• Kan du, Jonas, garantere at du vil lytte til Fellesforbundet hvis det kommer et krav om å forby hele bemanningsbransjen – altså ikke et mer puslete regionalt eller enkeltbransjeforbud etter AML §19-12 (5)?

Bare ett svar

Jonas svarte meg, men valgte dessverre kun ut ett av spørsmålene. Tilsynelatende var dette det enkleste av dem alle, for han ville ikke engang gå inn på realitetene om RKL. I stedet svarte han at «jeg vil ikke instruere Tariffnemnda; den er uavhengig».

Støre utviste altså en stor lettvinthet i argumentasjonen for handlingsrommet. Ikke bare illustrerer holdningen hans at det er ok å la EØS-retten stå uberørt av norske politiske behov – men på toppen av alt er jo svaret hans helt feil.

Tariffnemnda er nemlig alt annet enn uavhengig. Avgjørelsen om å endre RKL ble tatt som en tvungen tilpasning til utsendingsdirektivet, under en åpen sak mot Norge fra ESA.

Tariffnemnda under EU

Det finnes ikke noe forbud mot å kombinere lettvinthet med feil, men særlig elegant er det ikke.

Det viktige spørsmålet er dermed under hvilken makt nemnda skal ligge. Støre har gitt et rimelig klart svar på det spørsmålet: Under EU-retten – ikke under Norges suverenitet.

Fellesforbundet må helt åpenbart ta sine avgjørelser basert på egne politiske vurderinger av handlingsrommet og – ikke minst – basert på en grundig vurdering av medlemmenes interesse. Akkurat det viser Støre at han ikke er i stand til, men det er det heller ikke noen som kan forvente av ham. Den vurderingen er det bare vi selv som kan gjøre.

Lykke til i morgen, kamerater!

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse