JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Lønn er en del av løsningen på bemanningsutfordringene

Vi vet hvor galt det kan gå dersom man ikke klarer å rekruttere og beholde fagpersoner, skriver Lise Lyngsnes Randeberg. (Illustrasjonsfoto)

Vi vet hvor galt det kan gå dersom man ikke klarer å rekruttere og beholde fagpersoner, skriver Lise Lyngsnes Randeberg. (Illustrasjonsfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
I konkurransen om arbeidstakerne må lønn brukes i større grad enn i dag. Det er mulig innenfor frontfagsmodellen.

Kjell Werner skriver i FriFagbevegelse at «industrien må sette normen». Formulert så upresist er det lett å være enig.

Men det er den faktiske lønnsveksten over tid som skal være normgivende for lønnsforhandlingene i offentlig sektor og resten av privat sektor – ikke anslaget hvert år. 

Anslaget, som NHO gir i forståelse med LO etter frontfagsoppgjøret hver vår, er et hjelpemiddel i koordineringen, men ikke en fasit for lønnsveksten i de andre tariffoppgjørene som følger i offentlig og privat sektor. 

Det betyr at partene i etterfølgende tariffoppgjør har fleksibilitet til å avtale egne økonomiske rammer. 

Problemet er at vi i flere år har opplevd at anslaget er blitt sett på som en fasit av andre parter – både på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden. 

Nylig leverte Frontfagsmodellutvalget sin rapport. Akademikerne slutter opp om frontfagsmodellen ved riktig bruk av modellen og dens fleksibilitet. Da må lønn brukes i større grad enn i dag. Det har Akademikerne og Unio synliggjort i en særmerknad i rapporten. 

Hvorfor?

Fordi det offentlige sliter med å få tak i arbeidstakerne de trenger for å sikre offentlig finansierte tjenester og velferdsordninger nå og i fremtiden.

Både i privat og offentlig sektor har akademikere nøkkelroller i de store omstillingene vi står overfor. 

Vi får ikke til grønn omstilling uten naturvitere og teknologer, og vi kan ikke møte eldrebølgen uten leger. Offentlig sektor sliter allerede i dag med å rekruttere og beholde jurister, psykologer og økonomer. Og det er mangel på lektorer i videregående skole.

Vi vet hvor galt det kan gå dersom man ikke klarer å rekruttere og beholde fagpersoner: Krisen i Helse Nord er et tydelig eksempel på det.

Offentlig sektor må være konkurransedyktig selv om den ikke skal være lønnsledende.

Dersom offentlige lønninger fortsetter å sakke akter ut, klarer ikke staten, sykehusene og kommunene å konkurrere om høyt utdannede som de er helt avhengige av for å kunne levere gode tjenester til innbyggerne. Det taper vi alle på.

I privat sektor må de ansatte få uttelling når bedriften de jobber i går bra. Der følger partene avtalte tariffvilkår som er bedriftenes økonomi, produktivitet, fremtidsutsikter og konkurranseevne. Det gjør at lønnsveksten i bedriftene både vil kunne bli høyere eller lavere enn hva frontfagspartene anslår, rett og slett fordi noen bedrifter går bedre enn andre.

Norge er et av landene i OECD med lavest lønnsforskjeller mellom dem med høyere utdanning og dem uten. Det vil si at det lønner seg mindre å ta høyere utdanning her enn i mange andre land.

Det å ta en lang utdanning er ikke bare en investering i egen karriere, men også å vise samfunnsansvar ved å utnytte sine evner til samfunnets beste. 

Den utdanningen og kunnskapen hver enkelt skaffer seg ved å legge ned flere år i studier bidrar til innovasjon og økt produktivitet som arbeidslivet er helt avhengige av. Derfor bør også høyere utdanning lønne seg mer enn det gjør i dag.

Frontfagsmodellen blir ofte kalt bærebjelken i den norske modellen. Hvis ikke bærebjelken skal knekke, må den tjene alle grupper godt og sørge for at offentlig sektor kan være konkurransedyktige i kampen om arbeidstakerne.

Bakgrunn: Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Warning
Annonse
Annonse