JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TRENDEN LANDET RUNDT: Ap sliter, men flertallet for rødgrønn side berges av Senterpartiet, SV og Rødt.

TRENDEN LANDET RUNDT: Ap sliter, men flertallet for rødgrønn side berges av Senterpartiet, SV og Rødt.

Jan-Erik Østlie

Ap og storbyvelgerne:

«Når makta er innen rekkevidde, skyldes det at særlig Senterpartiet gjør det bedre enn før i Stavanger»

Ap er avhengig av en av to ting i storbyene denne gang; enten vokse selv, eller satse på at andre rødgrønne partiene gjør opp for det de selv taper, skriver kommentator Stein Sneve.
29.07.2019
10:36
29.07.2019 11:49

Kommunevalget i 2015 ble en storbysuksess for Arbeiderpartiet. De beholdt makta i Trondheim og vant den tilbake i byer som Oslo, Bergen og Tromsø. Kampen om storbyene er også en prioritert sak for Ap ved dette valget, og det uttalte målet er også å sikre seg makta i Stavanger. Det er derfor ingen tilfeldighet at partileder Jonas Gahr Støre sparker i gang partiets valgkamp nettopp der.

– Vi har makten i tre av de fire største byene. Den skal vi beholde. Nå skal vi ta opp kampen om Stavanger, sier Ap-lederen til NTB.

Han sier videre at 24 år med Høyre-styre er nok, og at Stavanger står overfor store utfordringer med blant annet høy barnefattigdom og sosial skjevhet.

ph

Støre er optimist på tross av fallende oppslutning om Ap i oljehovedstaden. Partiet har fått kraftig kritikk for landsmøtets vedtak om å verne Lofoten og Vesterålen, og seneste måling for Stavanger Aftenblad viser en nedgang på 4,1 prosentpoeng siden valget i 2015. Når makta likevel er innen rekkevidde, skyldes det at særlig Senterpartiet gjør det bedre enn før i Stavanger: Slik sett bekrefter byen trenden fra resten av landet; Ap sliter, men flertallet for rødgrønn side berges av Senterpartiet, SV og Rødt.

NTB har også sett på utviklingen for Ap i de andre storbyene, og det bekrefter trenden. Kun Bergen er et lyspunkt med en framgang på 2,2 prosentpoeng fra maimålingen for Bergens Tidende.

Både i Oslo, Trondheim og Tromsø er partiets oppslutning redusert med rundt 10 prosentpoeng siden 2015. Også her ser altså partiet ut til å bli avhengig av andre for å beholde makta. Det kan meget vel skje, for mange av de velgerne Ap nå taper går til Sp, som også henter velgere over den politiske midtlinjen, fra Høyre og Frp. Framveksten av et sterkt bompengeparti gjør likevel utfallet svært usikkert.

Følg oss på Facebook

Støre blir da også spurt om dette i intervjuet med NTB. Han svarer at bompengeopprøret ikke bekymrer ham. Han mener en stemme til bompengepartiene i Oslo, Bergen og Tromsø i realiteten er en stemme til høyrestyre, og at velgerne vil forstå dette. Det er noe Støre neppe kan ta for gitt. Populistisk frustrasjon har i mange andre land fått velgerne til å endre sin stemmegivning.

Ikke uten grunn nevner Støre ikke Stavanger i sin oppramsing. Siden bompengepartiet tar stordelen av sine velgere fra Høyres støttepartier, er dets vekst nemlig en av hovedgrunnene til at Ap er kommet nærmere makta enn før her.

Uansett vil nok Ap være avhengig av en av to ting i storbyene denne gang; enten vokse selv, eller satse på det de andre rødgrønne partiene gjør opp for det de selv taper.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
29.07.2019
10:36
29.07.2019 11:49