JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Beate Oma Dahle / NTB

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Lederlønningene i selskapene hvor staten er tungt inne på eiersiden har de siste ti årene økt nesten dobbelt så mye som lønningene ellers.

kjell.werner@anb.no

Dette viser en kartlegging som Dagens Næringsliv har gjennomført. Avisa har undersøkt 19 statseide eller delvis statseide selskaper. Her har toppsjefene i snitt fått over 62 prosent mer å rutte med.

Til sammenlikning var den generelle lønnsøkningen 35 prosent i den samme perioden. Dette gapet er stort og dramatisk økende regnet i kroner.

Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne i selskaper hvor staten er inne som eier.

Og det skjer til tross for at statsråd etter statsråd, av ulik politisk farge, i år etter år har manet til moderasjon. Allerede i 2003 kom daværende næringsminister Ansgar Gabrielsen (H) med klare signaler. «Regjeringen har forpliktet seg overfor partene i arbeidslivet til å bruke eiermakt for å hindre urimelige lønnsøkninger for toppsjefene», sa Gabrielsen den gang.

Men her holder det tydeligvis ikke bare med en hevet pekefinger.

Det må gjøres noe aktivt overfor de aktuelle selskapene. Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) lover innstramminger til høsten. «Lederne skal ikke få mer enn folk flest», har han nylig sagt.

DN har sett på lønn, bonus og andre godtgjørelser til topplederne i 19 selskaper hvor staten er betydelig inne på eiersiden.

Aker Solutions, Baneservice og Mantena er verstingene i denne klassen. Her har topplederlønningene økt med over 100 prosent. I kroner topper Equinor-sjefen med en lønn på 16 millioner kroner. Her dreier deg seg «bare» om 57 prosent økning på ti år.

Næringsminister Vestre har allerede bevist at han kan være hard i klypa.

Nylig kastet han nesten hele styret i forvaltningsselskapet Argentum. Det skjedde etter at Bergens Tidene avslørte rause ordninger som har gitt topplederen 135 millioner kroner siden 2006.

Toppledere bør lønnes godt, men staten skal verken være lønnsledende eller gi ekstra store tillegg til «sine».

Det kan riktignok være krevende å holde igjen i selskaper hvor staten må kjempe mot private eiere, men regjeringen må i det minste gi klar beskjed. Og i helstatlige selskaper må styrene skiftes ut dersom de ikke følger ordre.

Den norske samfunnsmodellen bygger på at alle drar i samme retning.

Vanlige arbeidstakere har, gjennom en seriøs fagbevegelse, vist moderasjon ved lønnsoppgjørene i år etter år. Da er det uakseptabelt at det samme ikke gjelder for toppledere i både privat og offentlig sektor.

Regjeringen har et spesielt ansvar overfor de selskapene hvor staten, helt eller delvis, er inne på eiersiden.

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til.

Kommentar: «Toppledere som mangler magemål»

Annonse
Annonse