Lønn
Statlige lederlønninger vokser mye raskere enn vanlige folks lønn
De siste ti årene har lederlønningene i flere helt eller delvis statseide bedrifter økt mer enn dobbelt så mye som lønnen til «folk flest».
Lederlønningene i jernbaneselskapene Vygruppen, Mantena og Baneservice er mer enn doblet de siste ti årene. De er dermed blant de hel- eller delstatlige selskapene som har raskest lederlønnsvekst.
Gorm Kallestad / NTB
En sammenstilling gjort av Dagens Næringsliv viser at lønnen til topplederne i 19 statlige og delstatlige bedrifter i gjennomsnitt har økt med 58,9 prosent de siste ti årene. For de børsnoterte og delvis statseide selskapene i utvalget var økningen på 51,8 prosent.
Til sammenligning viser tall fra Statistisk sentralbyrå at lønnsøkningen for den øvrige befolkningen var på 35,5 prosent fra 2011 til 2021.
Kommentar: «Nok en gang viser det seg at staten ikke klare å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»
Avisen har tatt med lønn, bonuser og andre godtgjørelser til ledere, men har utelatt insentivordninger og pensjon. Det er stor variasjon i lederlønnsutviklingen i selskapene som er vurdert.
Topplederne i Eksportfinans, Mesta og Flytoget har hatt en lønnsvekst på drøyt 20 prosent, mens den i Yara, Hydro og Kommunalbanken ligger omtrent på snittet for vanlige lønnsmottakere.
Øverst på listen troner Aker Solutions – der staten har en relativt liten eierandel med drøyt 12 prosent – med en økning i topplederlønnen på 135 prosent på ti år. Også i de helstatlige jernbaneselskapene Mantena og Baneservice er topplederlønningene mer enn doblet.
Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at topplederlønnen i den helstatlige Vygruppen var mer enn doblet. Dagens Næringsliv, som er kilde til denne NTB-saken, oppgir nå at lønnen til dagens toppleder er økt med 34 prosent fra 2011 til 2021.
Denne rettelsen påvirker også snittøkningen for de statlige topplederne. I den første versjonen av saken sto det at lønnen til topplederne i 19 statlige og delstatlige bedrifter i gjennomsnitt har økt med 62,4 prosent de siste ti årene. Det riktige skal være 58,9 prosent.
Lederlønninger: Næringsministeren truer med å kaste flere styrer hvis lederlønningene øker mye
Debatt: «Toppledere som mangler magemål»