JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Norge ser mot Tyskland»

I en tid med økende internasjonal spenning og mer proteksjonisme forsøker den norske regjeringen å se nye veier.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide tenker i nye baner.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide tenker i nye baner.

Jan-Erik Østlie

kjell.werner@anb.no

Det er hovedbudskapet i stortingsmeldingen som utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) la fram fredag. Spesielt interessant var det at hun i samme åndedrag presenterte en oppdatert Tyskland-strategi, og det var slett ikke tilfeldig at den tyske utenriksministeren, Heiko Maas, var til stede på arrangementet. Tyskland er nemlig et helt sentralt EU-land og Norges viktigste partner i Europa.

- Det er ikke tilfeldig at vi de fem siste årene har jobbet enda tettere med våre nærmeste europeiske allierte, sier Ine Eriksen Søreide. Utenriksministeren er rask med å legge til at Norge også jobber tettere med USA, men da vel å merke på områder hvor vi har felles interesse. Den norske regjeringen går ikke av veien for å markere tydelig der hvor Norge er uenig med USA, det være seg når det gjelder klima og ikke minst internasjonal handel.

Følg oss på Facebook

Her merker vi oss signalene fra Næringslivets Hovedorganisasjon, som nylig meldte om mer pessimisme blant eksportbedriftene. NHOs sjeføkonom Øystein Dørum tror dette skyldes global usikkerhet. Frykten for den negative effekten av handelskrigen mellom USA og Kina synes å øke. Elkem er blant de store bedriftene som nå rammes av global uro og handelskrig. Veksten i verdenshandelen har avtatt. Dørum tror likevel ikke på noen krise og kollaps.

Tysk industris ordreinngang har falt med sju prosent det siste året. I den situasjonen kan det være positivt for både Norge og Tyskland at den norske regjeringen nå orienterer seg utenrikspolitisk mot våre tyske venner. Men utenriksministeren peker samtidig på Frankrike, Nederland og Storbritannia. Videre vil Norge styrke sikkerhetssamarbeidet i Norden.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

I tillegg forsøker regjeringen å heve blikket og se mot land som Mexico, Argentina, Ghana, Angola, Sør-Korea og Indonesia. Og så må vi ikke glemme at Norge i flere år har vært opptatt av å reparere forholdet til Kina, hvor det jo ble en isfront da den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010. Regjeringen lyktes å normalisere forholdet til Kina i 2016.

Utenrikspolitisk og ikke minst forsvarspolitisk er Norge fortsatt avhengig av å ha våre allierte, og da først og fremst USA, i ryggen. På den annen side skaper Donald Trumps proteksjonistiske linje store utfordringer. Små land med åpen økonomi, som Norge, har mest å tjene på en godt regulert verdensorden. Derfor er det klokt av den norske regjeringen å rette blikket mot våre europeiske venner, og da spesielt Tyskland. Vi må ta utgangspunkt i verden slik den er, ikke slik vi skulle ønske den var.

Annonse
Annonse