Debatt
Plass til alle i arbeidslivet og i fagbevegelsen
Hør om jobben din har gjort noe for å bli en inkluderende arbeidsplass, oppfordrer Bjørg Spillum og Ingunn Gjerstad.
iStock/Circle Creative Studio
Synlig trakassering er skremmende, men lett å ta avstand fra. Vanskeligere er det med den skjulte diskrimineringen.
I fjor markerte vi at det var 50 år siden sex mellom menn ble avkriminalisert i Norge.
Siden 1972 har det vært en jevn og positiv utvikling i folks holdninger til skeive. Det virker kanskje ikke slik når det stormer som verst i sosiale medier, men folk flest har ikke noe mot bifile, lesbiske, transpersoner eller andre skeive.
Men det negative mindretallet og nett-trollene blir stadig mer høylytte og aggressive, kanskje nettopp fordi utviklingen stort sett har gått rette veien. Noen tar det også ut i handling.
Vi husker terroranslaget mot Oslo Pride i fjor. Og årets trusler om vold mot Redd Barnas planlagte utearrangement under Bergen Pride. Regnbueflagg har blitt stjålet eller brent. På nettet dukker det opp trusler mot skeive om trakassering, og i verste fall juling på åpen gate.
Synlige trusler, vold og trakassering er skremmende, men lette å ta avstand fra. Vanskeligere er det med den skjulte diskrimineringen som skeive fortsatt kan oppleve i det daglige, både på jobb og i fritida.
For diskriminering kan være så mangt: Å fryse ut folk, slå «vitser» om kjønnsidentitet, eller litt oppgitt si at kollegaen må slutte å «mase sånn om de homogreiene» når man forteller at man har vært på hyttetur med sin likekjønna kjæreste.
Mange skeive går inn i skapet igjen hver eneste arbeidsdag for å slippe dette.
Hva du kan gjøre med det på din arbeidsplass? Tenk deg om før du drar den homovitsen. Prøv å huske det nye navnet til kollegaen din. Spør deg selv om det egentlig har noe å si hvem andre folk drar på hyttetur med.
Hør om jobben din har gjort noe for å bli en inkluderende arbeidsplass. Ja, kanskje fortell at du har tenkt å gå i eller se paraden eller at du skal innom LOs stand i Pride-parken.
LO i Oslo har kjempet for faglige og politiske rettigheter i over 100 år. Vi jobber for at det skal være plass til alle i arbeidslivet og i fagbevegelsen. Uavhengig av funksjonsnivå, minoritetsbakgrunn, religion, hudfarge, kjønnsidentitet eller seksuell orientering.
Alle har rett til å delta på like fot i arbeidslivet og samfunnet uten å bli trakassert eller diskriminert.
Og husk: trollene er i mindretall – vi er mange flere!