JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Plass til alle i arbeidslivet og i fagbevegelsen

Hør om jobben din har gjort noe for å bli en inkluderende arbeidsplass, oppfordrer Bjørg Spillum og Ingunn Gjerstad.

Hør om jobben din har gjort noe for å bli en inkluderende arbeidsplass, oppfordrer Bjørg Spillum og Ingunn Gjerstad.

iStock/Circle Creative Studio

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Synlig trakassering er skremmende, men lett å ta avstand fra. Vanskeligere er det med den skjulte diskrimineringen.

I fjor markerte vi at det var 50 år siden sex mellom menn ble avkriminalisert i Norge. 

Siden 1972 har det vært en jevn og positiv utvikling i folks holdninger til skeive. Det virker kanskje ikke slik når det stormer som verst i sosiale medier, men folk flest har ikke noe mot bifile, lesbiske, transpersoner eller andre skeive.

Men det negative mindretallet og nett-trollene blir stadig mer høylytte og aggressive, kanskje nettopp fordi utviklingen stort sett har gått rette veien. Noen tar det også ut i handling.

Vi husker terroranslaget mot Oslo Pride i fjor. Og årets trusler om vold mot Redd Barnas planlagte utearrangement under Bergen Pride. Regnbueflagg har blitt stjålet eller brent. På nettet dukker det opp trusler mot skeive om trakassering, og i verste fall juling på åpen gate.

Synlige trusler, vold og trakassering er skremmende, men lette å ta avstand fra. Vanskeligere er det med den skjulte diskrimineringen som skeive fortsatt kan oppleve i det daglige, både på jobb og i fritida.

For diskriminering kan være så mangt: Å fryse ut folk, slå «vitser» om kjønnsidentitet, eller litt oppgitt si at kollegaen må slutte å «mase sånn om de homogreiene» når man forteller at man har vært på hyttetur med sin likekjønna kjæreste.

Mange skeive går inn i skapet igjen hver eneste arbeidsdag for å slippe dette.

Hva du kan gjøre med det på din arbeidsplass? Tenk deg om før du drar den homovitsen. Prøv å huske det nye navnet til kollegaen din. Spør deg selv om det egentlig har noe å si hvem andre folk drar på hyttetur med.

Hør om jobben din har gjort noe for å bli en inkluderende arbeidsplass. Ja, kanskje fortell at du har tenkt å gå i eller se paraden eller at du skal innom LOs stand i Pride-parken.

LO i Oslo har kjempet for faglige og politiske rettigheter i over 100 år. Vi jobber for at det skal være plass til alle i arbeidslivet og i fagbevegelsen. Uavhengig av funksjonsnivå, minoritetsbakgrunn, religion, hudfarge, kjønnsidentitet eller seksuell orientering.

Alle har rett til å delta på like fot i arbeidslivet og samfunnet uten å bli trakassert eller diskriminert.

Og husk: trollene er i mindretall – vi er mange flere!

Annonse
Annonse