JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Mulla Krekar må regne med en ny rettssak mot seg i Italia.

Mulla Krekar må regne med en ny rettssak mot seg i Italia.

ANB-arkiv

Kommentar:

«Problemet mulla Krekar»

Denne uka har det blitt skrevet et nytt kapittel i den juridiske historien rundt mulla Krekar.
18.07.2019
14:00
18.07.2019 10:41

kjell.werner@anb.no

Mandag ble han terrordømt til 12 års fengsel av en italiensk domstol, men dommen er allerede anket. Onsdag fulgte Oslo tingrett opp med å godta varetektsfengsling i fire uker.

Mullaen er kurder og heter egentlig Najmuddin Faraj Ahmad. Han kom til Norge som kvoteflyktning i 1991, men ble i 2003 pågrepet og siktet for terrorrelatert virksomhet i Irak. Saken ble henlagt, men Krekar ble etter instruks av daværende kommunalminister Erna Solberg varig utvist av hensyn til rikets sikkerhet.

Følg oss på Facebook

Problemet er bare at mulla Krekar ikke kan sendes tilbake til hjemlandet Irak, for her risikerer han tortur og henrettelse. Norge er nemlig forpliktet til å la dette hensynet veie tyngre enn ønsket om å få mullaen ut av landet. Dette har vært den politiske hodepinen for alle regjeringene siden den gang. Men da Italia overraskende meldte sin interesse for mullaen i 2015, øynet norske myndigheter nytt håp.

Mulla Krekar har møtt i norske rettssaler over 60 ganger, men politiet her til lands har ikke klart å få dømt ham for terrorhandlinger. Han er imidlertid dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler mot Erna Solberg, og denne dommen har han sonet. Men nå har en italiensk domstol funnet mulla Krekar skyldig i terrorvirksomhet, men denne dommer er altså anket og dermed ikke rettskraftig.

Og så har Oslo tingrett velsignet varetektsfengslingen og begrunnet dette med at den italienske dommen medfører økt fare for at mullaen kan stikke av og gå under jorden. Mulla Krekars norske forsvarer Brynjar Meling er uenig og viser til at hans klient alltid har møtt opp hos politiet når han ha bedt om det. Meling mener vi her står overfor en sak med politisk slagside siden Frp, som har justisministeren i regjeringen, har lovet velgerne å bli kvitt mullaen.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Den italienske domstolen mener å ha bevist at mulla Krekar er leder for et jihadistisk terrornettverk som går under navnet Rawti Shak. Mullaen nekter ikke for tilknytningen til dette nettverket, men han avviser at det dreier seg om et terror. Nå må vi ha tillit til at italiensk domstol går videre på dette sporet. Det er ingen grunn til å tvile på at Italia har et system som er en rettsstat verdig.

Justisminister Jøran Kallmyr må ikke falle for fristelsen til å blande seg inn. Rettsprosessene må gå sin gang, ikke bli kortsluttet av politisk populisme. Selv ekstremister har krav på fair behandling. Norge må ikke gå på akord med prinsippene som vi bygger vår rettsstat på.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.07.2019
14:00
18.07.2019 10:41