JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt:

Regjeringen bør skrinlegge planene om å gjøre unntak på taushetsplikten for Koronakommisjonen, skriver Stein Sneve

Illustrasjonsfoto: Frøydis Falch Urbye

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
«Det er svært vanskelig å forstå hvorfor kommisjonen trenger tilgang til navngitte personers medisinske detaljer»

Denne uken ble det kjent at regjeringen ønsker å gi den såkalte Koronakommisjonen innsyn i pasientjournaler på individnivå.

For at det skal kunne skje må det gjøres omfattende unntak fra taushetsplikten. Den kan i dag bare fravikes om svært alvorlige hensyn tilsier det.

Legeforeningen reagerer da også svært negativt på regjeringens ønske, og mener det er alt for inngripende i forhold til både legeetikk og pasientrettigheter.

Til VG sier Legeforeningens president Marit Hermansen at hun er mest bekymret for at folks tillit til helsevesenet svekkes om man gjør dette. Innsynet bør ivaretas på vanlig måte, sier hun videre: – Det er prinsipielt viktig at taushetsplikten henger høyt og ikke kan tas bort med tilbakevirkende kraft.

Det er nemlig det regjeringen nå legger opp til. De pasientjournaler man vil gi kommisjonen tilgang til er opprettet i en periode der taushetsplikten gjaldt.

Den enkelte pasient har derfor ikke hatt anledning til å si noe om hvorvidt han eller hun ønsker at andre får innsyn i journalene. I stedet for et generelt innsyn mener Legeforeningen derfor at Koronakommisjonen kan få tilgang til de samme opplysninger gjennom helsepersonelloven. I så fall vil pasienten enten måtte samtykke til at informasjonen deles, eller så vil den måtte anonymiseres.

Her har Legeforeningen et meget godt poeng. Det er svært vanskelig å forstå hvorfor kommisjonen trenger tilgang til navngitte personers medisinske detaljer. Alt man trenger for å forstå epidemiens vekst og utvikling vil det høyst sannsynlig være mulig å få fra de samme journalene om de er anonymiserte. Og der dette ikke er mulig, bør man ta veien om å be den enkelte pasient om tilgang til de mest personlige delene av journalen. Det vil være mer tungvint og ta mer tid, men av hensyn til tilliten mellom lege og pasient er det en omvei man bør ta, om det skulle vise seg å være nødvendig. Noe altså svært lite tyder på i dag.

Både norsk helsevesen og norske pasienter har vært gjennom en svært tøff periode, og den er langt fra over ennå. Det vi minst av alt trenger da er tiltak som svekker tilliten vi pasienter har til vårt helsepersonell. Visst er det viktig å få mer kunnskap om dette viruset og hvordan vi håndterte det. Men det kan ikke skje gjennom å svekke denne tilliten.

Det er her verdt å merke seg at selv ikke 22. juli-kommisjonen fikk tilgang til individuelle pasientjournaler. Den klarte likevel å komme fram til gode og relevante konklusjoner, som har vært svært nyttige for utviklingen av norsk beredskap i ettertid.

Det bør Koronakommisjonen også klare; det er pr. nå intet som tyder på noe annet. Regjeringen bør derfor skrinlegge sine planer, og be kommisjonen bruk samme metodikk som etter 22. juli. Det vil sikre at også den når gode og relevante konklusjoner, uten å undergrave en så viktige samfunnsmessig verdi som tillit.

Annonse
Annonse