Finansministerens oppgave er å veien to hensyn mot hverandre, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
Kommentar
Regjeringen er mer optimistisk enn Norges Bank
Vi øyner lysere tider og kan dermed skimte utsikter til litt lavere rentenivå allerede neste høst.
Regjeringen satser på stø kurs i statsbudsjettet for 2024.
Det er få store overraskelser. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sikter inn mot en myk landing neste år.
Regjeringen legger opp til å bruke rekordmange oljemilliarder. Samtidig er det viktig å holde igjen på pengebruken. Alternativet er at renta øker mer enn det Norges Bank allerede har skissert.
Regjeringens forslag innebærer at det skal pumpes 410 oljemilliarder inn i 2024-budsjettet for å få endene til å møtes. Dette er 38 oljemilliarder mer enn anslaget for årets budsjett, men likevel godt under rettesnoren i den magiske handlingsregelen for bruk av oljepenger.
Denne regelen innebærer at politikerne kan ta ut 3 prosent av Oljefondet i et normalår. Videre kan det brukes mer oljepenger i dårlige tider, forutsatt at politikerne klarer å holde igjen tilsvarende i gode tider.
De 410 oljemilliardene i neste års budsjett vil utgjøre et uttak på 2,7 prosent fra Oljefondet. Å bruke flere oljepenger vil være uansvarlig.
Finansministerens oppgave er å veien to hensyn mot hverandre. På den ene siden må regjeringen tilfredsstille ønsker om bevilgninger til all verdens gode formål. På den annen side må det ikke brukes for mange oljemilliarder.
Riset bak speilet finner vi i Norges Bank. For stor politisk løssluppenhet vil føre til at sentralbanken setter opp styringsrenta mer enn høyst nødvendig.
Reaksjonene fra toneangivende samfunnsøkonomer tyder på at regjeringen er på den trygge siden.
Det ser ut som at finansministeren har funnet det hårfine balansepunktet. Den høye prisstigningen er gift for samfunnet. Hovedoppgaven er å få den under kontroll. Samtidig er det viktig å holde arbeidsledigheten på et lavt nivå.
Regjeringen og Norges Bank må sette alt inn på å dempe inflasjonen – dra lasset på hver sin kant.
Og da må retningen være den samme. Alternativet vil gjøre vondt verre for Ola, Kari og næringslivet. De som har minst fra før rammes hardest i dagens situasjon.
Den norske inflasjonen er nå på 4,8 prosent. Norges Banks hovedoppgave er å bruke rentevåpenet til å styre mot en prisstigning på to nær to prosent.
Vi må ikke glemme årsakene til den høye inflasjonen.
Gjenhentingen etter pandemien og Russlands invasjonskrig i Ukraina er de to viktigste faktorene. Samtidig slår følgene av krigen i Ukraina inn som store utgiftsposter på det norske statsbudsjettet.
Det koster å ta imot flyktninger og å hjelpe landet både økonomisk og med krigsmateriell. På toppen av dette er det bred enighet om å styrke Forsvaret ytterligere her til lands.
Regjeringen har fått mye kjeft for å innføre grunnrenteskatt på fiskeoppdrett.
Finansministeren nærmest skryter av at den nye skatten gir fem milliarder kroner i statskassa. Dette er inntekter som kommer aktuelle kystkommuner til gode og bidrar til å senke maksprisen i barnehagene i hele landet.
«Omfordeling i praksis, til fellesskapets beste», er Vedums treffende karakteristikk.
Opposisjonen på Stortinget er, som ventet og nærmest rituelt, kritisk til budsjettforslaget.
Høyre-leder Erna Solberg mener regjeringen mangler vilje til å modernisere og effektivisere. Mest interessant er det å merke seg kravene fra SV, som jo regjeringen må forhandle med for å få vedtatt budsjettet.
SV-leder Kirsti Bergstø hevder at budsjettet verken fjerner matkøene eller hjelper familier som har fått titusenvis av kroner i økte renter.
«Her må det sterkere lut til», sier Bergstø og krever i tillegg at miljøet tas mer på alvor. Det skal bli interessant å se SVs konkrete alternativ, og hvor økte utgifter dekkes inn. Regjeringens balansepunkt må uansett ligge fast. En påplussing vil gjøre stor skade.
Det er verdt å notere seg at regjeringen er mer optimistisk enn Norges Bank.
Regjeringen tror at prisveksten neste år går ned til 3,8 prosent og anslår at den vil gå ytterligere ned til 2,5 prosent i 2025.
Vi øyner lysere tider og kan dermed skimte utsikter til litt lavere rentenivå allerede neste høst.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
Brian Cliff Olguin
Uføre må kunne beholde mer av arbeidsinntekten, mener stortingsflertall
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Her er Skitbyen-Berits ti råd til Nav: – Det er ingenting som forbauser meg
Under Datatilsynets tilsyn hos Nav ble det avdekket tolv lovbrudd.
Hanna Skotheim
Nav får gebyr på 20 millioner kroner: – Saken er svært alvorlig
Debatt
Alf Ragnar Olsen