JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Skoleelever må lære om sine rettigheter i arbeidslivet!»

Framtidens arbeidere må vite hvilke rettigheter de har for å ikke bli utnytta i arbeidslivet, skriver SV-politikerne.

Framtidens arbeidere må vite hvilke rettigheter de har for å ikke bli utnytta i arbeidslivet, skriver SV-politikerne.

Colourbox

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Unge arbeidstakere gjør like viktige jobber som alle andre arbeidstakere, og er i mange bransjer enda mer utsatt for å bli utnyttet på arbeidsplassen.

Mange får sin første ordentlige jobb allerede på ungdomsskolen eller videregående skole, men veldig få av disse går ut i arbeidslivet med et godt nok kunnskapsnivå om Arbeidsmiljøloven, tariff, trepartssamarbeid eller fagforeninger. Uten kunnskapen om deres egne rettigheter så vet de ikke om arbeidsgiver bryter loven og hvis de som unge tar opp saker de er urolige for med sjefen, så ender det gjerne opp med at sjefen forklarer at slik er loven (uten at den nødvendigvis er det, for det er ikke alle arbeidsgivere som kan loven selv).

Helt siden Norges første fagforening ble stiftet for 163 år siden, har fagorganiseringen hatt alt å si for rettighetene, lønna, arbeidstida, feriedagene, og de andre godene vi som arbeidstakere har her til lands.

Uansett hvilken knipe du står i på jobb, kan fellesskapet, kunnskapen og kampviljen i fagbevegelsen hjelpe deg.

Mye lest: Hjelper ungdom som har falt ut av skolen: – Hvert år har vi elever som sier at «dere berga livet mitt»

Fagbevegelsen gjør arbeidslivet vårt bedre, tryggere og mer forutsigbart. Derfor tjener vi alle på at fagforeningene holder seg sterke. Det lover godt at antall fagorganiserte arbeidstakere i Norge har gått opp under pandemien, når flere har møtt en mer usikker jobbhverdag, og trengt støtte fra fagbevegelsen. Likevel finnes det et svakt ledd: blant ungdom mellom 16 og 26 år er bare én av fire er medlem i en fagforening (tall fra FAFO, 2017).

En av fire som fagorganiserer seg er et veldig lite tall, som passer dårlig ettersom det veldig ofte er personer i den aldersgruppen som jobber deltidsjobber i bedrifter med høyt gjennomtrekk, det er nettopp de i aldersgruppen 16 til 26 år som trenger å organisere seg. Dessuten tilbyr de ulike fagforeningene svært rimelige elev- og studentmedlemskap.

Unge arbeidstakere gjør like viktige jobber som alle andre arbeidstakere, og er i mange bransjer enda mer utsatt for å bli utnyttet på arbeidsplassen. Derfor trenger også de en fagforening i ryggen. Så hvorfor melder få seg inn? En av grunnene mener vi ligger i mangelen på opplæring om arbeidsmiljøloven og fagbevegelsen.

Denne skaper debatt: Fire lærlinger om framtida: – Gruer meg til å søke jobb nå

Vi skal i gang med en grønn omstilling av samfunnet. Den har ikke sjans til å lykkes om ikke arbeidslivet blir involvert på en skikkelig måte. Derfor har SV foreslått på Stortinget at bærekraftig utvikling må være sentralt i læreplanen til flere fag, og at kompetansemål som bidrar til økt kunnskap om det organiserte arbeidslivet, blir ivaretatt i relevante læreplaner.

Framtidens arbeidere skal bidra til det miljøvennlige samfunnet vi skal inn i, og vite hvilke rettigheter de har for å ikke bli utnytta i arbeidslivet!

Warning
Annonse
Annonse