Podkast
Fire lærlinger om framtida: – Gruer meg til å søke jobb nå
Denne våren ble aldri slik lærlingene Frida, Torgrim, Martin og Andreas hadde sett for seg. Koronapandemien har gått hardt ut over de yngste. Nå mangler flere lærlingplass eller en jobb å gå til. Hva tenker de om framtida nå? Er fagbrevet deres i det hele tatt verdt noe?
Martin Solberg (22), Torgrim Danielsen (20), Frida Udnesseter (19) og Andreas Tharaldsen (26) snakker i podkasten Rørsla om sine forventninger til framtida. De er bekymret for veien videre, selv med et fagbrev i hånda.
Tormod Ytrehus/Ida Bing
ida.bing@lomedia.no
– Jeg skulle veldig gjerne ha jobbet i stedet. Man lærer så innmari mye av å stå med mat dagen lang.
Frida Udnesseter er 19 år og har fått et brutalt møte med konsekvensene av koronapademien. I mars ble hun permittert fra jobben som kokkelærling ved Brasserie France i Oslo.
– Alt stengte ned, forklarer Frida.
Færre gjester, mindre penger og stengte restauranter. Hun og 45 andre kolleger må dra hjem på dagen.
I mars ble over ti prosent av landets lærlinger permittert. Verst gikk det ut over lærlingene i restaurant- og matfag.
Hør hva lærlingene forteller om veien videre i podkasten Rørsla:
podkast lærlinger
Aldri ventet så lenge på dagpenger
Etter flere måneder borte fra jobb har noen lærlinger så vidt bestått fagprøven. Andre har fått den utsatt. Fortsatt er 900 lærlinger permittert.
Samtidig ser arbeidsmarkedet dystert ut for de yngste. For de under 25 år har antall jobber sunket med 10 prosent, og det er langt færre nyansettelser enn i fjor, viser fersk statistikk fra SSB.
– Man skal jo ha penger til å overleve, sier Frida.
Det tok fem månder før hun fikk dagpenger.
Frida Udnesseter måtte leve på sparepenger da dagpengene fra Nav uteble. Det gikk så vidt.
Tormod Ytrehus
– Jeg ringte Nav. Han jeg snakket med sa han var så glad for at jeg ikke var sint, for han hadde aldri opplevd noen som hadde ventet så lenge på dagpenger.
Studier blir redningen for mange
Selv skal Frida ta påbygg og er allerede tilbake på skolebenken. Hun forteller at studiene er en sikkerhet, nå som alt er svært usikkert ellers:
– Jeg har jo ikke lyst til å forlate restaurantbransjen, men jeg kunne studert økonomi og ledelse for eksempel. Det er en veldig usikker tid nå. Igjen kan det komme nye permitteringer, sier Frida.
– Det er flere jeg vet om som har søkt studier, i tilfelle de ikke finner seg jobb.
Hun er bekymret for dem som skal ut i læra nå. Der hun jobbet tidligere, har de én ny servitørlærling. Som regel peier de å ha fire, forteller Frida.
De siste tilgjengelige tallene, fra 2018, viser at nær 8.000 lærlinger manglet læreplass. Tallene for i år er ventet å bli mye høyere.
– Jeg tror det har vært veldig vanskelig for de skoleelevene som nå skal inn i bransjen. Selv er jeg veldig glad for at jeg ikke skal ut i læra nå.
Fått med deg forrige episode av Rørsla? Fire streiker som forandret norsk arbeidsliv
Får ikke læreplass
– Det er surt når alle rundt meg, og alle kompiser er ferdig, så henger jeg bak.
Torgrim Danielsen er 20 år og har gått tre måneder uten læreplass. Han skulle vært i gang for lengst, men etter flere søknader og leting har han fortsatt ikke fått læreplass.
Han mangler ett år av praksistida for å ta fagbrev i salg, og er en av de mange hundre lærlingene som nå har fått hele utdanningsløpet sitt satt på vent.
Torgrim Danielsen har ikke fått læreplass. Han synes det er leit at hele studietiden settes på vent.
Ida Bing
– Det er bare ett år igjen. Det er bare det ene året om å gjøre, sier Torgrim.
Frykten nå er at det skal danne seg en «propp» av lærlinger, hvor det kommer nye inn samtidig som andre henger igjen og ikke har fullført læra. Flere må kjempe om de samme plassene, og praksistida blir mangelfull.
Alternativet blir mer opplæring i skolen og mindre praksis. Det kan svekke faget i seg selv, og lysten blant unge til å ta fagbrev.
– Det er veldig viktig å få fullført det fagbrevet. Mange, inkludert meg, ønsker å studere videre, og nå som man sliter med å få jobb, så blir også studietiden forskjøvet. Man må vente enda lenger.
«Arbeidslivets tragiske tommelfingerregel»: Jo viktigere jobben din er, jo mindre sannsynlig er det at du har høy lønn
Leser til fagprøven fra hybelen
26 år gamle Andreas Tharaldsen ble permittert i mars.
Det var vanskelig å gå fra en hektisk jobbhverdag som servitør på Continental, til å sitte hjemme på hybelen på 20 kvadrat og være permittert.
Allerede få uker etter den nedslående beskjeden, fikk Andreas likevel en god nyhet.
– Det var vel det eneste positive med pandemien, og noe bra som har kommet ut av krisa, forteller Andreas.
Arbeidernes opplysningsforbund (AOF) satt opp egne teorikurs over nett, hvor permitterte ansatte kan ta forberedende kurs til fagprøven i servitørfaget.
Fem års erfaring fra bransjen kompenserer for det vanlige løpet, altså to år på videregående ved restaurant og matfag, og to år i læra.
Nå kan Andreas og andre kolleger ta fagprøven senere i år.
Flere faglærte vil løfte lønnsnivået i bransjen, tror Andreas. Koronakrisen har også vist at det finnes alternative veier til fagbrevet, mener han.
Her er de 25 yrkene med lavest lønn: Andreas (26) har en av Norges dårligst betalte jobber
Fra hybelen leser Andreas Tharaldsen på teorien for å gå opp til fagprøven i servitørfag.
Ida Bing
– Jeg må bare takle det
Martin Solberg er 22 år. For to uker siden skulle han ta fagprøven for å bli ferdig kokk, nesten ett år etter at han først ble sykemeldt og deretter permittert fra jobben på Bristol i Oslo.
– Jeg fikk beskjed om at jeg ikke måtte gjøre det for komplisert for meg selv på fagprøven. For jeg hadde ikke fått øvd så mye, og kunne stryke, forteller han.
Utsettelse av fagprøven var ikke en løsning, mener Martin. Han klarte å bestå.
– Økonomisk så måtte jeg bare gjøre det. Jeg må få meg en ordentlig jobb. Fagbrevet skal jo bety mye, men nå som det er korona, så er det vanskelig å vite. Det er skummelt.
Fafo-forsker: Pilene for arbeidsledighet, uføretrygd og utenforskap peker oppover for unge nordmenn under 30 år
Martin Solberg gruer seg til å søke jobber i et tøft arbeidsmarked. Han kjenner på at fagbrevet har mistet verdi.
Tormod Ytrehus
Martin får sykepenger av Nav, etter at prolaps i ryggen ga ham store smerter og gjorde det umulig å jobbe på kjøkkenet. Det er så vidt det går rundt. Koronasituasjonen gjør at behandling hos spesialister er utsatt eller forsinket. Derfor har det tatt lang tid å bli frisk, forklarer Martin.
Nå lever han på lønna til samboeren sin. Fortsetter det slik, må de gi fra seg leiligheten. Mye står på spill, sier han.
I juli forsvant nesten hver fjerde jobb innen overnatting og servering. Martin gruer seg til å søke jobber fremover.
– Nå føler jeg at jeg sitter hjemme med et fagbrev jeg ikke får gjort noe med. Du føler alt kjemper imot.
Tilbakeblikk: Et halvt år med korona – Slik preget tiltakene Norge
Her kan du lytte til Rørsla:
• Spotify
• eller der du laster ned podkastene dine
… og husk å abonnere slik at du får varsel om nye episoder!