Anne Hege Strand er forsker ved Fafo
Ida Bing
Arbeidsledighet blant unge:
Koronakrisen sender ungdomsledigheten til alvorlig høyt nivå. – Det haster med tiltak
Pilene for arbeidsledighet, uføretrygd og utenforskap peker oppover for unge nordmenn under 30 år. Koronakrisa gjør at gruppen vokser enda mer. Det haster med tiltak, mener Fafo-forsker.
ida.bing@lomedia.no
– Policyen på de fleste Nav-kontor er at når det kommer en ung ledig inn døra, så skal den personen ha oppfølging med én gang. Det betyr helst samme dag. Du venter ikke.
Det sier Anne Hege Strand, arbeidslivsforsker ved Fafo, til podkasten Rørsla.
Hun har forsket på unge arbeidsledige. Nå er hun bekymret for at koronakrisa fører såpass mange ut i ledighet, at det blir vanskelig å fange opp og tilby hjelp til de som var ledige allerede før krisa kom.
Hør hele episoden av Rørsla her: Nå haster det for unge ledige
podkast4 unge korona
Abonnér på Rørsla der du hører på podkaster!
Utenforskapet vokser
Strand snakker om de unge under 30 år som nå allerede har, eller risikerer å falle utenfor arbeidslivet som følge av koronakrisa.
De kommer i tillegg til en allerede utsatt gruppe, ofte bare kalt «NEET-ere», som Strand har fokusert på i sin forskning. Forkortelsen står for «not in employment, education or training» – en økende andel unge i Norge som verken er i arbeid, utdanning eller opplæring – anslagsvis 86.000 mellom 15 og 29 år, viser en rapport fra OECD som kom i 2018. Gruppa har ofte tilleggsproblematikk, og sliter med å få fotfeste i samfunnet.
Samtidig har andelen unge uføre vokst. 20.000 mellom 18 og 29 år var uføre i 2019 – en dobling siden 2010. Mottakerne av arbeidsavklaringspenger blir også yngre, viser tall fra Nav.
ME-syke Anniken: – Jeg føler meg diskriminert og tråkket på av Nav
Denne våren har ledigheten blant unge nesten tredoblet seg, opp fra om lag 20.000 unge ledige i januar, til 56.000 ledige under 30 år i mai måned. De som blir ledige nå, havner på toppen av en allerede høy ledighetsstatistikk. Det er problematisk, og kan påvirke samfunnet vårt i mange år fremover, tror Strand.
– Nå blir vi stående med en høy arbeidsledighet generelt i befolkningen. Da må man konkurrere om de jobbene som finnes. Hvis du er ung da, så har du gjerne lite arbeidserfaring, og er potensielt den som blir dyttet ut, sier Strand og legger til:
– Denne gruppen har man ikke pleid å være bekymret for, for de er vanligvis ansett som ressurssterk ungdom. Men nå er de i den samme situasjonen som den utsatte gruppa, ved at de ikke har noe å stå opp til om morgenen. Da vet man at en del av dem begynner å skli.
Utvikler dårlige vaner og sliter psykisk
Økt lediggang, hjemmesitting og isolasjon som følge av koronakrisa, gjør situasjonen verre. For mange kan det bety bruk av rusmidler, eller depressive tankemønstre som kan gi større psykiske utfordringer.
– Det er mye vanskeligere å snu dårlige vaner som har gått over tid, enn det er å hjelpe folk med å snu i døra. Denne gruppa som nå blir permitterte og havner utenfor arbeidslivet er dynamisk, noe som vil si at folk flytter seg mellom grupper – ressurssterke unge flytter seg mot gruppen med utfordringer, forklarer Strand.
Det haster å få på plass tiltak, også for de mer ressurssterke unge, som nå møter på samme utfordringer som NEET-gruppa.
Prognoser viser at arbeidsledigheten generelt i befolkningen forventes å holde seg høy i flere år fremover. NHO anslår en ledighet på 6,6 prosent mot slutten av året – 5,5 og 4,3 prosent i påfølgende år. SSB venter en arbeidsledighet på minst 5 prosent i 2023. Til sammenligning var den generelle arbeidsledigheten på 2,8 prosent i fjor.
Krever mye av Nav
Stikkordet for å bøte på den akutte situasjonen er aktivitet, ifølge Strand. Aktivitet hjelper, i alle former, både det som får de unge ut fra hjemmet, men også tiltak og samtaler som er individuelt rettet mot den enkelte.
– Hver person må bli møtt, sier Strand.
Det krever mye av hjelpeapparatet. Nav har de siste åra fokusert særlig på gruppen under 30 år, men i en tid hvor etaten aldri har opplevd større trykk og pågang, med nær 400.000 søknader om dagpenger og sprengt kapasitet, er Strand bekymret for at lang ventetid fører flere ut i mer permanent lediggang.
– Det man vet er at det hjelper å ha et tilbud. Men hvordan Nav skal skaffe det nå, er en utfordring. De fleste som går arbeidsledig over to år begynner å slite, og de får tunge tanker. Men hos unge mennesker skjer denne prosessen raskere, ungdom tåler dette dårligere.
Her kan du lytte til Rørsla:
• Spotify
• eller der du laster ned podkastene dine
... og husk å abonnere slik at du får varsel om nye episoder!
Mest lest
TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.
Martin Guttormsen Slørdal
Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur
Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.
Arkivfoto: Tord Paulsen, Khrono
Alexander ble satt ut av kommentar på pauserommet: – Ser ikke ut som du er fra Bodø
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble tilkjent millioner for sin yrkesskade. Etter 13 år får han omsider pengene
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
– Jeg er kvalifisert til alle de jobbene jeg søker på, men får dem ikke
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kommentar
I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
Fjern den nye kakseskatten
Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).
Tormod Ytrehus
Kokken Vebjørn krever ny «sliterpensjon»
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.
Ole Palmstrøm
Lite LO kan gjøre for å presse Sparebank1 på renter, mener Jørn Eggum
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden
Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox