Arbeidsledighet blant unge:
Koronakrisen sender ungdomsledigheten til alvorlig høyt nivå. – Det haster med tiltak
Pilene for arbeidsledighet, uføretrygd og utenforskap peker oppover for unge nordmenn under 30 år. Koronakrisa gjør at gruppen vokser enda mer. Det haster med tiltak, mener Fafo-forsker.
Anne Hege Strand er forsker ved Fafo
Ida Bing
ida.bing@lomedia.no
– Policyen på de fleste Nav-kontor er at når det kommer en ung ledig inn døra, så skal den personen ha oppfølging med én gang. Det betyr helst samme dag. Du venter ikke.
Det sier Anne Hege Strand, arbeidslivsforsker ved Fafo, til podkasten Rørsla.
Hun har forsket på unge arbeidsledige. Nå er hun bekymret for at koronakrisa fører såpass mange ut i ledighet, at det blir vanskelig å fange opp og tilby hjelp til de som var ledige allerede før krisa kom.
Hør hele episoden av Rørsla her: Nå haster det for unge ledige
podkast4 unge korona
Abonnér på Rørsla der du hører på podkaster!
Utenforskapet vokser
Strand snakker om de unge under 30 år som nå allerede har, eller risikerer å falle utenfor arbeidslivet som følge av koronakrisa.
De kommer i tillegg til en allerede utsatt gruppe, ofte bare kalt «NEET-ere», som Strand har fokusert på i sin forskning. Forkortelsen står for «not in employment, education or training» – en økende andel unge i Norge som verken er i arbeid, utdanning eller opplæring – anslagsvis 86.000 mellom 15 og 29 år, viser en rapport fra OECD som kom i 2018. Gruppa har ofte tilleggsproblematikk, og sliter med å få fotfeste i samfunnet.
Samtidig har andelen unge uføre vokst. 20.000 mellom 18 og 29 år var uføre i 2019 – en dobling siden 2010. Mottakerne av arbeidsavklaringspenger blir også yngre, viser tall fra Nav.
ME-syke Anniken: – Jeg føler meg diskriminert og tråkket på av Nav
Denne våren har ledigheten blant unge nesten tredoblet seg, opp fra om lag 20.000 unge ledige i januar, til 56.000 ledige under 30 år i mai måned. De som blir ledige nå, havner på toppen av en allerede høy ledighetsstatistikk. Det er problematisk, og kan påvirke samfunnet vårt i mange år fremover, tror Strand.
– Nå blir vi stående med en høy arbeidsledighet generelt i befolkningen. Da må man konkurrere om de jobbene som finnes. Hvis du er ung da, så har du gjerne lite arbeidserfaring, og er potensielt den som blir dyttet ut, sier Strand og legger til:
– Denne gruppen har man ikke pleid å være bekymret for, for de er vanligvis ansett som ressurssterk ungdom. Men nå er de i den samme situasjonen som den utsatte gruppa, ved at de ikke har noe å stå opp til om morgenen. Da vet man at en del av dem begynner å skli.
Utvikler dårlige vaner og sliter psykisk
Økt lediggang, hjemmesitting og isolasjon som følge av koronakrisa, gjør situasjonen verre. For mange kan det bety bruk av rusmidler, eller depressive tankemønstre som kan gi større psykiske utfordringer.
– Det er mye vanskeligere å snu dårlige vaner som har gått over tid, enn det er å hjelpe folk med å snu i døra. Denne gruppa som nå blir permitterte og havner utenfor arbeidslivet er dynamisk, noe som vil si at folk flytter seg mellom grupper – ressurssterke unge flytter seg mot gruppen med utfordringer, forklarer Strand.
Det haster å få på plass tiltak, også for de mer ressurssterke unge, som nå møter på samme utfordringer som NEET-gruppa.
Prognoser viser at arbeidsledigheten generelt i befolkningen forventes å holde seg høy i flere år fremover. NHO anslår en ledighet på 6,6 prosent mot slutten av året – 5,5 og 4,3 prosent i påfølgende år. SSB venter en arbeidsledighet på minst 5 prosent i 2023. Til sammenligning var den generelle arbeidsledigheten på 2,8 prosent i fjor.
Krever mye av Nav
Stikkordet for å bøte på den akutte situasjonen er aktivitet, ifølge Strand. Aktivitet hjelper, i alle former, både det som får de unge ut fra hjemmet, men også tiltak og samtaler som er individuelt rettet mot den enkelte.
– Hver person må bli møtt, sier Strand.
Det krever mye av hjelpeapparatet. Nav har de siste åra fokusert særlig på gruppen under 30 år, men i en tid hvor etaten aldri har opplevd større trykk og pågang, med nær 400.000 søknader om dagpenger og sprengt kapasitet, er Strand bekymret for at lang ventetid fører flere ut i mer permanent lediggang.
– Det man vet er at det hjelper å ha et tilbud. Men hvordan Nav skal skaffe det nå, er en utfordring. De fleste som går arbeidsledig over to år begynner å slite, og de får tunge tanker. Men hos unge mennesker skjer denne prosessen raskere, ungdom tåler dette dårligere.
Her kan du lytte til Rørsla:
• Spotify
• eller der du laster ned podkastene dine
... og husk å abonnere slik at du får varsel om nye episoder!