Debatt
Sliterordningen er en bløff
Myten som nå skapes er at 30.000 kroner er en god tilleggspensjon for sliterne, skriver Jorge Alex Dahl.
Håvard Sæbø
Den kastes inn i siste øyeblikk uten en utredning. Det er lite troverdig.
Et bredt stortingsflertall har presentert et pensjonsforlik hvor de er enige om å øke pensjonsalderen.
For å krydre enigheten, presenteres en sliterordning som «troll i eske». Nå er det vår jobb å sørge for at det ikke går «troll i ord».
For myten som nå skapes er at 30.000 kroner er en god tilleggspensjon for sliterne, og at dette skal kunne sikre økonomien for de som må gå av med Avtalefestet pensjon (AFP), og som ikke har mulighet for å jobbe parallelt med pensjonen.
Aktuelt: Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler
LO og Tonje Brenna
Landsmøtet til Fellesforbundet var tydelig på at en økning i pensjonsalderen må ses i sammenheng med en sliterordning som ivaretar de som ikke klarer å stå i jobben etter fylte 62 år.
Så sier LO at en forutsetning for at de skal være med, er at det kommer på plass en sliterordning.
Arbeidsminister Tonje Brenna varslet før jul at hun vil sette ned et eget utvalg som skal se på den samme ordningen.
Undertegnede satt i AFP-utvalget til Fellesforbundet ved årsskiftet. Da vi hadde besøk fra Arbeidsdepartementet i utvalget, og etterlyste Brennas «sliterutvalg», var svaret at det var helt uvisst når eller hva som skulle skje.
Men nå får vi et pensjonsforlik som inneholder en ordning for sliterne, og med tydelige føringer for innholdet. Ordningen kastes inn i siste øyeblikk uten en utredning. Reglene skal avtales i etterkant. Dette er lite troverdig.
Kommentar: Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet
Svært få får slitertillegg i dag
I tariffoppgjøret i 2018 ble Sluttvederlagsordningen i tariffavtalene omgjort til en sliterordning.
Formålet var å gi en ekstra ytelse til de som går av med AFP ved 62, 63 eller 64 år, og som ikke hadde en arbeidsinntekt ved siden av.
Denne ordningen innebærer at dersom du går av som 62 åring, får du 29.655 kroner i årlig ekstra pensjon. 63-åringen får 19.770 og 64-åringen får 9.885 ekstra.
Klarer du å ha en liten jobb ved siden av, får du ingenting om du tjener mer enn 28.000.
Det er denne ordningen det nå skal bygges videre på. Men skal man oppnå en tidligpensjon det går an å leve av, er dette en svært lite lukrativ ordning.
At det per 1. januar 2023, fire år etter at ordningen startet, kun er 1692 pensjonister som får utbetalinger gjennom ordningen, sier noe om hvor lite attraktivt det hele er.
SV stemte for forliket da de trodde at denne ordningen kommer på toppen av den nye sliterordningen i Folketrygden. Men der var de ikke godt nok orientert.
Den tariffestede ordningen er i ferd med å bli faset ut. Siste innbetalingen fra arbeidsgiverne skjedde i desember i fjor.
Mye lest: Søppelkjører Jan om pensjonsforliket: – Faen altså, jeg blir så sint
Det er arbeidslivet som må endres
Dette forliket holder ikke mål. Alt tyder også på at aldersgrensen for AFP øker tilsvarende som pensjonsalderen i folketrygden.
Det er ingen grunn til å tro at sliterne i framtiden vil kunne stå i arbeid til de er 68 eller 69 før de kan ta tidligpensjon – det kan de ikke i dag.
Derfor endrer ikke vi strategi i kampen. Vi tar Unionens fanen med til Oslo 14. mars og deltar i demonstrasjonen foran Stortinget mot økt pensjonsalder.