JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Sp-strategien slår sprekker»

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ikke avklare om regjeringssamarbeid med SV er utelukket.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ikke avklare om regjeringssamarbeid med SV er utelukket.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Politikere får ofte spørsmål de nekter å svare på.

kjell.werner@anb.no

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ikke avklare om et regjeringssamarbeid med SV er utelukket som løsning etter høstens valg.

– Vi ønsker en Sp/Ap-basert regjering, svarer Vedum slik han har sagt til det kjedsommelige siden 2016. Her er det hakk i plata. Det samme svaret kommer uansett hvordan spørsmålene stilles. Men andre politikere i Senterpartiet svarer litt mer nyansert. Sp-strategien synes å slå sprekker.

– Vi går til valg på en Sp/Ap-regjering. Så må vi ha en pragmatisk tilnærming til hva valgets utfall muliggjør av regjerings-sammensetning, sier stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp) til VG. Han mener at det å lukke døra for SV i praksis kan bety en mindretallsregjering. Og det har Senterpartiet, ifølge Lundteigen, ikke tatt stilling til.

Innsikt: Her er sakene som forener Senterpartiet og SV

I «Politisk kvarter» mandag morgen var Sp-nestleder Ola Borten Moe derimot krystallklar på at Sp «ikke kommer til å havne i regjering med SV». Den andre nestlederen i Sp, Anne Beathe Tvinnereim, svarer ikke like klart på om det kan utelukkes at SV blir med i en rødgrønn regjering. Hun sier at det er valgresultatet som til syvende og sist bestemmer hvordan flertallskonstellasjonen blir seende ut.

For å gjøre bildet komplett må vi ta med at Marit Arnstad er blant Sp-toppene som har argumentert med at mindretallsregjeringer i flere tilfeller har tjent Norge godt. Et slikt alternativ er for mange i Sp bedre enn å slippe SV inn i regjering.

Partier har ofte en plan B som er god å ty til når plan A ikke lar seg realisere. Men plan B holdes vanligvis hemmelig. I 2001 gikk KrF til valg på at Kjell Magne Bondevik skulle bli statsminister for en ny sentrumsregjering. Det ble i stedet en regjering bestående av Høyre, KrF og Venstre. Høyre ble altså det nye tilskuddet mens Senterpartiet gikk i opposisjon.

Kommentar: «Erna Solberg er i ferd med å skrive historie»

Vi har enda friskere i minne løftene KrF og Venstre ga foran valgene i 2013 og 2017. Det ble lovet dyrt og hellig å ikke gå i regjering med Frp. Og så skjedde nettopp det. At det ble en kortvarig affære, er en annen sak.

I Sp-strategien er det to ord som kan gi åpning for å slippe SV inn i varmen. Det er bare snakk om et «ønske» og regjeringen skal være «basert» på Sp/Ap.

Plan B blir ofte resultatet. Derfor må Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum finne seg i at han blir spurt om plan B og at pressen gjør iherdige forsøk på å sjekke ut realismen i plan A. Pressen har en viktig oppgave i å få fram det som er sannsynlige scenarioer i politikken.

Annonse
Annonse