JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Staten bør gå inn i SAS»

Flyselskapet SAS trenger mer egenkapital.

Flyselskapet SAS trenger mer egenkapital.

Ole Palmstrøm

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no

Saken oppsummert

Flyselskapet SAS er i alvorlig krise. Den norske staten bør engasjere seg økonomisk.

kjell.werner@anb.no

Korona-pandemien har rammet flybransjen hardt. SAS er intet unntak. Flyselskapet trenger over 12 milliarder kroner i ny finansiering, blant annet i frisk egenkapital. Derfor ber SAS alle de tre skandinaviske landene om en hjelpende hånd. Den danske og svenske staten, som i dag er inne som eiere i SAS, ber Norge bli med på laget. Men den norske regjeringen nøler.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen presser på for at den norske staten skal engasjere seg finansielt, og han får støtte fra lederen i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen. Senterpartiet og SV mener Norge bør gå inn igjen på eiersiden i SAS. Og stortingsrepresentant Sverre Myrli utelukker ikke at også Arbeiderpartiet vil være positiv til dette. For to år siden solgte regjeringen til Erna Solberg solgte unna den statlige eierandelen i SAS på drøye ti prosent. Det hører med til historien at det var den rødgrønne regjeringen til Jens Stoltenberg som åpnet for dette salget.

Følg oss på Facebook

De tre skandinaviske landene har vært tungt inne i SAS helt siden selskapet ble dannet i 1946. Det var klokt å samle de statlige kreftene og bygge opp et felles flyselskap. Den gang var landingstillatelser og rettigheter i andre land basert på landenes størrelse. Men de senere år har rammevilkårene blitt annerledes. Nå er det nærmest fri internasjonal konkurranse basert på objektive kriterier. Derfor er det ikke lenger like påkrevd at stater eier flyselskaper.

Men så endret korona-pandemien hele bildet. Da er det fornuftig å tenke nytt. Nå handler det om å redde viktig infrastruktur som et langstrakt land som Norge er så avhengig av. Et godt flytilbud er også god samferdselspolitikk. SAS står her fortsatt i en særstilling, selv om kartet er mer sammensatt siden Norwegian har blitt en så stor aktør. Flybransjen må samtidig belage seg på nye tider, også etter at pandemien er over. Mange vil kvie seg to ganger før de igjen setter seg på et fly. Klimatrussel og smittefrykt er to faktorer som nå slår inn.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Den danske og svenske staten eier i dag til sammen 29 prosent av aksjene i SAS. Den norske staten bør inn igjen som eier med en like stor andel som de to andre. Det hører med til bildet at regjeringen og Stortinget allerede har strukket seg langt for å hjelpe en kriserammet flybransje. Både SAS, Widerøe og ikke minst Norwegian har fått store lån fra den norske staten. Men dette er ikke nok.

Vi kan like det eller ikke, men vi har blitt avhengig av fly som transportmiddel. Da vil det være en nyttig investering for den norske stat å gå inn igjen som eier i SAS. Ideologiske kjepphester må settes på stallen. De tre skandinaviske landene bør gå sammen om å gi SAS økonomisk luft under vingene. Vi må hindre at kua dør mens gresset gror.

Warning