JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
I fjor var det 1.500 ambulanseturer med eldre som ble fraktet fra sykehus og til hjemkommunen midt om natten.

I fjor var det 1.500 ambulanseturer med eldre som ble fraktet fra sykehus og til hjemkommunen midt om natten.

Ole Palmstrøm

Kommentar:

«Syk transport av syke eldre»

Syke eldre har i dramatisk økende grad blitt sendt med ambulanse fra sykehus til hjemkommunen midt på natten.
19.06.2019
14:00
20.06.2019 07:22

kjell.wener@anb.no

VG avslørte nylig at det i fjor ble kjørt minst 1.546 slike turer med eldre over 74 år ut av sykehus mellom klokken 22.00 og 07.00. Her har det blitt en dobling på seks år. Årsaken synes å ligge i den såkalte samhandlingsreformen som ble innført i 2010. «Rett behandling – på rett sted – til rett tid» var slagordet den gang. Formålet med reformen har blant annet vært å få bedre samhandling mellom sykehusene og de kommunale helsetjenestene.

Pasienter skal ikke bli liggende for lenge på dyre sykehus. Når de er ferdig behandlet, er det kommunenes ansvar. Derfor straffes også kommunene økonomisk når de ikke er i stand til å ta imot utskrivningsklare pasienter fra sykehusene. På samme måte vil det «lønne seg» for sykehusene å sende pasienter hjem midt på natten. Helseminister Bent Høie (H) beordret forbilledlig full stopp med en gang han ble konfrontert med VGs avsløringer.

Følg oss på Facebook

- Det man ser her må man slutte med middelbart, sier helseministeren og legger til at dette rett og slett har blitt en praksis som har fått lov til å utvikle seg. Høie mener det har blitt et for sterkt fokus på at «dette ikke lenger er vårt ansvar». Det var nettopp en slik ansvarspulverisering som samhandlingsreformen skulle få slutt på. Tanken bak reformen var god, men systemets iboende faenskap har det tydeligvis ikke vært så lett å få has på.

Det er åpenbart ikke god pasientbehandling å frakte pasienter hjem til boligen eller til det kommunale sykehjemmet midt på natten. Det er uverdig at dette skjer med eldre og/eller demente pasienter. I loven for helsepersonell presiseres det at pasientbehandlingen ikke bare skal være forsvarlig, men også omsorgsfull.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Derfor er det nærliggende å spørre seg hvordan den nå avdekkede praksisen kunne skje over så lang tid og attpåtil øke i omfang. Avsløringen kunne da ikke ha kommet som lyd fra klar himmel for Bent Høie. Han er tross alt helseminister på sjette året. Høie vedgår da også at han har hørt noen historier om dette tidligere, men slik transport har «mye større omfang» enn han har trodd.

På denne bakgrunn er det et tankekors at regjeringspartiene for kort tid siden sa nei til å foreta en ny evaluering av samhandlingsreformen. Et forslag om dette fra Ap, Sp og SV ble nedstemt i Stortinget 28. mars. Vi ser tydelige sykdomstegn ved samhandlingsreformen. En fersk evaluering ville ha vært nyttig når diagnosen skal stilles. Først da blir det mulig å skrive ut rett medisin.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
19.06.2019
14:00
20.06.2019 07:22